Baykal: Mezhep Sorgulaması İlkel Bir Zihniyet

Baykal: Mezhep Sorgulaması İlkel Bir Zihniyet

CHP Lideri Baykal: "Mezhep Sorgulaması İlkel Bir Zihniyet"CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İstanbul'da Alevi Olduğu Gerekçesiyle Dövülen...

A+A-

Baykal: Mezhep Sorgulaması İlkel Bir ZihniyetCHP Lideri Baykal: "Mezhep Sorgulaması İlkel Bir Zihniyet"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İstanbul'da Alevi Olduğu Gerekçesiyle Dövülen Öğrenci B.k.'nın Babası Ziram Kul'a Bir Mektup Yazdı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, mezhep ayrımcılığının ilkelliğine dikkat çekti ve "Bu ilkel zihniyet anayasanın özüne, insan haklarına, Cumhuriyetimizin temellerine ve ulusal bütünlüğümüze, barış ve kardeşliğimize karşı bir tehdidin ne kadar sorumsuzca devletin eğitim kurumlarında da yuvalanabilmiş olduğunu bize göstermektedir" dedi.

Deniz Baykal, Meclis İnsan Hakları Komisyonu tarafından "Alevi olduğu için öğretmeni tarafından dövüldüğü" belgelenen öğrenci B.K.'nın babası Ziram Kul'a, olaydan duyduğu üzüntüyü belirten bir mektup yazdı.

Mektubunda, mezhep ayrımcılığının ilkelliğine vurgu yapan Deniz Baykal, Kul ailesinin bu konuda gösterdiği mücadelenin toplumca benimsendiği ve herkes tarafından destek gördüğünü kaydetti. Baykal'ın, baba Ziram Kul'a hitaben yazdığı mektup şöyle:

"Oğlunuz Burak'a yöneltilen mezhep sorgulaması, baskılar ve zorbalıklar bilinmelidir ki sadece ona ve ailenize karşı sergilenmiş bir olumsuzluktan ibaret değildir. Bu ilkel zihniyet anayasanın özüne, insan haklarına, Cumhuriyetimizin temellerine ve ulusal bütünlüğümüze, barış ve kardeşliğimize karşı bir tehdidin ne kadar sorumsuzca devletin eğitim kurumlarında da yuvalanabilmiş olduğunu bize göstermektedir.

Mezhep ayrımcısı ve dışlayıcı bu saldırganlık karşısında; ailece verdiğiniz onurlu mücadele hem gurur verici, hem de örnek bir davranıştır. Ailece verdiğiniz bu haklı mücadele nedeniyle sizleri kutluyorum.

Öte yandan, haklı mücadelenizin toplumca benimsenmiş ve her kesim tarafından desteklenmiş olması da, insanımız, toplumumuz ve ülkemiz için büyük bir kazanımdır.

Günümüzde insanları mezhebine, dinine, inancına, ırkına, cinsiyetine göre ayırmak, kimlik ve kişiliklerine göre tarif etmek, hak ve özgürlüklerini kısıtlamak, ayrıştırmak, dışlamak, hele hele insanların dini inancını, mezhebini, ırkını suçlama konusu yapmak hiçbir şekilde kabul edilemez ve hoş görülemez.

Bu saldırganlık, sadece ayrımcı, dışlayıcı tavır ve davranışa maruz kalan oğlunuz ile aileniz açısından değil, toplumumuz açısından da çok büyük sakıncalar taşımaktadır.

Bu tutum ve davranışın eğitim camiası içinde ortaya çıkması ve öğretmen kimliği taşıyan biri tarafından uygulanması ise utanç verici olmanın ötesinde, cumhuriyet ile cumhuriyetin kazanımlarına da taban tabana terstir ve mutlaka hesabının sorulması gerekir.

Bu aşamada sizin direnciniz ve toplumun her kesiminden ailenize verilen destek, bu ve benzeri olumsuzlukların yaşanmaması için de büyük bir güvencedir.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu konuda üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirecek, TBMM dahil her platformda bu tutum ve davranışları mahkum edecek ve takip edeceğiz.

- KUL AİLESİNİ KUTLADI -

CHP Lideri Baykal, mektubunun son bölümünde ise Kul ailesini kutladı. Baykal, mektubunu şu satırlarla bitirdi :

"Bu inanç ve kararlılıkla, onurlu bir direniş gösteren Kul ailesini kutluyor, sevgiler, saygılar sunuyorum."

(ANKA)  - 13 ARALIK 2007

Baykal'dan Alevi Öğrencinin Babasına Mektup
 
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İstanbul'da bir lisede görevli öğretmen tarafından dövüldüğü belirtilen alevi öğrencinin babasına gönderdiği mektupta, ''İnsanların dini inancını, mezhebini, ırkını suçlama konusu yapmak hiçbir şekilde kabul edilemez'' dedi.

