Başbakanla Alevi iftarı krize dönüştü

Başbakanla Alevi iftarı krize dönüştü

Başbakan’la Alevi iftarı krize dönüştü12 Alevi Dede, bu akşam Başbakan Erdoğan’ın da bulunacağı iftar yemeğine katılanları...

A+A-

Başbakan’la Alevi iftarı krize dönüştüBaşbakan’la Alevi iftarı krize dönüştü

12 Alevi Dede, bu akşam Başbakan Erdoğan’ın da bulunacağı iftar yemeğine katılanları “düşkün” ilan etti. Alevi inancına göre, düşkün ilan edilenler cemaatten dışlanıyor. AK Parti’li Çamuroğlu ise “Davet edilmeyenler şaklabanlığı bıraksınlar” dedi.

ANKARA - AK Parti Milletvekili Reha Çamuroğlu’nun girişimi ile düzenlenen ve bu akşam Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı Alevi iftar daveti krize dönüştü. Pir Sultan Abdal Derneği ve Alevilik Araştırma Merkezi’nin çağrısıyla biraraya gelen 12 Alevi Dede, Alevilere “iftara katılmayın” çağrısı yaptı.

Dedeler, katılanlara “düşkünlük yaptırımı” uygulanacağını söyledi. Alevi inancına göre, düşkün ilan edilenlerle her türlü ilişki kesiliyor, sadece cenaze namazları kılınıyor.

Pir Sultan Abdal Derneği adına konuşan avukat Kazım Genç de, “AKP bu açılımı ile, sinsi bir asimilasyon planını ortaya koyuyor” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ise iftar yemeğinin tüm harcamalarını karşılayacağı açıklanan Abdal Musa Vakfı’nın 40 bin YTL’yi nerden bulduğunu sordu.

Kılıçdaroğlu, yemeği organize eden Reha Çamuroğlu’nun da, kitap yazma karşılığında Kültür Bakanlığı’ndan para aldığını, ancak ortada bir kitabı da bulunmadığını öne sürdü.

ÇAMUROĞLU: ŞAKLABANLIĞI BIRAKSINLAR

Organizasyonla ilgili tartışmalar, Başbakan’a alevilikle ilgili konularda danışmanlık yapan AKP Milletvekili Reha Çamuroğlu’nu kızdırdı. Çamuroğlu “Şiddetli muhalefet dalgasıyla karşı karşıyayız. Neye muhalefet ettiklerini biliyorlar mı? Garip memleket, dövüş var deyince binlerce insan geliyor. Barış var deyince aynı durum yok.” dedi.

Çamuroğlu, iftara katılmayan dernekleri de yapıcı olmaya çağırdı: “İlk açıkladığımız günden itibaren hakarete uğradık. Davet edilmedik diye üzülüyorlar bu tür şaklabanlıkları bıraksınlar. Kapalı toplumları açmazsanız bireyleri hapsederseniz. Kapalı toplumları açarsanız. Bireyleri çözeriz.”

İftarın çok sade olacağını belirten Çamuroğlu, Alevi gelenekleri uyarınca masada et ürünü olmayacağını söyledi: “Beş yıldızlı otel diye gerçekler çarptırılmasın, suyun bıçağın bulunmadığı sofrada iftar olacak. Muharrem ayında oruç gereği bıçağa el sürmeyiz, traş da olmadım.”

Çamuroğlu, Alevilerin sorunlarını çözmek için çaba harcayacaklarını bu konunun kimsenin tekelinde olmadığını ifade etti.

BAŞBAKAN: KATILMAYAN BENİ İLGİLENDİRMEZ

Başbakan Tayyip Erdoğan da gazetecilerin soruları üzerine, tepkiler için şunları söyledi: “Şahsımı davet ettiler. Biz de bu davete icabet ediyoruz. İcabet edişimizi spekülasyon aracı yapan şahıs, kurum ve siyasi partiler çıktı. Benim böyle bir davete gidip gitmemem kararını herhalde onlar verecek değil. Davet edildiği halde gitmeyen olur. Beni ilgilendirmiyor. Ben davet eden değilim.”

Erdoğan, partisinin Alevi açılımına ilişkin sorular üzerine de “Biz bütün vatandaşlara eşit mesafedeyiz. Yapılması gerekeni yaparız. Hiçbir inanca, etnik unsura farklı muameleden yana değiliz. Biz bir mezhebin, etnik unsurun temsilcisi değiliz” dedi.

NTV-MSNBC - 11 Ocak 2008 Cuma

ALEVİ İFTARI

Başbakan Erdoğan, yarın katılacağı Alevi iftarına yönelik eleştirileri de cevapladı. Düzenlenen iftar yemeğine davet edildiğini ve bu davete icabet edeceğini açıklayan Erdoğan, bunu spekülasyon aracı yapan bazı kişiler, kuruluşlar ve siyasi partiler olduğuna dikkati çekti.

