Balkız'dan Alevilere 'örgütlenin' çağrısı

Balkız'dan Alevilere 'örgütlenin' çağrısı

Balkız'dan Alevilere 'örgütlenin' çağrısı Aydın’ın Didim ilçesinde Alevi Bektaşi Kültür Merkezi resmi...

A+A-

Balkız'dan Alevilere 'örgütlenin' çağrısıBalkız'dan Alevilere 'örgütlenin' çağrısı

Aydın’ın Didim ilçesinde Alevi Bektaşi Kültür Merkezi resmi açılışı etkinlikleri kapsamında "Alevilik" konulu bir panel düzenlendi.

Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cem Evi Derneği’nin resmi açılışı etkinlikleri kapsamında düzenlenen Cem Evi salonundaki panele; Didim Kaymakamı Ali Katırcı ve eşi, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı ve davetliler ile Cem Evi üyeleri katıldı.

Panelin oturum başkanlığını Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi üyesi ve Avukat Zekiye Baran yaptı.

Panelin açılış konuşmasını Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız yaptı. Balkız, Aleviliğin 30-40 yıl önce köylerde yaşandığını söylerken, "Aleviler ne zaman kentlerde yaşamaya başladı, değerlerden uzaklaşmaya başladı. 1980 darbesinden sonra biz kimiz sorularını sormaya başladık. Ardından örgütlü olmaya başladık ve buralara geldik. Örgütlü olmanın faydasını gördük. Bugün birçok yerde dernekler kuruldu ve Aleviler bugün de olduğu gibi,artık kendi yerlerinde ibadet etmeye başladı. Artık bizler örgütlenmeliyiz ve sesimiz duyurmalıyız. Bu şekilde haklarımız elde edebiliriz" dedi.

Emekli öğretim üyesi ve Antropolog Atilla Erden ise 30-35 yıldan bu yana Aleviliği araştırdığına ve Aleviliğin birçok özelliği olduğuna dikkat çekerken, "Çok büyük bir coğrafyada Alevilik ele alınabilir ama şunu söyleyebilirim; Aleviliğin yüzde 90’ı bilinmiyor. Aleviliği sadece mezhep zannedenler var. Alevilik bireyi için bir kontrol merkezidir. Alevlik’te yer alan cem de ciddi bir iştir. Ayrıca önüne gelen de ’Dede’ olmamalı. Alevilik 72 milleti bir gören bir anlayış. Bu nedenle Alevilik çok önemli bir olgudur" şeklinde konuştu.

Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Fevzi Gümüş ise Alevilik sürecini değerlendirdi.

Haberanaliz - 2 Ağustos 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.