Bakanlar önünde Kürtçe gülbanklarla semah

Bakanlar önünde Kürtçe gülbanklarla semah

Bakanlar önünde Kürtçe gülbanklarla semah Türk kültür ve inanç dünyasının en önemli isimlerinden biri...

A+A-

Bakanlar önünde Kürtçe gülbanklarla semahBakanlar önünde Kürtçe gülbanklarla semah

Türk kültür ve inanç dünyasının en önemli isimlerinden biri olan Hacı Bektaş-ı Veli'nin doğumunun 800. yılı dolayısıyla düzenlenen uluslararası sempozyum Ankara'da başladı.

Kültür Bakanlığı ile Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri ile Alevi Enstitüsü'nün ortaklaşa düzenlediği sempozyumun açılış töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Hacı Bektaş-ı Veli'de kendisini en çok etkileyen özelliğin 'ahlak öğreticisi' yönü olduğunu söyledi. Hacı Bektaş'ın, "Eline, beline, diline hakim ol." sözünü hatırlatan Günay, bu ifadenin binlerce sayfalık sözlerin yerine geçebileceğini söyledi. Mevlânâ ile Hacı Bektaş-ı Veli'yi kıyaslayan Günay, Mevlânâ'nın çok daha uzun sayfaları dolduran dizeler, Hacı Bektaş'ın ise birkaç sözcükten oluşan cümleler kurduğunu dile getirdi. Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde gerçekleştirilen ve 3 gün sürecek olan törende Günay'a Azeri sazı hediye edildi, Kürtçe gülbanklar (hep bir ağızdan ve makamla yapılan dua) eşliğinde semah dönüldü.

ÇELİK: İSTİKBAL BEKLENTİSİ TAŞIMIYORUZ

Törene katılan Devlet Bakanı Faruk Çelik de hükümet tarafından yürütülen Alevi çalıştaylarının aralık ayına kadar süreceğini ve sonuncu oturumda 'Alevi açılımı' konusunun şekilleneceğini ifade etti. Çelik, geçmişte istismar edilen Alevilik konusunu çözmek istediklerini ancak hiçbir 'istikbal beklentisi' taşımadıklarını belirtti. Sempozyumun açılışında Adıyaman'dan gelen Garip Dede isimli Alevi dedesi ile semah dönen Alevi vatandaşlar da yer aldı. Garip Dede, bakanların da bulunduğu protokolün önünde hem Türkçe hem de Kürtçe duvaz (on iki imamı öven nefes) ve gülbanklar okuyarak semahı yönetti. Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesi'nden Metanet Azizgizi Aliyeva, Bakan Ertuğrul Günay'a Azeri sazı hediye etti.

ZAMAN - 20 Ekim 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.