Erdoğan, eleştirilere sert çıkarak, şunları söyledi: "Yani benim böyle bir davete gidip gitmeyeceğimin kararını herhalde onlar verecek değil. Katılıp katılmamak herkes hürdür. Davet edilenler arasında gelen olur gelmeyen olur. Zaten oraya davet edilenler gidecek, davet edilmeyenler gitmeyecek. Kimlerin davet edildiğini bilmiyorum. Davet edildiği halde katılmayanlar olabilir. Herkesin hür iradesidir. Ona da herhalde davet sahibi saygı duyar. Bu beni ilgilendirmiyor, çünkü de davet edilenim, davet eden değilim."

Erdoğan, bütün vatandaşlara eşit mesafede olduklarını vurgulayarak, bu konunun sürekli hükümetlerin gündemine getirilmesini doğru bulmadığını söyledi. Yapılması gerekenlerin müzakeresini yaparak, gerekeni yapacaklarını belirten Erdoğan, "Hiçbir inanca, etnik unsura bizler ülkemizde farklı muamele etmekten yana değiliz. Hepsine eşit mesafedeyiz. Çünkü hiçbir mezhebin, hiçbir etnik unsurun temsilcçisi değiliz. Şu anda Türkiye Cumhurniyeti'nin hükümetiyiz. Üç şeye karşıyız. Etnik milliyetçiliğe, bölgesel milliyetçiliğe, dinsel milliyetçiliğe karşıyız. Bunu spekalüsyon aracı yapmak isteyenler olabilir. Çünkü alışkanlıkları var ve bazıları nemalanıyor. Çünkü biz mamalarını kestik. Mamaları kesince de rahatsız olanlar var. Böyle bir şeyi yapmaya niyetimiz yok. Bu ülkede devletin kuruluşları kurumları yasaların çizdiği çerçeve içinde görevini sürdürecektir" dedi.

11 Ocak 2008 Cuma - İHA - SONDAKİKA HABER

İFTARA GİDİP GİTMEYECEĞİMİN KARARINI BEN VERİRİM

Erdoğan, kendisinin de katılacağı Muharrem İftarı hakkında yapılan eleştiriler üzerine de şu değerlendirmeyi yaptı:

"Partimiz milletvekillerinden Sayın Çamuroğlu'nun içinde olduğu bir tertip komitesi Muharremle ilgili bir iftar düzenlemesine şahsımı ve birçok arkadaşımızı da davet ettiler. Bu biz bu davete icabet ediyoruz. Bunu spekülasyon aracı yapan bazı şahıs ve kuruşlar, bazı siyasi partiler de çıktı. Böyle bir davete gidip gitmeyeceğimin kararını onlar verecek değil. Katılıp katılmamak da herkes hürdür. Davet edilenler çerisinde gelen olur gelmeyen olur. Zaten oraya davet edilmeyenler değil, davet edilenler gidecek. Davet edildiği halde gitmeyen de olabilir. Ona da herhalde davet sahibi saygı duyar. Bu beni de ilgilendirmiyor. Ben davet eden değilim."

Alevi sorununun sürekli olarak hükümetlerin önüne getirilmesini doğru bulmadığını kaydeden Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yapılması gerekenler neyse yaparız. Tüm inanç ve etnik gruplara eşit mesafedeyiz. Bir mezhebin, etnik unsurun temsilcisi değiliz. Biz üç şeye karşıyız; etnik, bölgesel, ve dinsel milliyetçiliğe karşıyız. Hepsine eşit mesafedeyiz. Bunu spekülasyon aracı yapmak isteyenler olabilir. Ama biz bu mamalarını kestik, kesince de rahatsız olanlar var."

(ANKA)  - 11 Ocak 2008 Cuma

BAZILARININ MAMALARINI KESTİK

Alevilerin Muharrem ayı iftarına katılacak olmasıyla ilgili eleştiriler geldiğinin hatırlatılması üzerine Erdoğan, partilerinin milletvekili Reha Çamuroğlu'nun içinde bulunduğu tertip komitesi tarafından yarın için bir iftar programı düzenlendiğini belirterek, bu programa kendisinin ve bazı arkadaşlarının davet edildiğini ifade etti.

Bütün vatandaşlara karşı eşit mesafede olduklarını kaydeden Erdoğan, bu konunun devamlı olarak hükümetlerin önüne getirilmesini doğru bulmadığını vurguladı. Erdoğan, "Hiç bir inanç kurumuna, hiç bir etnik unsura ülkemizde farklı muamele etmekten yana değiliz. Hepsine eşit mesafedeyiz. Çünkü biz bir mezhebin veya etnik bir grubun temsilcisi değiliz. Şu anda Türkiye Cumhuriyeti'nin hükümetiyiz." dedi. Erdoğan, etnik milliyetçiliğe, bölgesel milliyetçiliğe ve dinsel milliyetçiliğe karşı olduklarını belirterek, "Kötü alışkanlıklar var. Bazıları buralardan nemalanıyordu. Biz bu mamaları kestik. Mamaları kesince rahatsız olanlar var. Kusura bakmasınlar böyle bir şeyi yapmaya niyetimiz yok." şeklinde konuştu.

CHA - HABERLER.COM - 11 Ocak 2008 Cuma

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.