Başbakan Alevilerin Sorunlarını Çözecekmiş...

Başbakan Alevilerin Sorunlarını Çözecekmiş...

Erdoğan: Alevi Çalıştayı ile herkesi tatmin edecek sonuçlara hep birlikte ulaşacağızBaşbakan Erdoğan: Alevi Çalıştayı ile herkesi...

A+A-

Erdoğan: Alevi Çalıştayı ile herkesi tatmin edecek sonuçlara hep birlikte ulaşacağızErdoğan: Alevi Çalıştayı ile herkesi tatmin edecek sonuçlara hep birlikte ulaşacağız

Başbakan Erdoğan: Alevi Çalıştayı ile herkesi tatmin edecek sonuçlara hep birlikte ulaşacağız

ANKARA- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Alevilerin sorunlarının ele alındığı çalıştayda ortak irade oluştuğunu belirterek, "Çok olumlu, son derece umut verici ilerlemeler kaydediyoruz." dedi. Erdoğan, bunu rant aracı haline getirmek isteyenlere de fırsat vermek istemediklerine işaret ederek, "Herkesi tatmin edecek sonuçlara da yine hep birlikte ulaşacağız." diye konuştu.

Erdoğan, AK Parti grup toplantısında yaptığı konuşmada, geçtiğimiz hafta Alevilerin sorunlarını konuşmak için toplanan çalıştayla ilgili değerledirmelerde bulundu. Erdoğan, Türkiye'nin farklı kültürlerin, farklı etkin grupların, farklı mezheplerin, farklı inanç ve kültürlerin asırlardır iç içe yaşadığı, bir arada hemhal olduğu bir ülke olduğunu söyledi. Erdoğan, bu farklılıkların zenginlik olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu farklı unsurların hepsi ülkenin aslı unsurlarıdır. Bu unsurlar içerisinde kimsenin bir diğerine göre üstünlüğü, kimsenin bir diğerine göre önceliği yoktur, olamaz. Bu farklı yapı içerisinde kimsenin diğerini ötekileştirmeye, yabancılaştırmaya, dışlamaya, horlamaya hakkı olamaz. Hiç kimse kendisinde böyle bir hak göremez. Bu bakımdan herkesin empati kurması, karşılıklı olarak birbirini anlama çabası göstermesi toplumsal barış adına, toplumsal uzlaşma adına, huzur iklimin güvence altına alınması adına büyük önem taşımaktadır. Bizler tarihimizi birlikte inşaa ettik, geleceğimizi de birlikte inşaa edeceğiz."

AK Parti olarak bütün toplumsal kesimlere eşit mesafede durduklarının altını çizen Erdoğan, "Farklılıklarımızı, çeşitliliklerimizi zenginlik olarak görüyoruz. Hepsini aynı samimiyetle benimsiyor, sahipleniyoruz." diye konuştu. "Geçen hafta Alevi vatandaşlarımızın problemlerine bir hal çaresi bulmak maksadıyla bir dizi toplantıya başladık." diyen Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: "Bununla ilgili olarak ilgili bakanlığımız bir Alevi çalıştayı düzenledi. Bu toplantılar ülkemiz için, milletimiz için, toplumsal barışın tesisi için tarihi bir fırsattır. Son derece büyük bir imkandır. Bu tür toplantılar farklı kesimlerin, işin uzmanlarının, ilgili tarafların katılımıyla devam edecektir. Alevi kardeşlerimizin asırlardan bu yana bir kısım sorunlarına kalıcı, tatmin edici çözüm üretmek için elimizden geleni yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Biz hiçbir vatandaşımızın mağdur ve mahrum olarak görünmesini istemeyiz."

Erdoğan, konuyu siyaset üstü bir zeminde ele aldıklarına işaret etti. Alevi meselesini başından itibaren siyaset üstü bir zeminde ele aldık, bundan sonra süreci politize etmeden kuşatıcı ve kucaklayıcı bir yaklaşımla idame ettirmeye kararlı olduklarını vurgulayan Erdoğan, diğer siyasi partilerden aynı yaklaşımı, aynı hassasiyeti beklediklerini dile getirdi. Erdoğan, "Elbette mesele siyaseten çözüme kavuşturulacak. Elbette siyasetçilerin çözüme katkısı olacaktır, olmalıdır. Ancak konuyu siyasetin limitleri, gündelik siyasetin beklentileri ekseninde tartışmaktan, popülist, fırsatçı, istismarcı yaklaşıma çekmekten özenle kaçınmalıyız." uyarısını yaptı.

Kimsenin buradan siyasi bir rant elde etmeye niyetlenmemesini isteyen Erdoğan, muhalefet partilerini şöyle uyardı: "Kimse birden bire ben sizden daha fazlasını veririm anlayışı ile hareket etmemeli. Böyle bir yarışın içine girmemeli. Gerginlikten beslenmemeli. Böyle bir yola meyletmemelidir. Herkesin aklı selimle, sağduyuyla, sorumluluk şuruyla açıklamalar yapması, hareket etmesi lazımdır. Meseleyi popülist nazarla ele alanlar kalıcı çözümler yerine aceleci çözümlerle ilerde daha da büyük zararlara yol açabileceklerini unutmasınlar. Her şeyi yeniden ele almaya, her şeyi tartışmaya ihtiyacımız var. Bu toplumun eşit yurttaşları olarak her bir ferdimizin ülkemizin esenliği, birlik ve beraberliği için seferber olduğundan eminiz. Tarih boyunca olduğu gibi kırgınlıklar, ihmaller, göz ardı etmeler, gözden kaçırmalar, ön yargılar olduğunu kesinlikle biliyoruz. Önemli olan bütün bunların üstesinden gelebilecek samimi bir çabanın, samimi bir ortak iradenin oluşmuş olmasıdır. Biz hükümet olarak samimi çabanın, bu samimi gayretin içindeyiz. Çok olumlu, son derece umut verici ilerlemeler kaydediyoruz. Ama bunu rant aracı haline getirmek isteyenlere de kusura bakmasınlar fırsat vermek istemiyoruz. Herkesi tatmin edecek sonuçlara da yine hep birlikte ulaşacağız."

Musa Taşpınar - 16 Haziran 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.