Başka Başbakan'ın çocukları

Başka Başbakan'ın çocukları

Başka Başbakan'ın çocuklarıBinlerce Alevi yurttaş dün birçok parti ve örgütün destek verdiği İstanbul mitinginde "Örgütlen,...

A+A-

Başka Başbakan'ın çocuklarıBaşka Başbakan'ın çocukları

Binlerce Alevi yurttaş dün birçok parti ve örgütün destek verdiği İstanbul mitinginde "Örgütlen, özgürleş, öğretine sahip çık" dedi. Göstericiler AKP hükümetini çarpıcı sloganlarla protesto etti...

ILIMLI İSLAM İÇİN AKP-ABD

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği öncülüğünde dün Kadıköy'de ÖDP, CHP, EMEP, TKP, DİSK, KESK, Eğitim Sen, HÖC ve Divriği Kültür Derneği'nin katılımıyla gerçekleşen mitingte AKP-MHP ikilisinin türbana ilişkin anayasal değişiklik önerisine karşı çıkıldı. Binlerce yurttaş Alevi inancına ve kültürüne saygı isterken, PSAKD Başkanı Kazım Genç, AKP ile ABD'nin uyumlu işbirliğiyle devlet ve siyasal iktidarın "ılımlı İslam" adına yeniden şekillendirildiğine dikkat çekti.

TOPLUM DEĞİL CEMAAT İÇİN

AKP, cemaatçi tavrıyla Türkiye'yi türbana endekslerken, 175 bin öğretmen adayı atama bekliyor. Haklarını kullandıkları için işten atılan Susurluk Yorsan ile Diyarbakır Akyıl işçileri Ankara'da ortak mitinge hazırlanıyor. Tokat Tekel işçileri fabrikalarının özelleştirilmesine duyarsız Başbakan'a kolilerle acele cevap talepli mektup gönderiyor. Ama onlar AKP'nin gündeminde yok. (Başlığımızı yazarken Randa Haines'in "Başka Tanrı'nın Çocukları" filminden esinlendik.)

Başka Başbakan'ın çocukları

İkiyüzlülük sokakta lanetlendi   
 
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin öncülüğünde Kadıköy İskele Meydanı'nda toplanan binlerce Alevi vatandaş, inancına ve kültürüne saygı istedi. AKP hükümetinin politikalarının eleştirildiği mitinge, "Örgütlen, özgürleş, öğretine sahip çık" sloganı damgasını vurdu. Kadıköy İskele Meydanı'ndaki mitinge aralarında ÖDP, CHP, EMEP, TKP, DİSK, KESK, Eğitim - Sen, Divriği Kültür Derneği ile Haklar ve Özgürlükler Cephesi'nin de bulunduğu 60'dan fazla kurum destek verdi.

Dün öğle saatlerinden itibaren Acıbadem'de toplanmaya başlayan katılımcılar bayrak ve pankartlar eşliğinde İskele Meydanı'na yürüyüşe geçtiler. Ellerinde Sivas'taki Madımak Oteli'nde yaşamını yitirenlerin resimlerini taşıyan kortejin öncülüğünde yürüyen gruplar daha sonra İskele Meydanı'na yerleşti. "Susma sustukça sıra sana gelecek", "Türkiye laiktir laik kalacak", "Sivas'ın ışığı sönmeyecek", "Örgütlen, özgürleş, öğretine sahip çık", "Alevi kültürü yasaklanamaz", "Türban sorunu AKP'nin oyunu", "Tayyip türbanı Bahçeli'ye tak" ve "Zorunlu din dersi istemiyoruz" şeklinde slogan atan kitle adına bir konuşma yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kazım Genç, "Büyük Ortadoğu Projesi'ni gerçekleştirmek üzere Irak'ı işgal eden ve girdiği bataklıktan çözüm üretemeyen ABD emperyalizmi, Irak işgali döneminde kendisine yeterince destek sunmayan AKP iktidarı ile 2. iktidar döneminde olağanüstü dostluk ve işbirliği çabalarını hızlandırmaktadır. Devletin ve siyasal iktidarın "ılımlı İslam" adına büyük bir uyum içinde yeniden şekillendiril-diği bu dönemde, toplumunda buna göre yeniden yapılandırılması düşünülmektedir. Bunun için her türlü yöntem ve çaba denenmektedir, önümüzdeki süreçte de deneneceği görülecektir" diye konuştu.

TALEPLERİMİZ GÖRMEZDEN GELİNİYOR

"Bir yandan uluslararası sermayenin içine düştüğü ekonomik buhran sonucu yaşanan dalgalanmalar ile toplumumuzun her geçen gün daha da yoksul-laşmatığını ve işsiz kaldığını, diğer yandan ise türbana indirgenmiş bir Anayasa tartışmaları ile toplumumuzun en temel demokratik talepleri görme-mezlikten gelinmekte ve toplumumuzla alay edilmektedir" diyen Genç şöyle devam etti:

"Alevilerin talepleri ve sorunlarının çözümü, asimile etmek olarak görülmekte, Kürt sorunu terör ve güvenlik sorunu olarak görülmekte, özgürlükler ve hak talepleri yasaklar ve yargılanma sebebi olarak görülmekte, eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik hakları yok edilip ticarileştirilmekte, farklı inanç, etnik kimlik ve kültürlerin varlığını ve kendilerin ifade etmelerini bölünme nedeni olarak görülmekte, IMF politikaları doğrultusunda, halkımız her geçen gün daha da Yoksulluklaştırılmakta ve işsiz bırakılmaktadır." Miting çeşitli müzik gruplarının seslendirdiği türküler eşliğinde sona erdi.

SLOGANLAR ÇOK ÇEŞİTLİYDİ

Çok sayıda katılımcı ellerinde Türk bayrakları ve yakalarında Hz. Ali rozetleriyle alanı doldurdu. Buna karşın bazı grupların alana kızıl bayraklar ve mensubu oldukları gruplara ilişkin sloganlar atması dikkat çekti.

AKP'nin türbanı üniversiteye sokma girişimlerini protesto eden kitle, "Tayyip türbanı Bahçeli'ye tak" ve "Türban sorunu AKP'nin oyunu" şeklinde slogan atarken alandaki sayıları onlarla ifade edilen başörtülü kadınlar da bu sloganlara eşlik etti.

Miting için ayrıca polis yoğun güvenlik önlemi aldı. Miting alanına giren göstericiler tek tek güvenlik taramasından geçirildi.
 
VOLKAN ŞAHİN - ÖZGÜR GÜRLEYEN
BİRGÜN - 4 Şubat 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.