Baykal: En güzel simge aşure

Baykal: En güzel simge aşure

Baykal: En güzel simge aşureBaykal, "Simge diyorsan, işte al sana en güzel simge, aşure simgesi. Dostluk ve kardeşlik simgesi, barış simgesi,...

A+A-

Baykal: En güzel simge aşureBaykal: En güzel simge aşure

Baykal, "Simge diyorsan, işte al sana en güzel simge, aşure simgesi. Dostluk ve kardeşlik simgesi, barış simgesi, yaşadığımız acıyı tada dönüştürme simgesi" dedi

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Devlete bir üniforma giydirmek yanlıştır" dedi. Baykal, dün Karacaahmet Cemevi'nde geleneksel olarak düzenlenen aşure gününe katıldı. Burada konuşan Baykal, "Kimsenin kılık ve kıyafetine karşı çıkılamaz" diyerek şunları kaydetti:

"Herkesin kılık kıyafetine saygı gösteriyoruz, ama devleti bir kılık kıyafet içine sokmanın yanlış olduğunu söylüyoruz. Devlete bir üniforma giydirmek, devleti bir inancın simgesi haline dönüştürmek, o inancın dışındaki insanları dışlamak anlamına gelir. Bu dışlayıcılıktır, bu yanlıştır. Bugüne kadar devletin üniforması yok diye bir sıkıntı mı ortaya çıktı? Devletin üniforması yok diye hak ve özgürlüklerde bir kısıtlama mı vardı?"

'Devlet inançlar üstüdür'

Böyle bir durumun Atatürk'ten Özal'a kadar kimse tarafından fark edilmediğini ifade eden Baykal, kimsenin Türkiye'nin Anayasası ve hukukuyla bir derdi olmadığını, birden- bire demokrasi, insan hak ve özgürlükleri ile ilgili sorunların ortaya çıktığını, bunun sonucunda da devletin belli bir kimliğin parçası haline dönüştürülerek bu sorunu çözebilmek için teklifler ortaya atıldığını söyledi. Baykal, devletin inançlar üstü olduğunu dile getirerek şunları kaydetti:

"Devlet, herkesin devletidir ve öyle kalmalıdır. Öyle olmaktan çıkarırsanız, nereye kadar gider yolu, dünyaya ve çevremize baktığımız zaman görüyoruz. Oralara gitmesin, gitmeyelim. Ağzımızın tadını bozmayın, huzurumuzu bozmayın. Biz sadece bugün değil, bir adım atılırsa bir süre sonra milletin başına neler gelecek onu görüp onu önlemeye çalışıyoruz. Bizim istediğimiz Türkiye'de bir daha Kerbela'lar, Kahramanmaraş'lar, Sivas'lar yaşanmasın." Baykal, aşurenin beraberliğin vurgulandığı bir şey olduğunu dile getirerek, "Aşure, birbiriyle dayanışma içinde olma zorunluluğunun bir simgesi. Simge diyorsan, işte al sana en güzel simge, aşure simgesi. Dostluk ve kardeşlik simgesi, barış simgesi, yaşadığımız acıyı tada dönüştürme simgesi" dedi. Konuşmaların ardından Karacaahmet Sultan Dergahı Cemevi Genel Başkanı Muharrem Ercan, Baykal'a Alevilikle ilgili çeşitli kitaplar verdi.

Antalya'da 'Faşist Baykal' sloganı

Baykal'ın memleketi Antalya'daki CHP İl Kongresi'nde "Faşist Baykal" sloganı atıldı. Baykal'ın katılmadığı kongrede mevcut başkan Ömer Melli'nin yanı sıra Durmuş Atıcı ile Yakup Ocak il başkanlığı için adaylığını koydu. Ocak daha sonra yarıştan çekildi.Tüzüğe göre var olan delege sayısının yüzde 20'sinin desteğini alarak adaylığın sürdürülebileceği açıklandı. 634 delegenin 80'i Atıcı'yı, Baykal'ın kızı Prof. Dr. Aslı Baykal Ataman'ın da aralarında bulunduğu 217 partili Melli'yi destekleyeceğine dair imza attı. Adaylığını koyamayan Atıcı'nın konuşması alkışlanırken, "Faşist Baykal" diye slogan atan partililer, "Partiyi batırdınız. Bu nasıl demokrasi" diye tepki gösterdi.

Adana İl Olağan Kongresi'nde de Serdar Seyhan, yeniden başkan seçildi.

Baykal: En güzel simge aşure

Karacaahmet'te aşure yedi

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Karacaahmet Cemevi'nde geleneksel olarak düzenlenen aşure gününe katıldı. Lokma duasının okunmasının ardından Baykal ve beraberindekilere aşure ikram edildi. Dergâha şahsi olarak bağışta bulunduğu öğrenilen Baykal, daha sonra Alevi örgütleri başkanlarıyla da bir görüşme yaptı.
 
MEHMET AKİF ERDEM İstanbul
MİLLİYET  - 28 Ocak 2008 Pazartesi

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.