Başbakanlık önünde 'Alevi' eylemi

Başbakanlık önünde 'Alevi' eylemi

Başbakanlık önünde 'Alevi' eylemiNüfus cüzdanındaki 'Dini' hanesine 'Alevi' yazılmasını isteyen Aleviler,...

A+A-

Başbakanlık önünde 'Alevi' eylemiBaşbakanlık önünde 'Alevi' eylemi

Nüfus cüzdanındaki 'Dini' hanesine 'Alevi' yazılmasını isteyen Aleviler, Başbakanlık önünde eylem yaptı. Başbakanlığa dilekçe veren federasyon yetkilileri, bir ay sonunda istedikleri yerine gelmediği takdirde Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne gideceklerini söyledi.

ANKARA - Nüfus cüzdanındaki 'Dini' hanesine 'Alevi' yazılmasını isteyen Aleviler, Başbakanlık önünde eylem yaptı.

Nüfus cüzdanındaki 'Dini' hanesine Alevi yazılması istemiyle İzmir Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açarak, başvurusunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyan Sinan Işık, Alevi Bektaşi Federasyonu yetkilileri ile birlikte Başbakanlık önünde eylem yaptı.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız yaptığı basın açıklamasında, hükümetin Aleviler hakkında verilen kararları yok saydığını belirterek, "Ekim 2007 tarihinde AİHM tarafından zorunlu din dersleriyle ilgili verilen kararı yok saydılar. Şimdi yeni bir AİHM kararını daha yok sayıyorlar. Sinan Işık adlı bir yurttaşımız, İzmir Asliye Hukuk Mahkemesi nezdinde 07.05.2004 tarihinde açtığı davada nüfus cüzdanındaki 'Dini İslam' tanımlaması yerine 'Dini Alevi' yazdırmak istedi. Ancak mahkeme, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan aldığı görüşü dayanak kabul ederek talebi reddetti. Sonuçta iç hukuk yolları tüketilince bu karar AİHM'e kadar gitti. AİHM, 02.02.2010 tarihinde vermiş olduğu karar ile nüfus cüzdanlarında bulunan 'Dini' hanesinin varlığını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 9. maddesine aykırı buldu. Hükümetin üç ay içinde bu kararın gereğini yerine getirmesi, Nüfus Kanunu'nun 43. maddesini bu doğrultuda yeniden düzenlemesi gerekiyordu. Bu kararı tıpkı zorunlu din dersleriyle ilgili karar gibi yok saydı. Başbakanlığa giderek bir ay süre vererek, Sinan Işık kararının gereğini yerine getirmesini isteyeceğiz. Sonra da Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne gideceğiz. Hem de Türkiye'nin her yerinden yürüye yürüye, Edirne sınır kapısından geçip Brüksel'e kadar" diye konuştu.

Federasyon yetkilileri, daha sonra Başbakanlığa dilekçe verdiler.

DUYGU BEKTAŞ / Türkiye - İHA - 26 Ekim 2010 Salı

Alevilerden hükümete 1 aylık süre

ANKARA - Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), AİHM nüfus cüzdanlarındaki ‘din’ hanesine ‘Alevi’ yazılması yönünde verdiği kararın uygulanması için Başbakanlığa bir ay süre verdi. ABF, kararın uygulanmaması durumunda Brüksel'e yürüyeceklerini açıkladı.

Alevi Bektaşi Federasyonu, AİHM kararına rağmen uygulanmayan nüfus cüzdanındaki "Din" hanesine "Alevi" yazılması için Başbakanlığa başvuruda bulunarak, kararın yerine getirilmesini istedi.

Güven Park’ta yapılan açıklamada konuşan ABF Genel Başkanı Ali Balkız, Sinan Işık’ın 2004 yılında nüfus cüzdanında yer alan “Dini: İslam” tanımlamasının “Dini: Alevi” olarak değiştirilmesi talebiyle İzmir Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtığını hatırlattı.

Mahkemenin, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, “Alevilik islamiyetten ayrı müstakil bir din olmadığı gibi, İslam için de bir mezhep de değildir. Bir alt kültür grubudur. Böyle bir talep milli birliğimize ve laiklik ilkemize aykırıdır” şeklindeki görüşüne dayanarak talebi ret ettiğini söyledi.

Hükümetin kararı üç ay içinde uygulama yükümlülüğünü yerine getirmediğini söyleyen Balkız şöyle dedi: “Hükümetin kılı kıpırdamadı. Bu kararı da tıpkı Zorunlu Din Dersleriyle ilgili verilen karar gibi yok saydı. Hükümetin buna hakkı yoktur. Mahkeme kararlarını uygulamamak anayasal bir suçtur.”

AKP’nin gücünün yetmediği tek yargı kurumunun AİHM olduğuna dikkat çeken Balkız, Başbakanlığa dilekçe vererek AİHM kararının uygulanması için bir ay süre tanıyacaklarını belirtti ve şöyle dedi: “Uygulanmazsa Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne gideceğiz. Hem de Türkiye’nin her yerinden yürüyerek Edirne sınır kapısını geçip Brüksel’e kadar.”

Balkız’ın ardından söz alan Sinan Işık, açtığı dava üzerine AİHM’in verdiği kararın hükümet tarafından uygulanmamasını eleştirdi. Işık, elde ettiği kazanımın uygulanması için kararlığını sürdüreceğini vurguladı. Açıklamanın ardından oluşturulan heyet Başbakanlığa giderek dilekçe verdi.

ANF - 26 Ekim 2010

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.