Barışa özlem mesajları

Barışa özlem mesajları

Barışa özlem mesajları1 Eylül Dünya Barış Günü, dün yurt genelinde çeşitli etkinliklerle coşkuyla kutlandıHaber Merkezi...

A+A-

Barışa özlem mesajlarıBarışa özlem mesajları

1 Eylül Dünya Barış Günü, dün yurt genelinde çeşitli etkinliklerle coşkuyla kutlandı

Haber Merkezi - Özellikle Kafkasya’da savaş tamtamları bir kez daha çalarken Türkiye’nin dört bir yanından dünyaya barış mesajları yankılandı. 1 Eylül Dünya Barış Günü, dün yurt genelinde çeşitli etkinliklerle kutlandı. Yayımlanan kutlama mesajlarında, “barışla kuşatılmış adil bir dünyada yaşamanın insanoğlunun belki de en eski özlemi” olduğuna vurgu yapıldı.

İstanbul’da dün gerçekleştirilen “1 Eylül Dünya Barış Günü” etkinliklerinde Kafkasya, Irak, Afganistan, Ortadoğu ve Türkiye’nin güney doğusunda süren operasyonların durdurulması istendi. İlk eylem dün akşam saat 17.00’da Taksim Tramvay Durağı’nda 1 Mayıs Yazarlar Komitesi tarafından gerçekleştirildi. Ellerinde yaşamını yitiren gazetecilerin fotoğraflarının yer aldığı dövizleri taşıyan yazarlar adına açıklamayı okuyan Latife Tekin, emeğin özgürleşmesinden yana olan tüm yazım emekçilerinin, dünyanın gerçek barışseverlerin eline geçmesi için mücadele ettiğini belirterek, emperyalistlerin oyununu bozmak için işçi sınıfının yanında olacaklarını söyledi.

‘Yabancı üsler kapatılsın’

Küresel Barış ve Adalet Komisyonu da akşam saatlerinde Taksim Tünel Meydanı’ndan Galatasaray Meydanı’na dek yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe aralarında ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Sami Evren, Türk Tabipler Birliği Genel Başkanı Gençay Gürsoy, oyuncu Mustafa Alabora ve çok sayıda kişi katıldı. Ellerinde barış bayrakları ve “Savaşa Hayır” dövizler ile Galatasaray Meydanı’na dek yürüyen gruptakiler, operasyonları protesto ettiler. Ufuk Uras burada yaptığı açıklamada, artık asker ve polisin ölmesini istemediklerini, Türkiye’deki yabancı askeri üslerin kapatılmasını gerektiğini dile getirdi.

Barış zinciri oluşturuldu

Barış İçin Kadın İnsiyatifi üyesi bir grup da akşam saat 19.00’da Taksim Taramvay Durağı’nda bir araya gelerek beyaz bez üzerine barış isteklerini içeren yazılar yazdılar. Burada da grup adına yapılan açıklamada, savaşlarda en çok kadınların mağdur edildiğine dikkat çekilerek, “kadınlar savaş koşullarında tecavüze, yoksulluğa, baskı ve şiddete maruz kalıyor” denildi. Dünya Barış Günü nedeniyle son eylem ise akşam saat 19.30’da Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirildi. Galatasaray Meydanı’ndan Tünel’e kadar “barış zinciri” oluşturan İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi üyeleri, Türkçe ve Kürtçe slogan atarak operasyonların durdurulmasını istedi.

Didar Şensoy Anıldı

1 Eylül 1987 tarihinde Dünya Barış Günü’nde, TBMM önünde hapishanelerde direnen devrimci tutsaklarla dayanışmak amacıyla düzenlenen yürüyüşte aldığı darbeler sonucu yaşamını yitiren insan hakları mücadelesinin öncü isimlerinden Didar Şensoy ölümünün 21. yıldönümünde Feriköy Mezarlığı’nda bulunan mezarı başında düzenlenen törenle anıldı. Burada yapılan konuşmada Şensoy’un 12 Eylül döneminde insan hakları konusunda önemli bir mücadele yürüttüğü dile getirilerek, insan hakları savunucularının Şensoy’dan devraldıkları mücadele bayrağını yılmadan yürütmeyi hedefledikleri belirtildi. Konuşmaların ardından Şensoy’un mezarına karanfiller bırakıldı.

‘İnsanlık için mücadele edeceğiz’

Ege Bölgesi’nin değişik beldelerinde gerçekleştirilen 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinliklerinde de “insanlığın özlemi” bir kez daha vurgulandı. İzmir Çiğli’de Zafer ve Barış Festivali, Didim’de Barış Şenlikleri, Dikili’de Barış ve Demokrasi Şenlikleri barış özleminin yankılandığı etkinlikler oldu. Dikili’deki şenlikte 80 sanatçının imzasıyla bildiri yayımlandı. Kardeş Türküler konseri öncesinde bildiriyi okuyan Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, 12 Eylül darbecilerinden hesap sorulmasını istedi.

Malatya’da İHD’nin öncülüğünde KESK, Tek Gıda-İş Sendikası, Pir Sultan Abdal Derneği, ÖDP, DTP, EMEP ve SHP’nin katılımıyla bir basın açıklaması düzenlendi.

‘Barış yaşam tarzı olmalı’

İHD Şube Başkanı Özgür Karakavak, “Dünyada ülkeler ve halklar arasında eşitsizliklerin her geçen yıl daha da derinleştiği bir dönem yaşanıyor. İnsan hakları savunucusu olarak barış hakkını savunuyoruz. Adil ve barış içinde bir dünyanın, insan hakları ve özgürlüklerine dayalı olarak oluşturulabileceğine inanıyor, bunun için mücadele diyoruz” diye konuştu.

İskenderun Emek ve Demokrasi Platformu Bileşenleri de Boyacılar Parkı’nda bir basın açıklaması yaptı. Platform sözcüsü Sevim Keleş, “Bugün tüm dünyada barışın yolu, emperyalist müdahaleye, emek sömürüsüne, milliyetçiliğe ve militarizme karşı olmaktan geçmektedir. Bu durum, ülkemiz açısından da can alıcı bir öneme sahiptir” ifadesini kullandı. İskenderun CHP İl Eğitim Sek-reteri İbrahim Çolakoğlu ise parti binasında düzenlediği basın toplantısında, barışın bir yaşam tarzı olması gerektiğini söyledi.

Cumhuriyet - 02.09.2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.