Balıkesir Alevi Güç Birliği: Cemevine saldırı emrini verenler adalet önünde hesap vermeli

Balıkesir Alevi Güç Birliği: Cemevine saldırı emrini verenler adalet önünde hesap vermeli

PİRHA - Balıkesir Alevi Güç Birliği, Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek'in cenazesinin bulunduğu Gazi Cemevine yapılan polis saldırısını kınadı. Açıklamada, cemevine ve halka saldırı emri verenlere

A+A-

Balıkesir Alevi Güç Birliği, önceki gün ölüm orucunu 323 gün sonra bitiren, iki gün sonra yaşamını yitiren Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’in cenaze töreninin engellenmesine İstanbul Gazi Cemevine polis saldırısına tepki gösterdi.

İktidarın ülkeyi demokratik bir ülke olmaktan uzaklaştırdığına dikkat çekilen açıklamada, Alevilere yönelik yüzyıllardır süregelen baskı ve ayrımcılık politikalarına bir yenisinin daha eklendiği belirtildi.

“DÜNYANIN GÖZÜ ÖNÜNDE CEMEVİMİZE SALDIRILMIŞTIR”

“Cemevlerine saldırılacak kadar cüretkar davranıldığı bir dönemden geçildiği” belirtilen açıklamaya şöyle devam edildi:

“Daha önce cemevlerine ‘cümbüş evi’ diyenler, cemevi avlusunda Uğur Kurt’u polis kurşunuyla öldürtenler, Bursa Kestel Hacı Bektaş-ı Veli Derneği ve Cemevi duvarına hakaret ve küfür içerikli yazıların yazılmasına, Kartal PSAKD Cemevinin duvarlarına ırkçı afişlemeler yapılmasına, evlerinin işaretlenmesine göz yumanlar, öncesinde yapılan saldırı ve işaretlemeleri çocukların üzerine atanlar, münferit gösterenler ya da bunları yapanların akli dengesi bozuk diye görmezden gelenler, bunlar için hiç bir işlem yapmayanlar, geldiğimiz süreçte bizzat kendi elleriyle; tüm dünyanın gözü önünde Gazi Cemevimize saldırmışlardır.”

“FAŞİST GÜRUH, CEMEVİNE SALDIRIDAN CESARET ALIYOR”

Önceki gün ölüm orucunda hayatını kaybeden Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’in cenaze erkanı öncesi Gazi Cemevinin, kolluk güçleri tarafından savaş alanına çevrildiğine dikkat çekilen açıklamada, İbrahim Gökçek’in Grup Yorum’un konser yasağının kalkması için, türkülerini özgürce söylemek için bedenini ölüme yatırdığı hatırlatılarak, ‘konser yasağını kaldırmak bu kadar zor mu? Bu gençlerin canları bu kadar mı önemsiz sizin için?” diye soruldu.

Kerbela’dan bu yana Osmanlı dönemi fetvaları ile günümüzde cemevlerine kolluk güçlerini saldırtan zihniyetin aynı olduğu belirtilen açıklamada, “Bir ibadet merkezine girilip orada bulunanlara gaz sıkılması, plastik mermi kullanılması, koç başları ile kapıların kırılması, morgda bulunan cenazenin kaçırılması, cemevinde bulunan acılı insanların gözaltına alınması hangi vicdana sığar? Bu ülkede inançlara saygı ve güvenlik kaideleri sadece bir kesim için mi geçerlidir? Cemevine saldırıdan cesaret alan faşist güruh, Kayseri’de İbrahim Gökçek’in cenazesine de müdahale etmiş, ”cenazeyi gömdürtmeyiz, gömseniz bile çıkarıp yakarız hatta buna yeltenenlerin başları vücutlarında olmayacaktır” tehditlerini savurmuştur” denildi.

“FARKLI OLANLARA HER TÜRLÜ ZULMÜN YAŞATILDIĞINA ŞAHİT OLUYORUZ”

Daha önce Eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk‘un annesinin cenazesinin topraktan çıkarılmasına ve Antalya’da Alevilerin mezar taşlarının kırıldığına da dikkat çekilen açıklamada, tüm bu olanlar siyasal iktidarların yüzyıllardır ektikleri kin tohumlarının sonucu olduğu belirtildi. Açıklamada, “İnancın farklı ise senin hiç bir şeyine tahammül edilmez. Sağlığın farklı bir derttir, ölün farklı bir dert. İnancına, kültürüne, diline saygı olmadığı gibi ibadet ettiğin mekanlardan mezar taşına kadar tahammülsüzlük vardır. İleri demokrasi maskesi altında farklı olanlara her türlü zulmün yaşatıldığına şahit olmaktayız” ifadeleri kullanıldı.

Cemevlerine yapılan saldırıların Alevi toplumunun inancına ve kültürüne yapıldığına dikkat çekilerek, Gazi Cemevine ve halka saldırı emrini verenlerin hak ettikleri cezayı almaları için çağrıda bulunuldu.

“CEMEVLERİ İBADETHANE STATÜSÜNE KAVUŞTURULMALI”

Cemevlerinin ibadethane statüsüne kavuşturulması çağrısında bulunulan açıklamada, “72 millete aynı nazarda bakan ve dili, dini, rengi ne olursa olsun herkesin kardeşçe bir arada yaşamını savunan bir yolun mensupları olarak bu saldırıların bizleri yıldırmayacağını, korkutmayacağını ve ayrıştırma politikalarının bizler açısından bir işe yaramayacağını buradan bir kez daha söylüyor ve ülkemizde yaşayan tüm farklılıkların güvende olabileceği bir atmosfer yaratması için iktidarı uyarıyoruz” ifadeleri yer aldı.

PİRHA/İZMİR

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.