Basında "Kızılbaş rezaleti" yüzsüzlüğü

Basında "Kızılbaş rezaleti" yüzsüzlüğü

Basında "Kızılbaş rezaleti" yüzsüzlüğüAleviler, "Star'ın ayıbı devletin ayıbı" sloganlarıyla Star TV'yi...

A+A-

Basında "Kızılbaş rezaleti" yüzsüzlüğüBasında "Kızılbaş rezaleti" yüzsüzlüğü

Aleviler, "Star'ın ayıbı devletin ayıbı" sloganlarıyla Star TV'yi ve hükümeti protesto ederken basın organları bu haberi görmezden geldi ve başka bir basın açıklamasını çarpıtarak hükümeti korumaya çalıştı.

Önceki gün Star TV ekranlarında yaşanan rezalet basında ilgi görmedi. Star TV'nin de içinde yer aldığı Doğan grubu haberi görmezden gelmekle yetinirken AKP'ye yakın basın organları daha fazlasını yaptı. Alevi derneklerinin "demokratik açılım" süreciyle ilgili basın açıklamasını AKP'yi kayırmak için kullanan gerici basın, Alevilerin Star TV'nin önünde yaptığı basın açıklamasını da görmezden geldi.

Alevilerden protesto

Star TV'de yayınlanan “Zuhal Topal’la Desti İzdivaç” programında "Kızılbaş" kelimesinin hakaret içerikli kullanılması, Alevi dernekleri tarafından protesto edildi. Doğan Medya Center önünde bir araya gelen Alevi örgütleri, “Hiçbir inanca hiçbir kültüre saygısızlığı kabul etmiyoruz. Kızılbaşız, Aleviyiz, laikiz, ilericiyiz, çağdaşız” yazılı pankartlar açtı. Doğan Medya Center girişinde toplanan Aleviler, Star TV binası önüne yürüdü. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Kazım Genç, Ali Kenanoğlu ve Hatice Altınışık'ın da yer aldığı heyet, televizyon yetkilileriyle görüştü ve Alevilerden özür dilenmesini istedi.

Eylemde, “Kızılbaşlık onurumuzdur”, “Star'ın ayıbı devletin ayıbı”, “Devlet Kızılbaş'tan özür dile” gibi sloganlar atıldı.

Alevi Bektaşi Federasyonu bileşenleri adına açıklama yapan Kazım Genç, “Aleviliğin bilindiği konuşulduğu, açılımlara saçılımlara sahne olduğu bir dönemde canlı yayında hakarete maruz kalmamız kabul edilemez” dedi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği MYK üyesi Fethi Bölügiray, "Yetkililere tepkilerimizi ilettik. Murat Saygı, Doğan Medya Grubu adına bütün Alevilerden özür dileyerek 'olayda yanlış anlaşılma olduğunu' ve 'konuyla ilgili program ve faaliyetler yapacaklarını' söyledi" dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu da yaptığı yazılı açıklamada "Televizyon ekranları ve gazete köşeleri Alevilere hakaret yerleri değildir" dedi. Kenanoğlu, Cumhuriyet Savcılarını ve Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) yetkililerini yaptırım uygulamaya çağırdı.

Star TV'den gün içerisinde konu ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmazken RTÜK'ün tutumu merakla bekleniyor.

"Yandaş basın" işine geleni gördü

Doğan Medya Grubu'daki basın organları Star TV'de yaşanan rezaleti ve ardından gelen tepkileri görmezden gelirken "yandaş basın" bu kadarla yetinmedi. Star TV önündeki basın açıklamasına ver vermeyen "yandaş basın", Alevi derneklerinin İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nde yaptığı basın açıklamasını işlerine geldiği gibi yayımladı.

Cihan Haber Ajansı'nın (CHA) servis ettiği haberi daha vurucu başlıklarla yayımlayan basın organlarının internet sitelerinde bu haberi ön plana çıkarmaları dikkat çekti.

Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği, Özgür Demokratik Alevi Hareketi ve Sacayağı Dergisi'nin yaptığı ortak basın açıklamasından, sadece muhalefet ve TSK'yı eleştiren kısımları yayımlayan CHA, hükümet ile ilgili eleştirileri sümen altı etti.

Alevilere dönük açılımlardan söz edilirken ekranlarda ve gazete köşelerinde Alevilere hakaret edilmesini görmezden gelen yandaş basın, Alevilerle hükümetin çok iyi anlaştığı izlenimi vermeye çalışıyor. Oysa Muhalefet ve TSK'nın eleştirildiği basın açıklamasında hükümet de en az muhalefet kadar eleştiriliyor.

Hükümet adına demokratik kurum ve kuruluşlarla yapılan görüşmelerin diyalogdan çok monolog havasında geçtiğine dikkat çekilen açıklamada, "Sorunun çözümünde öncelik toplumun tüm kesimlerine güven verecek bir politik tutumdur. Devlet ve hükümet sorunun çözümünde izleyeceği politikaları şeffaf ve anlaşılır bir yöntemle uygulamalıdır... Ortada bir sorun varsa o sorunun tarafları vardır. Dolayısı ile sorunu bu taraflar müzakere ederek çözerler. Eğer devlet ve hükümetin tek başına bir çözümü var idiyse bu çözüm bu güne kadar niye açıklanmamıştır" denildi.

(soL - Haber Merkezi) - 28.08.2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.