Bakanlık önünde Madımak eylemi

Bakanlık önünde Madımak eylemi

Bakanlık önünde Madımak eylemi  Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyesi bir grup, Sivas'taki Madımak Oteli'nin müzeye...

A+A-

Bakanlık önünde Madımak eylemi  Bakanlık önünde Madımak eylemi 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyesi bir grup, Sivas'taki Madımak Oteli'nin müzeye dönüştürülmesi talebiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı önünde eylem yaptı.

Kurtuluş'ta toplanan ve çeşitli sivil toplum örgütleriyle siyasi partilerin de destek verdiği Aleviler, Mithatpaşa ve Abdi İpekçi caddeleriyle, Atatürk Bulvarı üzerinden yürüyerek Kültür ve Turizm Bakanlığı önüne geldi.

"Madımak Oteli utanç müzesi olacak" yazılı pankart açan grup üyeleri, ellerinde 1993 yılında Sivas'taki olaylarda Madımak Oteli'nde hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıdı.

"Sivas'ın hesabı sorulacak", "Devletin Alevisi olmayacağız" şeklinde sloganlar atan grup adına bir basın açıklaması yapan Pir sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, 18 yıl önceki olaylarda 33 kişinin hayatını kaybettiği Madımak Oteli'nin, sivil toplum örgütlerinin mücadelesi sonucu kamulaştırıldığını belirtti.

Madımak Oteli'nin utanç müzesine dönüştürülmesine bazı devlet yöneticileri, Sivaslılar ve medya mensuplarının karşı çıkmasından yakınan Güzelgül, 2 Temmuz 1993 tarihindeki olaylarda devletin yurttaşlarının can güvenliğini koruyamadığını söyledi.

Olaylar nedeniyle Alevilerden özür dilenmesini isteyen Güzelgül, bu özrün simgesi olarak da Madımak Otelinin utanç müzesi haline getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Söz konusu otelin yeniden düzenlenmesi çalışmalarında olaylarda yaşamını yitirenlerin yakınlarıyla, Alevilerin görüşlerinin alınması gerektiğini vurgulayan Güzelgül, "Pir Sultan Abdal Kültür Derneği olarak, Madımak'ın utanç müzesi olması konusundaki kararlılığımız ve mücadelemizi yükselterek sürdüreceğiz" diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından bir kısım dernek yöneticileri, taleplerini içeren bir dosyayı yetkililere iletmek üzere Bakanlık binasına girdi.

Grup üyeleri daha sonra Bakanlık önünden ayrıldı.

CNN Türk - 7 Haziran 2011

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.