Barolar Birliği'ndan Bardakoğlu'na yanıt

Barolar Birliği'ndan Bardakoğlu'na yanıt

Barolar Birliği'ndan Bardakoğlu'na yanıtTürkiye Barolar Birliği, Türkiye’de çoğulcu demokrasi anlayışının yerini çoğunlukçu...

A+A-

Barolar Birliği'ndan Bardakoğlu'na yanıtBarolar Birliği'ndan Bardakoğlu'na yanıt

Türkiye Barolar Birliği, Türkiye’de çoğulcu demokrasi anlayışının yerini çoğunlukçu demokrasi anlayışı aldığını, yasama ve yürütmenin fiili olarak bütünleşerek yargıyı hedef aldıklarını açıkladı

Türkiye Barolar Birliği (TBB), din dersleri konusunda Danıştay’ın verdiği kararı eleştiren Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu’nun açıklamalarına, “Siyasilerin ve devlet bürokratlarının sürekli dini referans göstermeleri sosyal yaşamda her gün yeni bir örneğini gördüğümüz davranışlara ve ayrışmalara neden olduğunu hatırlatırız" yanıtını verdi.

-BİRLEŞİK YÜRÜTME VE YARGI ORGANI-

TBB’den yapılan ve “Yargı Erkinin Bu Kadar Ağır Saldırılara Dayanabileceğinden Endişeliyiz" başlıklı yazılı açıklamada Türkiye’de “çoğulcu demokrasi anlayışının yerini “çoğunlukçu anlayışa bırakmasından bu yana yasama ve yürütme erklerinin fiilen bütünleştiği ve bu erklerin hedefinde yargı erkinin olduğu belirtildi. “Birleşik Yürütme ve Yasama organı, Yargıdan rahatsızdır" denilen açıklamada, “Çünkü Yasamanın yapmadı denetim görevini yargı erki yerine getirmektedir. Yanlışları yargı düzeltmekte, çoğunluğun kontrolsüz güç olmasını engellemektedirö görüşüne yer verildi.

Açıklamada, bunun için bir süredir yasama ve yürütmenin üyelerinin işlerine gelmeyen yargı kararlarını uluorta eleştirdiği; yargının saygınlığını zedeleyecek, gücünü kıracak hukuk devletinin içini boşaltacak, hedef haline getirecek davranışlarda sergilediği ve açıklamalarda bulunduğu savunuldu.

-DİNİ REFERANS GÖSTEREN SİYASİLER-

Bu durumun en son örneğinin hukuk eğitimi almış olan Diyanet İşleri Başkanı tarafından ortaya konulmasının üzüntü verici olduğunun kaydedildiği açıklamada, “Sayın Bardakoğlu’nun Başbakan’ın ‘Ulemaya sorun’ sözü hafızalarda iken buna destek içeren açıklaması, yargının yalnız bırakılmışlığını bir kez daha vurguladığı gibi dini kurallarla devlet yönetme yaklaşımında ne kadar yol alındığını da göstermektedir" denildi.

Açıklamada, Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu’na yönelik şöyle denildi:

Yargı organlarının kararlarının tek dayanağının hukuk olduğunu, ulusal ve uluslar arası hukuksal metinlerin kararlara yol gösterdiğini; mahkeme kararlarının sadece mahkemeleri değil öncelikle muhataplarını ve bütün kurumları ile tüm toplumu ilgilendirdiğini; kesinleşmiş mahkeme kararlarının önce taraflarını ve sonra tüm toplumu ve Devlet’i bağladığını; siyasilerin ve devlet bürokratlarının sürekli dini referans göstermeleri sosyal yaşamda her gün yeni bir örneğini gördüğümüz davranışlara ve ayrışmalara neden olduğunu hatırlatırız."

-EKSİKSİZ DEMOKRASİ HAYAL OLARAK KALACAKTIR-

Eksiksiz demokrasi anlayışının özgürlüklerin en geniş şekilde kullanıldığının amaçladığına işaret edilen açıklamada, “Ancak eksiksiz demokrasinin temel koşulu da gerçek hukuk devletidir. Gerçek hukuk devletinin oluşturulabilmesi ise yargı organının yasam ve yürütme karşısında bağımsızlığını gerçekleştirmeye bağlıdır" denildi. TBB açıklamasında bağımsız yargının en ufak baskı altında kalmadan karar veren ve kesinleşen kararları da gecikmeksizin uygulanan yargı organı ile sağlanacağı uyarısında bulunularak, bu dengenin sağlanamaması durumunda ise eksiksiz demokrasiyi oluşturmanın daima uzak bir hayal olarak kalacağı belirtildi.

ANKA - MİLLİYET - 9 Mart 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.