Başbakan'a ABF Önergesi

Başbakan'a ABF Önergesi

Başbakan'a ABF ÖnergesiDSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, Alevi Bektaşi Federasyonu'nun Diyanet ve Cemevleri hakkındaki açıklamaları...

A+A-

Başbakan'a ABF ÖnergesiBaşbakan'a ABF Önergesi

DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, Alevi Bektaşi Federasyonu'nun Diyanet ve Cemevleri hakkındaki açıklamaları konusunda, Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ne düşündüğünü verdiği önerge ile sordu. Başbakan tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verilen soru önergesini aktarıyoruz:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın, Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanması isteğimi bilgilerinize sunarım.

Saygılarımla.   
21 Nisan 2008

Süleyman Yağız
DSP İstanbul Milletvekili

Diyanet İşleri Başkanı Sayın Prof. Dr. Ali Bardakoğlu’nun, bir soru önergemi yanıtlarken kullandığı; “cemevlerinin ibadet yeri statüsüne alınmasının, Aleviliği müstakil bir din hâline getireceği ve cemevini ibadethane olarak kabul eden Aleviler’i Müslümanlık’tan koparacağı gerekçesiyle bunun yanlış olduğu” yönündeki sözleri bütün Alevi-Bektaşiler ve önderleri tarafından sert tepkiyle karşılanmıştır.

Bu bağlamda sormak istiyorum:

1- Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Sayın Turan Eser’in, “Diyanet İşleri Başkanı hangi inanç grubunu temsil ettiğini şaşırmışa benziyor! Diyanet İşleri Başkanı resmi ezberini bozmalıdır. Cemevleri asırlardır Aleviler’in ibadet ve inanç merkezidir. Ne siyasî iktidarın anti demokratik tutumu, ne Diyanet’in fetvası cemevi gerçeğini değiştiremez. Diyanet İşleri Başkanı din, inanç ve vicdan özgürlüğü ve insan hakları eğitimi almalıdır” sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

2- Yine Sayın Eser’in, “Aleviliğin bir inanç ve cemevlerinin de inanç merkezi gerçeğini Alevi-Bektaşi toplumu asırlardır kabul etmektedir. Önemli olan da zaten budur. Eğer Diyanet İşleri Başkanı bunu kabul etmiyorsa, bu Aleviler’in değil, o zihniyetin ve bu şahsın sorunudur” değerlendirmesine katılıyor musunuz?

3- Sayın Turan Eser’in, “Aleviler’in kendi inanç ve ibadet yerini tanımlama hakkını, devlet zorunlu bir hukuk ve insan hakları gereği kabul etmek zorundadır. AKP Hükümeti ve Diyanet, Aleviler’in inanç merkezlerini ısrarla kabul etmemekte ve daha da ileri giderek, Aleviler’i rencide eden açıklamalar yapmaktadırlar” sözlerini nasıl yorumluyorsunuz?

Alevi Haber - 21 Nisan 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.