Barış Ve Demokrasi İstiyoruz

Barış Ve Demokrasi İstiyoruz

Barış Ve Demokrasi İstiyoruz Pir Sultan Abdal Derneğinin 20. kuruluş yıldönümü kutlandı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin...

A+A-

Barış Ve Demokrasi İstiyoruzBarış Ve Demokrasi İstiyoruz

Pir Sultan Abdal Derneğinin 20. kuruluş yıldönümü kutlandı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin (PSAKD) 20'inci kuruluş yıldönümünde konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Ali Balkız, 15 Askerin uğradığı saldırı sonucunda şehit edilmesini katliam olarak belirterek, “Biz Aleviler katliamları çok iyi biliriz. İnsan öldürmek insan soyuna yapılan en büyük katliamdır” dedi. Etkinlikte yapılan konuşmalarda Yerel seçimlere dikkat çekilirken, Alevilerin taleplerini görmezden gelen AKP iktidarından kurtulmak için mücadele çağrısı yapıldı.

Pir Sultan Abdal Derneğinin Kuruluşunun 20. yıldönümü ve son günlerde gündemden düşmeyen zorunlu din dersi uygulaması nedeniyle organize edilen etkinlik Kapalı Spor Salonunda gerçekleştirildi.

UĞURLU: BARIŞ VE DEMOKRASİ İSTİYORUZ

Şehitler için Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan etkinlikte konuşan Pir Sultan Abdal Derneği Malatya Şube Başkanı Abbas Uğurlu, etkinliğin düzenleniş nedenini anlatıp, birlik ve beraberlik çağrısında bulundu. Uğurlu, Hakkari'de yaşanan çatışmalarda çok sayıda Askerin yaşamını yitirdiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: “Biz barış ve demokrasi istiyoruz savaş değil. Bu kandan beslenenler utansın, bu kan durdurulmalı ve bölgeye barış gelmelidir. Biz böyle bir inancın mensuplarıyız. Alevi örgütlülüğü artık 18 yaşını geçmiş 20 yaşına gelmiş reşit bir duruma gelmiştir. Artık kendisine gelem şiddet ve saldırılara karşılık verebilecek duruma gelmiştir.”

Daha sonra ise sahneye gelen Pir Sultan Abdal Derneği Malatya Şubesi Semah Ekibi Zakirler eşliğinde sunduğu Cem ile büyük alkış topladı.

BALKIZ: BİZ KATLİAMLARI BİLİRİZ

Hakkari'de şehit edilen askerlerin üzüntüsünü yaşadıklarını kaydeden ve “Biz katliamın ne olduğunu iyi biliriz” diyen Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, “Yavuz Sultan Selim'in bir gecede 40 bin Kızılbaş'ın başını kesip kör kuyulara attığını iyi biliriz. Biz Malatya, Sivas, Çorum ve Maraş katliamını biliriz. Biz orada kaybettiğimiz canımıza şehit deriz. Biz bir daha bu katliamlara sebep olmak için ne yapacağımızı düşünürüz. Biz Çanakkale'de, Trablusgarp'da kaybettiğimiz askerlerimize şehit deriz. Bugün Hakkari'de Karakolda kaybettiğimiz Askerlerimize şehit deriz. Ateş düştüğü yeri yakar. Bizim felsefemizde insandan daha kutsal yaratık yoktur. İnsan öldürmek insan soyuna yapılan en büyük katliamdır. Bu kan durmalı. Bu savaş bitmeli. Bu ülkeye barış gelmeli. Türk, Kürt, Alevi, Sünni kardeştir. Bunu bilmeyen yezittir” dedi.

“ANLATTIK ANLAMADILAR”

Balkız, Aleviler olarak talepleri olduğunu ancak bunları yetkililerin dinlemediğini anımsatarak, “Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılsın. Zorunlu din dersi kaldırılsın. Biz bu isteklerimizi anlatamıyoruz. Ama onlar, körler sağırlar. Çünkü bizleri anlamıyorlar bizleri yok sayıyorlar. Biz gerçeğiz. Bu toprakların gerçeğiyiz. Bu dertlerimizi Cumhurbaşkanına, Başbakana, Bakanlara anlattık anlamadılar. Bizi Camiye çağırıyorlar. Ama bizler Cemevinde ibadet yapıyoruz. Biz yok sayıyorlar. Çocuklarımızı kandırıyorlar. İtirazlarımızı TBMM'ye ilettik anlamadılar. AİHM'den, Danıştay'dan kararlar aldık. Bu kararları Başbakanın kapısına astık. Ama Başbakan, okuma yazma bilmiyor. Türkiye'nin bir çok ilinde eylem yaptık. Ama anlatamadık. Ama bu böyle olmayınca bu kez Ankara'ya yürüyeceğiz. Bizler sukunet içinde ama kararlılık içinde yapacağız. Gelin canlar olalım. Bir olalım, iri olalım diri olalım. Pir Sultan Abdal'ın Hacı Bektaşı Veli'nin sözlerini iyi anlayalım” şeklinde konuştu.

9 Kasım tarihinde taleplerini dile getirdikleri yürüyüşlerinin başlayacağını ifade eden Balkız, eşitlik, barış ve demokrasi istemlerini dillendireceklerini kaydetti.

BÜLBÜL: İKTİDARDAN KURTULMAK GEREK

Pir Sultan Abdal Derneği Genel Sekreteri Kemal Bülbül,20 yıllık bir derke olduklarının altını çizerek, “ Biz bu 20 yıla 33 canımızı sığdırdık. Biz misyonumuz bu. Biz kimse arasında, etnik, kültürel, inançsal farklılık yapmayız. Kimsenin bizim ibadet yerimize laf söylemeye hakkı yoktur” dedi.

Bülbül, Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve George Bush'un gericiliğin temsilcileri olduğunu ifade ederek, “İkisi ortaklar ve şimdi Erdoğan kriz ne zaman buraya gelir diye düşünüyor. Buradan Deniz Gezmişler geçti. Biz gericiliği ne yapacağız? Önümüzde bir yerel seçim var. İktidardan kurtulmak lazım! Türkiye toplumu iktidar değil böyle olsa Alevilerin sorunun görürdü” dedi.

Bülbül, 8-9 Kasım tarihinde gerçekleştirecekleri eyleme Hrant Dink'in memleketi Malatya'da, eşitliğin özgürlüğün ve adaletin örülmesi gerektiğini vurguladı.

TÜRKÜ ŞÖLENİ

Hakkarşi'Deki Askerlere yönelik saldırı nedeniyle deyiş ve semahlara ağırlık verilen konser bölümünde ise Türk Halk Müziğinin güçlü isimleri sahne aldı. Sahne alan Seval Eroğlu, Zeynep Karababa, Muharrem Temiz, Erdal Erzincan, Tolga Sağ, Mazlum Çimen, Mahir Mak, Hıdır - Ercan Göksu ve Ozan Cezmi söyledikleri birbirinden güzel türkülerle etkinliğe ayrı bir renk katarak, birlik mesajı verdiler.

Malatya Gerçek - 6 Ekim 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.