Başbakanla Alevi iftarı krize yol açtı

Başbakanla Alevi iftarı krize yol açtı

Başbakanla Alevi iftarı krize yol açtıErdoğan, Alevilerle iftar yemeğinde buluşmaya hazırlanırken, tartışmalar da bitmek bilmiyor. Alevi Dedeleri,...

A+A-

Başbakanla Alevi iftarı krize yol açtıBaşbakanla Alevi iftarı krize yol açtı

Erdoğan, Alevilerle iftar yemeğinde buluşmaya hazırlanırken, tartışmalar da bitmek bilmiyor. Alevi Dedeleri, 'Katılacakların sadece cenazelerini kaldırırız' tehditinde bulundu.

Ankara'da biraya gelen Alevi örgütleri, iftara katılacak olan kişileri 'düşkün' ilan edeceklerini açıkladı.

Hükümetin Alevilere yönelik açılımı içerisinde değerlendirilen 'Alevilere iftar' organizasyonu bugün gerçekleşiyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da davetli olduğu iftar öncesinde ise iftara yönelik yapılan eleştiriler de artmaya başladı.

12 ocağın Alevi dedeleri yemeğe katılacakları düşkünlükle cezalandıracaklarını açıklarken, yemeği düzenleyen AK Parti milletvekili Alevi Reha Çamuroğlu ise gelen eleştirilere tepkili.

Pek çok Alevi derneği ise yemeğe katılmama kararı aldı. Bazılarına göre, yemeğe katılacaklar, 'mazisi birkaç ayı geçmeyen tabela örgütleri.'

Sofrada Kerbela'nın yasını tutan Alevi inancı gereği su ve hayvansal ürün bulunmayacak, bıçak kullanılmayacak.

Masraflarını Abdal Musa Vakfı'nın üstlendiği yemeğin davetli listesinde yaklaşık 900 kişi görünüyor. Bunların 400'ü protokolden, 500'ü de Alevi sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle Alevi inanç önderleri.

Pek çok Alevi kuruluş katılmıyor

Yemek bugün, ancak sandalyeler dolacak gibi görünmüyor. Önde gelen pek çok Alevi kuruluşu şimdiden yemeğe katılmayacağını açıkladı.

Yemeğe katılacağını açıklayan birkaç Alevi örgütü var. Ehl-i Beyt Derneği, kısa bir süre önce kurulan Ateş Tuğla Hacıbektaş Derneği ve Malatya'daki Hacıbektaş Derneği.

Yemeğe katılması muhtemel en köklü kuruluş Eskişehir'deki Şücattin Veli Derneği. Dernekten henüz bir açıklama yapılmış değil.

İftara, Ehl-i Beyt Vakfı, Alevi Birlikleri Federasyonu, Cem Vakfı, Şah Kulu Sultan Dernekleri, Sivas ve Tokat Alevilerinin üye olduğu Hübyar Vakfı gibi bilinen, Alevi örgütleri katılmıyor.

Alevilerden ortak açıklama: "Düşkün ilan ederiz"

İftar öncesi dün kameralar karşısına geçen Aleviler ise 'düşkün'lük uyarısında bulundu. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kazım Genç, "AKP'nin 'Alevi Açılımı' Alevileri asimile ederek bitirme söylemidir. Sözümüz, AKP'nin 'Muharrem Orucu İftarına' katılacaklara 'düşkünlük' ihtarıdır" dedi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nce Mülkiyeliler Birliği'nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya dernek üyelerinin yanı sıra, DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, CHP, SHP, Emek Partisi, DİSK ve KESK'ten temsilciler ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri katıldı.

Basın toplantısında konuşan Dernek Genel Başkanı Genç, "AK Parti'nin 'Alevi açılımı'nın Alevileri asimile ederek bitirme söylemi olduğunu" savunarak, "sözümüz, AKP'nin 'Muharrem Orucu İftarına' katılacaklara 'düşkünlük' ihtarıdır" dedi.

Genç, "Alevilere yönelik inkar politikalarıyla Aleviliğin ortadan kaldırılması konusunda sonuç alamayan AKP iktidarı, bu kez bünyesine kattığı devşirme Aleviler eliyle, Alevilerin inançsal, kültürel, siyasal değerlerinin çürütülmesi, aşındırılması yönünde sözde 'Alevi açılımı' adı altında sinsi bir asimilasyon planını ortaya koymuş bulunmaktadır" dedi.

Yürütülen politikayla "AKP Alevileri"nin yaratılmasının ve Aleviliği Alevilik yapan değerlerin ortadan kaldırılmasının amaçlandığını iddia eden Genç, bugün AK Parti İstanbul Milletvekili Rha Çamuroğlu'nun önderliğinde Bilkent Otel'de yapılacak olan "Muharrem Orucu İftar Yemeği" ile Alevi dünyasından ve Alevi değerlerinden habersiz olunduğunu gösterildiğini ileri sürdü.

Genç, Alevileri "AKP'nin planlarına alet olmamaları, bu asimilasyon ve yok etme iftarına katılmamalarını" yönünde uyardıklarını söyledi.

"Sadece cenazelerini kaldırırız"

Basın toplantısında, "Alevi Dedelerinin" konuya ilişkin açıklamaları da dernek üyesi Mehmet Beydilli tarafından okundu.

Açıklamada, Muharrem Orucu'nun, tutuluş ve açılış biçiminin gösterişten uzak, sade, yalın ve içtenlikli olmasının istendiği ifade edildi.

Açıklamada,"AKP yemeği biz Aleviler açısından olsa olsa bir Hızır Paşa Sofrasıdır. Alevilere yönelik haksızlıklar, hukuksuzluklar, ayrımcılıklar üzerine kurulmuş bir sofradır. Ve o sofraya oturan her Alevi, kendi insanına yapılan haksızlıklara ortak olacaktır" denildi.

Açıklamada, Alevi hukuku çerçevesinde "AKP'nin Muharrem İftar Yemeği"ne bilinçli olarak katılacak Alevilerin, Alevi inancındaki en büyük müeyyide olan "düşkünlük yaptırımı" ile yüz yüze gelecekleri savunuldu.

Alevilik Araştırmaları Merkezi Başkanı Ali Yıldırım da, "düşkünlük" yaptırımının Alevilik kurallarına açıkça karşı gelenlere uygulandığını belirterek, bu uygulamanın bir kaç yıldan başladığını ve ömür boyu sürebildiğini söyledi.

Yıldırım, "Alevi toplumuyla tüm ilişkileri kesilen bu kişilerin yalnızca cenazelerinin kaldırılacağını" ifade etti.

Reha Çamuroğlu sert tepki verdi

Bu sert tepkiye AK Parti İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da tepki gösterdi.

Reha Çamuroğlu, "bizim papazlarımız kendilerinde tuhaf yetkiler görüyor. Yazıklar olsun" diyerek açıklamalara sert tepki gösterdi.

Çamuroğlu, "eğer biz düşkünlük kriterini uyglumaya başlarsak o toplanan kuruluşları düşkün ilan ederiz hiç böyle şeylerle uğraşmasınlar kendilerini milletimize güldürmesinler" dedi.

Başbakan Erdoğan da, herkesin hür olduğunu, katılıp katılmama kararlarının kendilerini bağladığını belirterek kendisinin bir mezhebin temsilcisi olmadığını söyledi.
 
HABER 7 - 11 Ocak 2008 Cuma

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.