Başkent'teki 1 Mayıs'ta arbede

Başkent'teki 1 Mayıs'ta arbede

Başkent'teki 1 Mayıs'ta arbedeİstanbul’da yaşanan olayların ardından Ankara’da da 1 Mayıs kutlamaları gergin başladı. Sıhhıye meydanındaki...

A+A-

Başkent'teki 1 Mayıs'ta arbedeBaşkent'teki 1 Mayıs'ta arbede

İstanbul’da yaşanan olayların ardından Ankara’da da 1 Mayıs kutlamaları gergin başladı. Sıhhıye meydanındaki kutlamalarda göstericiler ve polis arasındaki arbedede yaralananlar oldu.

ANKARA - Türk-İş’e bağlı sendikaların Ankara Şubeleri, KESK Ankara Şubeleri Platformunun öncülüğünde bazı sivil toplum kuruluşları ve siyasi partileri üyelerinin katıldığı 1 Mayıs kutlamalarının yapılacağı Sıhhiye Meydanı’na girişler sırasında, bazı gruplarla polis arasında gerginlik yaşandı. 

Ankara’da katılımcılar, miting için Ulus’taki Opera Binası önünde dün öğle saatlerinden itibaren toplandılar. Mitinge katılmak üzere Sıhhiye Meydanı’na gelen Halkevleri üyeleri alana girerken, polisle tartıştı.

Emniyet güçlerinin müdahalesi üzerine pankart sopalarını ve plastik su şişelerini polise fırlatan gruptakiler, barikatlara yüklendi.

Grubun bir bölümü meydana girerken, bir bölümü arama noktasının dışında sloganlar atarak bir süre bekledi. Gruptakiler daha sonra, polis tarafından alana alındı.

ABD BAYRAĞI YAKILDI

Kontrol noktasına gelen ÖDP üyeleri de meydana girmeden önce ABD bayrağını ateşe verdi. Alana giriş sırasında ÖDP’li grup ile polis arasında arbede çıktı. Olaylar nedeniyle polis ve göstericilerden yaralananlar oldu.

KAMERAMAN FENALAŞTI

Olayların büyümesi üzerine polis, göz yaşartıcı bomba atarak gruba müdahale etti. Bundan etkilenen bir kameraman da fenalaştı. CNN Türk’te çalışan kameraman, diğer basın mensupları tarafından bölge dışına çıkarıldı.

BARİKATLAR DEVRİLDİ

Arbede sırasında arama noktalarındaki barikatlar devrildi. Bu sırada, meydandakiler polislere pankart sopalarını ve su şişelerini fırlattılar. Polis de miting alanına çok sayıda göz yaşartıcı bomba attı.

Miting alanına girişlerin ardından gerginlik yerini sükunete bıraktı.

ADANA’DA 16 GÖZALTI

Adana’da Uğur Mumcu Meydanı’nda düzenlenen 1 Mayıs kutlamaları sonrasında olay çıktı. Mitingin ardından yürüyüş yapmak isteyen gruba polis müdahale etti.

Miting sonrasında dağılmaya başlayan gruplardan bir bölümü yürüyüş yapmak istedi. Ancak polis gruba izin vermedi. Grup polisin cop ve biber gazıyla yaptığı müdahaleye taş ve sopalarla karşılık verdi. Çıkan arbedede 16 kişi gözaltına alındı.

ESKİŞEHİR

Eskişehir’de, Üniversite Caddesi’nde toplanan sendika, parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri polis arama noktalarından geçerek Sıhhiye Meydanı’na yürüdü. Düzenleme komitesi, Kürtçe “Yaşasın 1 Mayıs” yazılı afişle alana girmek isteyen DTP’li gruba izin vermedi. Grup, afişi topladıktan sonra alana girdi. DTP’li grup, kutlamaların yapılacağı alana girerken yuhalandı.

Kutlamalar sırasında “Kürt ulusuna özgürlük” sloganı atan DTP’lilere, Türk-İş üyeleri “Ne Mutlu Türküm Diyene” karşılığını verdi. İki grup arasındaki gerginliği polis büyümeden önledi.

Türk-İş 2. Bölge Temsilcisi Nejat Kılıç ve diğer sendika temsilcileri günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yaptı. Kılıç, kutlamalara katkıları dolayısıyla İl Emniyet Müdür Yardımcısı Kemal Yayla’ya çiçek verdi. Törene CHP Eskişehir Milletvekili Fehmi Murat Sönmez de katıldı. Şarkılar ve marşlar eşliğinde halay çeken işçiler olaysız dağıldı.

