Bayram değil seyran değil

Bayram değil seyran değil

Bayram değil seyran değil Diyanet İşleri Başkanı’nın dün gerçekleştirdiği Cemevi ziyareti tarihe seçimler, Alevi açılımı...

A+A-

Bayram değil seyran değil Bayram değil seyran değil

Diyanet İşleri Başkanı’nın dün gerçekleştirdiği Cemevi ziyareti tarihe seçimler, Alevi açılımı ve yandaşlığın iç içe geçtiği bir vak’a olarak kaydolacak. ABF Genel Sekreteri Fevzi Gümüş, “Başkan, inanç merkezi olarak görmediği bir Cemevine gitmiş oldu” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in, Zeytinburnu Erikli Baba Kültür Derneği ve Cemevi’ne yaptığı ziyareti medya, “tarihi” olarak niteledi. Politik boyutu üzerinde durulmayan ziyarette Başkan ısrarla “sadece lokma yemeye geldiğini” vurguladı ve soruları kabul etmedi. Seçimlerin kapıda olduğu bu günlerde gerçekleşen ziyaret için Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Sekreteri Fevzi Gümüş, “Bu ziyaret, genel seçim öncesi siyasi iktidarın Alevi açılımına destek olmaya dönük bir seçim yatırımıdır” dedi.

Görmez: Gecikmeden dolayı şahsen üzgünüm

Gazetecilere yaptığı açıklamada, “Sıradan bir dostluk ve kardeşlik ziyaretinin olağanüstü ve sıra dışı gösterildiğini” vurgulayan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, ''Bizim Allahımız bir, peygamberimiz bir, dinimiz bir, kitabımız bir, bütün inanç esaslarımız bir. Ancak elbette farklılıklar olacaktır” dedi. Ziyaret amacının sadece “dostlara, canlara lokma yemeye gelmek olduğunu” kaydeden Görmez, “Her zaman olması gerekiyor. Eğer bu konuda bir gecikme yaşanmışsa, bu gecikmeden dolayı şahsen üzgün olduğumu ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

ABF’nin Başbakan Tayyip Erdoğan’a açık mektup yazdığı, Alevi açılımının AKP tarafından seçimlere tahvil edilemediği bir sürece denk gelen ziyarette, dikkat çeken diğer isim Erikli Baba Kültür Derneği ve Cemevi Başkanı Metin Tarhan oldu. AKP yanlısı olarak bilinen Tarhan, ziyaretin Alevilerin sorunları konusunda önemli bir adım olduğunu söyledi. Metin Tarhan ziyaretin büyük önem arz ettiğini ve Cemevlerinin ibadethane olarak yasal statüye kavuşturulması anlamında Diyanet İşleri Başkanı Görmez’in açıklamalarının önemli olduğunu vurguladı.

Gümüş: Yandaş Aleviler yaratmaya çalışıyorlar

Öte yandan, Diyanet İşleri Başkanı’nın ziyaretinden Tarhan kadar heyecan duymayanlar da var. ABF Genel Sekreteri Fevzi Gümüş, Diyanet'in Devletin Sünni tekçiliğini sürdürdüğünü ve inanç merkezi olarak görmediği bir Cemevinin ziyaret ettiğini söyledi.

Ziyaretin genel seçim öncesi siyasi iktidarın Alevi açılımına dönük bir seçim yatırımı olarak görülmesi gerektiğini kaydeden Gümüş, samimiyetin söz konusu olmadığını dile getirdi. Gümüş, “Diyanet İşleri Başkanlığı laiklik anlayışı açısından tartışmalı bir kurumdur. Siyasi iktidarın vesayet aracı olarak işlev görmektedir” dedi.

AKP’nin bugüne kadar gerçekleştirdiği Alevi çalıştaylarında hep yandaş bir Alevi cemaati kurmaya çalıştığını söyleyen Gümüş, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun Aleviliğini öne çıkararak Alevileri yuhalatmasının da bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Ziyaretin Aleviler arasında bir bölünme yaratmasının mümkün olmadığını kaydeden Gümüş, Erikli Baba Kültür Derneği ve Cemevi Başkanı'nın iktidar yanlısı olduğunun altını çizdi.

(soL–Haber Merkezi) - 28.05.2011 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.