Barış'ın sesi yankılanıyor

Barış'ın sesi yankılanıyor

Barış'ın sesi yankılanıyorRADYO BARIŞ'IN YAYIN YÖNETMENİ İLKNUR KAPLAN, "HALK KÜLTÜRÜNDEKİ BÜYÜK HAZİNEYİ...

A+A-

RADYO BARIŞBarış'ın sesi yankılanıyor

RADYO BARIŞ'IN YAYIN YÖNETMENİ İLKNUR KAPLAN, "HALK KÜLTÜRÜNDEKİ BÜYÜK HAZİNEYİ DOĞRU İŞLEYEREK, DÜNDEN BUGÜNE KÖPRÜ OLMAYI HEDEFLİYORUZ" DEDİ
 
RADYO BARIŞ 107.0

13 yıldır türkülerle yola çıkan 107.0 frekansından yayın yapan Radyo Barış, halk kültürüne emek vermiş sanatçıları destekleyerek türkülerde 'barış'ı sunuyor. Anadolu'nun her yöresinden; Ege'nin Zeybek'inden, Erzurum'un Barı'na, Karadeniz'in Horonu'ndan Diyarbakır'ın Halayı'na, semahlardan deyişlere kadar Halk Müziği'nin her türünü dinleyenleriyle paylaşan Radyo Barış, ağırlıklı olarak türkü ve özgün müzik yayınları yapıyor. Türkü sevenlerin coşkusuyla her yıl düzenledikleri 'Barışa Semah Dönenler' gibi dinleyicilerin büyük ilgi gösterdiği sosyal etkinliklerle de adını duyuruyor. Türkiye'nin karma mozaiğine uygun, çeşitli programlar hazırladıklarını söyleyen radyonun Yayın Yönetmeni İlknur Kaplan'la bu çeşitliliği, Anadolu kültürünü ve türkülerini konuştuk. Radyo Barış, www.radyobaris.com.tr internet adresinden de dinlenebiliyor.

Türkü radyosu olarak anılıyorsunuz, türkülerin dışında farklı türlere yer verdiğiniz oluyor mu?
Bir misyonumuz var. Halk kültüründe büyük bir hazine var. O hazineyi doğru kullanmak gerekir, biz o hazineyi doğru işleyip güzel sonuçlar elde etmeyi hedefleyerek bu yola çıktık. Kültürümüzü besleyen, ozanlarımız, destanlarımız var. Radyo Barış olarak bir köprü görevi görüyoruz. Belirli saatlerde türkülerin yanı sıra pop müzik sanatçılarına, Sanat musikisine emek vermiş isimlere de yer veriyoruz. Her ülkenin türküsü vardır, bizim de dünya müziklerini dinlettiğimiz programlarımız var, bunun yanında Klasik müzik de var , caz da...

Listelerinizi hazırlarken enstrümantal farklılığı dikkate alıyor musunuz?
Yeni üretimler içerisinde arabesk alt yapıya yakın olmayan, bu işi halk kültürünün otantik enstrümanlarıyla üretenlerin albümlerine yer veriyoruz. Türkiye'nin her yöresinden dinleniyoruz, ve her yörenin türkülerine yer veriyoruz.

Yeni dönemde furya haline gelen türkü remixleri listenizde yer alıyor mu?
Şahsi olarak remixe karşıyım. Türküleri remixleyerek, gençler diskolarda oynatılıyorsa, bu o türküye ve o türkünün arkasındaki yaşananlara bir saygısızlıktır. Ben türküler adına remixe hayır diyorum.

Programlardan da bahseder misiniz?
Şiir, siyaset, spor, kitap, haber, felsefe, ekonomi, sağlık gibi bireyin yaşamındaki beklentilerini karşılayabilmek düşüncesiyle programlar yapıyoruz. Bu yönde ağırladığımız konuklarımız oluyor. Sanatçı arkadaşlarımız da programlar yapıyorlar.

Etkinlikler düzenliyor musunuz?
Türkü radyosu olarak, adımız gibi barışı sunabilme adına, Barışa Semah Dönenler etkinliğini düzenliyoruz. Semahlarımızın barış figürlerini çok iyi ifade ettiğini düşünerek o duruluğu paylaşmak istedik. Kitleleri bu organizasyonla stadyumlara taşıdık.

Yayın yönetmenisiniz, ama dinleyiciler sizin sesinizi de radyodan duyuyor...
Üniversite yıllarından beri burada program yapıyorum. Hafta içi hergün 17.00'dan 19.00'a Akşama Doğru adında, hayatın içinden bir program. Trafikteki zamanlarda sıkıntılar yaşıyoruz, o saatte dinleyenleri bilgilendirmek gerektiğini düşünüyorum.

Genelde o saatlerde şov programları var, sizin programınız da bu formatta mı?
Her şey eğlence oldu. Radyolarımızda Türkçeyi doğru kullanmadan, tabiri caizse geyik dediğimiz muhabbetler yapılıyor. Bu formatta çok program olduğu için, daha seçici olmamız gerekiyor. Amacımız daha fazla bilgi aktarmak ve halkın katılımını sağlayacağımız programlar yapmak.

Radyonuz nasıl arınıyor bu muhabbetlerden? Bu anlamda ilkeleriniz neler?
Hedefimiz dinleyenlerin bir şeyler alabilmesi. Yozlaşmanın arttığı bir toplumda yaşıyoruz. Okumuyoruz, araştırmıyoruz, katkı sağlamıyoruz. Bize sunulanı kabul ediyoruz. Radyo Barış bunun dışında, bireyin elde edeceği bilgilerle ve aktif olarak hayatın içinde yer almasını sağlamayı amaçlıyor. Bu anlamda da kullandığımız dil çok önemli.

Türkçeyi doğru kullanma anlamında ne gibi ölçütleriniz var?
Kimseyi şivesi ve yaşadığı ortamdan dolayı eleştirmiyoruz, ama Türkçe konusunda eğitimini almış olması gerektiğini düşünüyoruz, seçiciliğimiz bu yönde. Bilen bir insan olmalı ki dinleyicilerini de bilgilendirsin. Sizin söylediklerinizi karşı tarafta duyan birileri mutlaka vardır. Radyo bu anlamda çok önemli. Programcılarımız akademik kariyerlerini tamamlamış donanımlı eğitimli kişilerdir.

Programınızı bitirirken dinleyenlere son anonsunuz nasıl oluyor?
Farklılığı yakalamak için farklı seslere kulak verin. Her yerde barış türküleri söylensin, türküden türküye yürekten yüreğe adınız barış olsun!

27 Eylül 2007 - MİLLİYET

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.