AMASYA

Amasya’da, Kunç Köprü yöresinde toplanan çeşitli sendika ve siyasi parti üyeleri, Pirinççi Caddesi’ni takiben çeşitli sloganlar atarak Yavuz Selim Meydanı’na geldi.

Eğitim Sen Amasya Şube Başkanı Cüneyt Kula, bütün işçilerin İşçi Bayramını kutladıklarını belirterek, “1 Mayıs, tüm dünya işçi sınıfının ve emekçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günüdür” dedi.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı kutlamalarda çeşitli sloganlar atan, marşlar söyleyen ve halay çeken katılımcılar daha sonra dağıldı.

İZMİR

İşçi Partisi (İP) İzmir İl Başkanlığı Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda 1 Mayıs Mitingi düzenledi.

Düzenleme Kurulu Başkanı Ali Karşılayan, Gündoğdu Meydanı’ndaki kutlamalar nedeniyle bu yıl Bornova’daki mitinge yeterli katılımın sağlanmadığını belirterek şöyle konuştu:

“Sendika liderlerinin yanlış politikası nedeniyle bu sene birlik olamadık. Vatan savunması ile emeğin savunması birleşmiştir. 1 Mayıs’ları artık daha coşkulu kutlamalıyız. Vatan elden giderse ne iş, ne işçi kalır. “

DENİZLİ

Denizli’deki kutlamada, KESK ve Türk-İş’e bağlı sendikalar, bazı siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve öğrenci grupları, Delikliçınar Meydanı’nda bir araya geldi.

Meydanda basın bildirisinin okunmasının ardından, sloganlar eşliğinde Tokat Caddesi ile Ulus Caddesi Kavşağı’na yürüyen gruptakiler, polis güvenlik noktalarından geçerek alana girdi.

Eğitim-Sen Denizli Şube Başkanı Mehmet Çakal, burada yaptığı konuşmada, barış içinde yaşamak istediklerini belirterek, “Savaşların olmadığı, sömürüden uzak bir dünyanın mümkün olduğunu göstermek istiyoruz’ dedi. Konuşmaların ardından, türküler ve marşlar eşliğinde halaylar çeken gruptakiler, olaysız dağıldı.

KOCAELİ

Kocaeli’nde, EMEP tarafından organize edilen kutlamada, bazı siyasi partilerle sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan grup, slogan atarak Belediye İşhanı önünde toplandı.

Buradan slogan atarak parti bayrakları ve flamalarla birlikte harekete geçen grup, daha sonra Sabri Yalım Parkı’nda toplantı. İstanbul Taksim’de 1977’deki kutlamalarda yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunuldu.

EMEP Kocaeli İl Başkanı Güner Kizir, 1 Mayıs’ı tüm yasaklara rağmen kutladıklarını ifade etti.

Kizir, AK Parti’nin yoksulluğu bitirme vaadiyle işbaşına gelmesine rağmen sürekli zam yaptığını IMF’in emirleri doğrultusunda hükümeti yönettiğini savundu.

Topluluk, müzik eşliğinde halay çektikten sonra dağıldı.

Gebze ilçesinde ise Osman Yılmaz Mahallesi Trafo mevkisinde toplanan yaklaşık 5 bin kişi, 3 kilometre uzunluğundaki Şehit Numan Dede Caddesi’ni çeşitli sloganlar atarak geçtikten sonra Hacı Halil Mahallesi’ndeki Cumhuriyet Meydanı’da toplandı.

Katılımcılar, miting alanına, kontrol noktalarında arandıktan sonra alındı.

Gebze Sendikalar Birliği dönem sözcüsü Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Erdoğan Özer, emeği ile geçinen insanların, 1 Mayıs’ı davul zurna eşliğinde halay çekerek kutladığını söyledi.

BURDUR

Burdur’da, Eğitim-İş, Eğitim-Sen, Tes-İş, Yol-İş, Şeker-İş, ÖDP, CHP ile KESK Burdur Şube Platformu üyeleri, Köprübaşı mevkisinden Cumhuriyet Meydanına kadar sloganlar atarak yürüdüler.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki mitingde konuşan Şeker-İş Sendikası Burdur Şube Başkanı İsmail Seper, birçok işçinin halen güvencesiz çalıştığını belirterek, iş kazalarının da artarak devam ettiğini savundu.

Seper, sosyal adalet, eşitlik ve demokrasi istediklerini kaydetti. Katılımcılar halayların çekilmesinin ardından dağıldı.

NTV-MSNBC -  AA
01 Mayıs 2008 Perşembe

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.