Baykal Atina'da yok, Sivas'ta da yok

Baykal Atina'da yok, Sivas'ta da yok

Baykal Atina'da yok, Sivas'ta da yokSosyalist Enternasyonal’in Atina’daki kongresine katılmayan CHP lideri Deniz Baykal, yarın Sivas’ta...

A+A-

Baykal Atina'da yok, Sivas'ta da yokBaykal Atina'da yok, Sivas'ta da yok

Sosyalist Enternasyonal’in Atina’daki kongresine katılmayan CHP lideri Deniz Baykal, yarın Sivas’ta Madımak Katliamı anmasında da yok. Etkinliklerde Baykal yerine, görevlendirdiği heyet boy gösterecek

ANKARA - Sosyalist Enternasyonal toplantısı yerine Dut Festivali’ne giden CHP lideri Deniz Baykal, Madımak katliamını anmak üzere Sivas’a da gitmiyor. Yarın düzenlenecek anma etkinliklerine DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın ve ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras’ın yanı sıra birçok aydın, sanatçı ve sendikacı katılıyor.

Sivas’ta 15 yıl önce ateşe verilen Madımak Otel’de 33 kişinin yanarak öldürülmesi, bu yıl Türkiye Alevi Bektaşi Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Hacı Bektaş Veli Kültür Dernekleri ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı tarafından gerçekleştirilecek bir etkinlikle anılacak.

Bu kuruluşlar, ortak çağrı ile Baykal’a, “Anma töreninde aramızda sizleri de görmeyi arzuluyoruz. Vereceğiniz desteğin, farklı kültürlerin ve inançların bir arada yaşayabileceği bir Türkiye özleminin gerçekleşmesine katkı sunacağına, Madımak katliamını unutturmak isteyen çevrelere etkili cevap olacağına inanıyoruz” diye seslenmişti.

Baykal reddetti

Sosyalist Enternasyonal toplantısı için Atina’ya gitmeyen Baykal, parti yöneticilerinden oluşan bir ekibi Sivas’a gönderme kararı aldı. Yaklaşık 30 kişilikten oluşacak grup, anma etkinliklerine katıldıktan sonra Ankara’ya dönecek.

DSP Genel Başkanı Sezer, SHP Genel Başkanı Karayalçın ve ÖDP Genel Başkanı Uras’ın hazır bulunacağı etkinliklere, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, sanatçılar Edip Akbayram, Leman Sam, Mazlum Çimen, Rutkay Aziz, Suavi, Tarık Akan, yazar Vedat Türkali gibi isimler katılacağını açıkladı.

Madımak Oteli’nin müze olması için taleplerini bir kez daha dile getirecek olan Alevi örgütlerinin tahminine göre anma etkinliklerine 50 bin kişi katılacak.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş, Radikal’e yaptığı değerlendirmede, “İnsanlığın yüz karası katliamın acısı yetmezmiş gibi, o mekânın et lokantası ve otel olarak hizmete girmesine seyirci kalınamaz” diyerek, acılarını çoğaldığını ve bir kez daha bu acıyı haykıracaklarını söyledi.

Gümüş, “Türkiye, geçmişindeki bu utancı temizlemek, geleceğini de aydınlatmak zorundadır” diyerek, bunun çözümünün ise Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmesi, katliamın karanlıkta kalmış gerçek faillerinin bulunması ve Alevilerden özür dilenmesi olduğunu söyledi.

Sivas Valiliği’nden edinilen bilgiye göre anma etkinlikleri sırasında herhangi bir tatsızlık yaşanmaması için gereken bütün önlemler alındı. Anma etkinliği için gelenler, Madımak Otel’in önüne üstleri aranarak girecek ve çatılarda da keskin nişancılar görevlendirilecek. Sivas’ta etkinlikler nedeniyle polisin izinleri de kaldırıldı.

BEHZAT MİSER
RADİKAL - 1 Temmuz 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.