Baykal, öğrenci B.K'nin babasına hitaben yazdığı mektupta, ''Oğlunuza yöneltilen mezhep sorgulaması, baskılar ve zorbalıklar bilinmelidir ki sadece ona ve ailenize karşı sergilenmiş bir olumsuzluktan ibaret değildir. Bu ilkel zihniyet Anayasa'nın özüne, insan haklarına, Cumhuriyetimizin temellerine ve ulusal bütünlüğümüze, barış ve kardeşliğimize karşı bir tehdidin ne kadar sorumsuzca devletin eğitim kurumlarında da yuvalanabilmiş olduğunu bize göstermektedir'' dedi.

Olay karşısında ailenin verdiği mücadelenin, ''gurur verici ve örnek bir davranış olduğunu'' belirten Baykal, mektubunda şunları kaydetti:

''Haklı mücadelenizin toplumca benimsenmiş ve her kesim tarafından desteklenmiş olması da insanımız, toplumumuz ve ülkemiz için büyük bir kazanımdır. Bu saldırganlık,toplumumuz açısından da çok büyük sakıncalar taşımaktadır.''

AA - 13 ARALIK 2007

Baykal, Dövülen Alevi Öğrencinin Babasına Mektup Gönderdi

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, dövülen alevi öğrencinin babasına bir mektup gönderdi ve "Kabul edilemez" bu davranışın hesabının sorulacağını belirtti.

CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin başkanlığındaki bir heyet tarafından ziyaret edilen baba Ziram Kul'a verilen Baykal'ın mektubu şöyle: "Sayın Ziram Kul, "Oğlunuz B. K'ya yöneltilen mezhep sorgulaması, baskılar ve zorbalıklar bilinmelidir ki sadece ona ve ailenize karşı sergilenmiş bir olumsuzluktan ibaret değildir. Mezhep ayrımcısı ve dışlayıcı bu saldırganlık karşısında; ailecek verdiğiniz onurlu mücadele hem gurur verici, hem de örnek bir davranıştır. Ailece verdiğiniz bu haklı mücadele nedeniyle sizleri kutluyorum. Öte yandan, haklı mücadelenizin toplumca benimsenmiş ve her kesim tarafından desteklenmiş olması da, insanımız, toplumumuz ve ülkemiz için büyük bir kazanımdır. Günümüzde insanları mezhebine, dinine, inancına, ırkına, cinsiyetine göre ayırmak, kimlik ve kişiliklerine göre tarif etmek, hak ve özgürlüklerini kısıtlamak, ayrıştırmak, dışlamak, hele hele insanların dini inancını, mezhebini, ırkını suçlama konusu yapmak hiçbir şekilde kabul edilemez ve hoş görülemez.''

CHA - 13 ARALIK 2007

Baykal: Mezhep sorgulamak ilkellik

ANKARA - CHP lideri Deniz Baykal, öğretmeni tarafından dövülen Alevi öğrencinin ailesine mektup yazdı. Baykal mektupta, "Mezhep sorgulaması ilkel zihniyettir" dedi.

Baykal, TBMM İnsan Hakları Komisyonu tarafından "Alevi olduğu için öğretmeni tarafından dövüldüğü" raporla belgelenen öğrenci B.K.'nın İstanbul Esenler'de yaşayan babası Ziram K.'ya yazdığı mektubunda, olaydan duyduğu üzüntüyü belirterek şunları söyledi:

Barışa tehdit: Oğlunuza yöneltilen mezhep sorgulaması, baskılar ve zorbalıklar sadece ona ve ailenize karşı sergilenmiş bir olumsuzluktan ibaret değildir. Bu ilkel zihniyet Anayasa'nın özüne, insan haklarına, cumhuriyetimizin temellerine ve ulusal bütünlüğümüze, barış ve kardeşliğimize karşı bir tehdidin, ne kadar sorumsuzca devletin eğitim kurumlarında da yuvalanabilmiş olduğunu göstermektedir.

Onurlu mücadele: Mezhep ayrımcısı ve dışlayıcı bu saldırganlık karşısında ailece verdiğiniz onurlu mücadele hem gurur verici, hem de örnek bir davranıştır. Sizleri kutluyorum. Haklı mücadelenizin toplumca benimsenmiş ve her kesim tarafından desteklenmiş olması da insanımız, toplumumuz ve ülkemiz için büyük kazanımdır.

Kazanımlara ters: Bu saldırgan davranışın eğitim camiası içinde ortaya çıkması ve öğretmen kimliği taşıyan biri tarafından uygulanması ise utanç verici olmanın ötesinde, cumhuriyet ile cumhuriyetin kazanımlarına da taban tabana terstir ve mutlaka hesabının sorulması gerekir.

Baykal mektubunu CHP olarak "TBMM dahil her platformda bu tutum ve davranışları mahkûm edecek ve takip edeceğiz" diye bitirdi.

ZİHNİ ERDEM
14 Aralık 2007 -RADİKAL

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.