Barış YARKADAŞ : CHP'den AKP'ye 'Alevi' bombası

Barış YARKADAŞ : CHP'den AKP'ye 'Alevi' bombası

Barış YARKADAŞ : CHP'den AKP'ye 'Alevi' bombasıAKP Milletvekili Reha Çamuroğlu’nun dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın...

A+A-

Barış YARKADAŞ : CHP'den AKP'ye 'Alevi' bombası
Barış YARKADAŞ : CHP'den AKP'ye 'Alevi' bombası

AKP Milletvekili Reha Çamuroğlu’nun dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlığı görevinden istifa etmesinin ortaya çıkması siyaset gündemini değiştirdi. “Kapatma davası” ve “türban kararı”yla iyice bunalan AKP bunların yanı sıra bir de “Alevi politikasının çöktüğü”nün ortaya çıkmasıyla yeni bir darbe aldı.

AKP’nin Alevi yurttaşlara yönelik herhangi bir açılımının olamayacağının ortaya çıkması, dağılma emareleri başgösteren partide moralleri de bozdu. Toplumun değişik kesimlerinden destek alma gayretindeki kurmaylar “Zamanı mıydı?” sorusunu yöneltti.

Peki Çamuroğlu’nu istifaya götüren, AKP’nin ise Alevi yurttaşlar arasında puan kaybetmesine yol açan “bomba”nın fitili nasıl ateşlendi? Çamuroğlu, neden danışmanlık görevinden istifa etmek zorunda kaldı? Bunu anlamak için, Mart ayının ilk haftasına dönmek gerekiyor.

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, 2008 yılının mart ayının ilk günlerinde, Darülaceze’yi ziyaret etti. Buradaki yaşlılarla sohbet eden Sağ, "Darülaceze'de Şapel - Hristiyan, Midraş - Yahudi ve Müslüman yurttaşlarımızın kutsal alanı cami var. Ancak ne yazık ki; Alevi yurttaşlarımız için Cemevi yok” tespitini yaptı.

Bu tespiti yapmakla kalmadı, üyesi olduğu Büyükşehir Belediye Meclisi’ne de görüşlerini taşıdı. Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a soru önergesi veren Topbaş, “Darülacezeýe Cemevi yapılmasını öneriyorum” dedi.

CHP grubunun da desteğini alan Sağ’ın önerisi çeşitli gazetelerde de yer alınca, AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “tarihi” bir cevap vermek zorunda kaldı. Gruptaki bazı CHP’lilerle “iyi ilişkileri” olduğu bilinen Topbaş, “Sakinlerimizin bu husustaki talepleri vaki olduğunda, ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için idaremiz gerekli ulaşım desteğini sağlayacaktır” dedi.

Topbaş böylece “İstediğiniz yere sizi götürelim ama Cemevi istemeyin” yanıtını vermiş oldu. Topbaş’ın bu sözlerini Gerçek Gündem’e 14 Mart günü değerlendiren CHP’li Hüseyin Sağ, . “Cemevi'nden neden bu kadar korkuyorlar anlamış değilim" ifadesini kullandı.

Hüseyin Sağ, Topbaş’ın cevabını yeterli bulmadığı için, AKP’li yönetime bir soru önergesi daha verdi. “Cemevi neden ibadethane sayılmıyor?” sorusunu gündeme getiren Sağ’ın ısrarlı tavrı sonucu, devreye bu kez İstanbul Müftülüğü girmek zorunda kaldı. Müftülük, Büyükşehir Belediyesi’nin konuya ilişkin sorusunu yanıtladı. Ancak Müftülüğün yanıtı, yeni bir polemik yarattı. İstanbul Müftüsü Prof. Mustafa Çağrıcı, cemevlerinin tarihsel birikim, tecrübe ve bilimsel kriterler göz önünde bulundurulduğunda camilerin muadili olarak kabul edilmesinin ve ibadethane sıfatıyla açılmasının dinen mümkün görülmediğini kaydetti.

Çağrıcı’nın sözleri üzerine tartışma büyüdü. Alevi örgütleri hem Çağrıcı’ya hem de AKP’ye tepki gösterdi. CHP’li Hüseyin Sağ’ın soruları üzerine başlayan tartışmaya, Alevilik üzerine yaptığı incelemelerle tanınan DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız da katıldı. Yağız, TBMM’de yanıtlanması istemiyle verdiği soru öngergesinde, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın konuya ilişkin görüşlerini öğrenmek istediğini ifade etti. Bir süre sonra gelen cevap da aynıydı: “Cemevi ibadethane olamaz.”

İşte bu süreç, AKP’li Araştırmacı – Yazar Alevi inanca sahip Reha Çamuroğlu’nu zor durumda bıraktı. AKP’nin Aleviliğe bakış açısının “geleneksel düşünce”yle aynı olduğunu gören Çamuroğlu, çevresinden gelen eleştiriler üzerine “hiçbir şeyi değiştiremeyeceği”ni anladı. Çamuroğlu, hem İstanbul Müftülüğü’nün, hem de Diyanet’in cevaplarına Başbakan Erdoğan’ın itiraz etmemesi üzerine “trenin arka vagonları”na doğru yol almaya başladı.

Çamuroğlu’nun büyük bir özenle hazırladığı “Alevi Açılımı Projesi” ise AKP’nin tozlu raflarındaki yerini aldı. CHP’li bir Meclis Üyesi’nin fikri takibi, böylece AKP’yi bir kez daha krize sürükledi.

NOT:Alevi açılımı”nın bir kopyasının, 22 Temmuz öncesi, MHP’den vekil olmayı düşünen Çamuroğlu tarafından Devlet Bahçeli’ye verildiği biliniyordu. Kim bilir, MHP belki de bu projeyi, önümüzdeki günlerde yeniden gündeme getirir. Böylece, AKP’ye türbandan sonra bir düğüm daha atar…

BARIŞ YARKADAŞ

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy81153 = 'baris' + '@';

addy81153 = addy81153 + 'gercekgundem' + '.' + 'com';

var addy_text81153 = 'baris' + '@' + 'gercekgundem' + '.' + 'com';

( '' );

81153 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


13 Haziran 2008 - GERÇEK GÜNDEM

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.