Balcılar'da oyun içinde oyun

Balcılar'da oyun içinde oyun

Balcılar'da oyun içinde oyunKurs başvurusu patlamadan sonra yapılmışKonya Valiliği, çöken yurt binasında Kuran kursu verildiğine...

A+A-

Balcılar'da oyun içinde oyunBalcılar'da oyun içinde oyun

Kurs başvurusu patlamadan sonra yapılmış

Konya Valiliği, çöken yurt binasında Kuran kursu verildiğine dair herhangi bir bilgi ve belge tespit edilemediğini bildirdi.

Konya Valiliği: Gaz sisteminin kurulmasında standarda uyulmadığı anlaşıldı. Kuran kursu verildiğine dair belge yok. İngilizce kursu başvurusu patlamadan sonra yapılmış.

KONYA - Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde yurt binasının çökmesiyle ilgili Konya Valiliğince görevlendirilen komisyon incelemesini tamamladı. Rapora göre 18 kişinin öldüğü  olayda ihmali bulunan resmi görevliler hakkında sadece disiplin soruşturması yapılacak. Yurdun sahibi vakfın kurs vermek için herhangi bir izni olmadığı anlaşılırken patlamadan sonra İngilizce kursu vermek için başvuru yapıldığı ortaya çıktı.

Konya Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Balcılar Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneğine ait yurt binasının 1 Ağustos 2008 tarihinde saat 04.00 sıralarında meydana gelen patlama sonucu yıkıldığı anımsatıldı. Hızla olay yerine intikal edildiği ve olabilecek en kısa sürede çalışmalara başlanarak 27 öğrencinin yaralı olarak kurtarıldığı, tedavilerine başlanıldığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bugün itibariyle 4 öğrencimiz Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde, 2 öğrenci Ankara Başkent Üniversitesi Hastanesinde olup, genel durumları iyidir. Diğer yaralı öğrencilerin tedavileri tamamlanarak evlerine gönderilmiştir. Yıkılan binada 18 öğrencimiz de hayatını kaybetmiştir. Milletimizi üzüntüye boğan bu olayın sorumlularının ortaya çıkarılması için Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı müfettiş, İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığı dernek denetçisi görevlendirmiştir. Ayrıca Valilik makamınca Vali Yardımcısı başkanlığında bir komisyon görevlendirilerek idari inceleme 1 Ağustos tarihinde başlatılmıştır."

GAZ SİSTEMİNİN TEKNİK KONTROLÜ YAPILMAMIŞ

Valilikçe görevlendirilen komisyonun, incelemesini tamamlayarak 12 Ağustos Salı günü raporunu Valilik makamına teslim ettiği belirtilen açıklamada, raporun sonuç kısmında getirilen tekliflerin yapılması için işlemlerin hemen başlatıldığı bildirildi.

İnceleme raporuna göre çöken yurt binasının, 1993 yılında inşa edildiği, 2000 yılında Boğaziçi Özel Ortaöğretim Erkek Öğrenci Yurdu olarak ruhsat alındığına işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Mutfakta kullanılan gaz sistemi yaklaşık 2 yıl önce Konya’daki bir firmaya yaptırılmıştır. Dernek yetkilileri, ayrıca gaz sisteminin teknik kontrolünü yaptırmamıştır. Valilikçe görevlendirilen teknik elemanlarca hazırlanan raporlarda, binanın yıkılmasına, gaz sızıntısı sonucunda binanın içine gaz dolması ve bunun da bir kıvılcımla patlaması sonucu oluşan basıncın neden olduğu tespiti yapılmıştır. Gaz sisteminin kurulmasında standarda uyulmadığı anlaşılmıştır. Patlama ile ilgili adli işlemler devam etmekte, iki dernek yöneticisi ve yurt müdürü tutuklu olup, ayrıca gaz firması hakkında da Hadim Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur."

KURAN KURSU VERİLDİĞİNE DAİR BELGE TESPİT EDİLEMEDİ

Dernek yöneticilerinin haklarında "izinsiz kız öğrenci yurdu açtıkları, ruhsatlı erkek öğrenci yurdunu da izinsiz nakil yaptıkları" nedeniyle 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 26. maddesine aykırı davranıldığı, aynı kanunun 32. maddesinin fıkrası uyarınca işlem yapılması gerektiği kanaatine varıldığı belirtilen açıklamaya, şöyle devam edildi: "Ayrıca Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliğinin 9. ve 10. maddelerine aykırı davranıldığından aynı yönetmeliğin 45. maddesi gereğince işlem yapılması teklifi yapılmıştır. Balcılar kurs ve okul talebelerine ait yurt binası son bir yılda Taşkent Kaymakamlığınca oluşturulan komisyon tarafından 29.11.2007 ve 29.05.2008 tarihlerinde olmak üzere iki kez denetlenmiştir."

Açıklamada, olayda ihmali bulunan görevliler hakkında 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanuna göre ön inceleme ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre disiplin soruşturması yapılması kanaatine varılmıştır.

"Çöken yurt binasında Kuran Kursu verildiğine dair herhangi bir bilgi ve belge tespit edilememiştir" denilen açıklamada, ancak binada herhangi bir kurs için izin alınmadığı, İngilizce kursu açma dilekçesinin ise patlamadan sonra verildiğinin anlaşıldığı kaydedildi.

Açıklamada, özel ve resmi öğrenci yurt binalarında bu tür üzücü olayların yaşanmaması için eğitim-öğretim yılı başlamadan normal denetimlerin yanında teknik ekipler oluşturularak özel denetimlere başlandığı vurgulandı.

RADİKAL - (aa) - 14/08/2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.