Balkız "Diyanet İşleri Teşkilat Yasası Meclisten Sessizce Geçti"

Balkız "Diyanet İşleri Teşkilat Yasası Meclisten Sessizce Geçti"

Balkız "Diyanet İşleri Teşkilat Yasası Meclisten Sessizce Geçti"Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Didim Alevi Bektaşi...

A+A-

Balkız "Diyanet İşleri Teşkilat Yasası Meclisten Sessizce Geçti"Balkız "Diyanet İşleri Teşkilat Yasası Meclisten Sessizce Geçti"

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezinde katıldığı toplantında Anayasa görüşmelri ile suni gündem yaratılarak 'Diyanetin fetva veren bir kurum haline gelmesini sağlayacak olan' Diyanet İşleri Teşkilat Yasasının TBMM'den sessiz sedasız geçtiğini belirterek gündeme ilişkin bir çok konuya da değindi.

Alevi ve Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız Alevi Çalıştayları ve yaşanan son gelişmelerle ilgili olarak İlçemiz Alevi Bektaşi Kültür Merkezi'nde açıklamalarda bulundu. Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkez ve Cem Evi Derneğinin konuğu olarak Didim’e gelen Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız Alevi çalıştayları ve Diyanet İşler Başkanlığının yeni yapısıyla ilgili olarak hazırlanan yasa tasarısı hakkında Cem Evinde açıklamalarda bulundu. 21 Nisan Çarşamba akşamı saat 21:00’de Didim Cem evindeki toplantıya Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cem Evi Derneği Başkanı Yusuf Doğan, Alevi Bektaşi Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Neşe Ceyhan ve cem evi derneği üyesi vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Yusuf Doğan Federasyona bağladıktan sonra Federasyonca yapılan mücadelelerde yer aldıklarını ve bu mücadelenin takdire şayan olduğunu söylerken “Yaptığımız eylemlerle artık Alevi toplumunun sorunlarını herkes tarafından bilindi. Bu mücadelede emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”dedi.

Laik bir devlet olma gereğinin dinin devletin alanına, devletinde dinin alanına karışmamak olduğunu belirten Balkız "Devlet dini örgütleyemez, finanse edemez ve arkasına alamaz. Laik devletler dinlere sadece saygı duyar. Geçmiş zaman Devlet Bakanlarından Ekrem Ceyhun'un "Dinin emrimde bir devlet istiyoruz!" sözü 7 yıllık AKP iktidarında dine ayrılan devasa bütçe ve personel ile hayata geçmiştir. Bu paraların nereden geldiğini anımsarsak;  vergi ve alınan paraların sadeve Hanefilere aktarıldığını düşündüğünü zaman adaletsizliği göreceksiniz" dedi.

"DİYANET İŞLERİ TEŞKİLAT YASASI İLE ŞERİATLAŞTIRMA AMAÇLANIYOR"

Balkız konuşmasında Diyanet İşleri Başkanlığının yeni teşkilat yapısıyla ilgili hazırlanan yasa tasarısı hakkında açıklamalarda bulunurken “Şu an gündemimizdeki Anayasa tartışmaları, meclis tartışmaları ve yumruklu gündemin arasında Diyanet İşleri Başkanlığının yeni teşkilat yapısı komsyonlardan geçti ve yakın zamanda Genel Kurula getirilecek. Burada ne yapıldı; Bizim kaldırlmasını istediğimiz yapı, 3-5 kat daha arttırıldı. Kadrolar yükseltilerek, müşteşarlık düzeyine getirildi. Personel sayısı arttırılması öngörülüyor. Eskiden görüş alınan kurum olmaktan çıkıp, karar veren kurum haline getiriliyor. Yani Diyanet İşleri Başkanlığı Fetva veren kurum haline gelecek.  Devleti dini referanslar alara yönetmeye; bizi İranlaştırmaya, şeriatlaştırmaya çalışıyorlar. Siz burada göremiyorsunu ama Anadolu’da ezan okunduğundan esnaflar işyerlerini kapatıp, camilere gönderilmesi, gitmeyenlere kötü gözle bakılması durumu yani mahalle baskısı oluşturulmaya başlandı.”şeklinde konuştu.

"DEVLET ALEVİLERİ TANIMIYOR!"

Alevi çalıştayları sonucunda Tüm Alevi Federasyonlarının hazırladığı ortak taleplerinin atılan imzalarla Bakan Faruk Çelik’e iletildiğini ancak somut bir adım atılmadığını belirten Balkız, "Varlığımızın yasalarla ete kemiğe bürünmesi gerek. Kendi ülkemizde kendimizi mahsun, eksik hissediyoruz. Devlet bizi tanımıyor; cemevini, dedyi tanımıyor.  Dini uygulamalar örnek aldığımız girmeye çalıltığımız Avrupa Birliği gibi olsun. Diyanet kaldırılsın. Kişilerin isteği doğrultusunda alınan inanç vergisi yine kişilerin inandığı ibadet merkezlerine aktarılsın. Alevilerden alınan vergilerle Hanefileri beslemesin. Hakkımızı helal etmiyoruz" dedi.

Turgut Özal döneminden bu yana Alevilere 'birlik olun, gidin anlaşın gelin' denildiğini ve son Alevi Çalıştayında 35 Alevi Örgütünün biraraya gelerek ortak talepleri 5 ana madde halinde hükümete sunduğunu belirten Balkız, Hükümetin Çalıştayın ardından izlediği yolun Brezilya dizilerini aratmadığını söyledi ve şöyle dedi:

"Örgütlerle yaptıkları çalıştayın ardından Hükümet; yazarları, sendikaları ve değişik örgütlenmeleri çağırdı. Ancak 7. Çalıştaya Ökkeş Kenger (Şendiller)'i çağırdı. Diğer katılımcıları ve konuları açıklamadılar. Bu sonuçlardan şu ortaya çıktı. AKP Bu birliği nasıl sabote ederim derdine düştü ve Aleviliği tanımlamaya, dedelere maaş bağlamaya kalktı. İşi sulandırdı, uzattı. Diyanet İşleri Teşkilat yasasının temelleri o zaman atıldı. Biz yıllardır din dersinin kaldırılmasını talep ederken ve bu konudaki düşüncelerimizi AİHM kararları ile desteklemişken, AKP verilen din dersleri ile yetinmeyerek Amel derslerinin de önünün açılmasını öngören bir hazırlık yaptı. Anlayacağınız bizim yıklardır mücadele ettiğimiz taleplerimiz üzerinden AKP kendi düşüncelerini hayata geçirdi. Biz artık Alevilerin taleplerini dilekçe devrinden bitirip, eylem devrine geçtiğimizi gösterdik. Yaptığımız eylemler sadece Türkiye’de değil, Dünya çapında etki yarattı. Bizim bu mücadelemiz vicdan sahibi Sünniler ile akıl sağlığı yerinde toplumun tüm kesimleri tarafından destek gördü. Bu nedenle örgütlü şekilde mücadelemizi sürdürmemiz gerekiyor." 

Toplantının sonundan toplantıya katılanların  Alevi sorunuyla ilgili Balkız’a sorular yöneltilip, karşılıklı fikir alışverişi yapıldı.

BUKET ERBAŞ YETİŞSİN – DİDİM/ AYDIN - AHA - 22 Nisan 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.