BDP "Kürt-Sosyalist ve Alevi" İttifakı arayışında

BDP "Kürt-Sosyalist ve Alevi" İttifakı arayışında

BDP "Kürt-Sosyalist ve Alevi" İttifakı arayışında12 Haziran’da yapılacak Genel seçimlere bağımsız adaylarla girecek olan Barış...

A+A-

BDP "Kürt-Sosyalist ve Alevi" İttifakı arayışındaBDP "Kürt-Sosyalist ve Alevi" İttifakı arayışında

12 Haziran’da yapılacak Genel seçimlere bağımsız adaylarla girecek olan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Doğu’da HAK-PAR ve KADEP gibi partilerin yanı sıra Batı’da Sosyalist partiler ve Alevi örgütleriyle ittifak kurmaya çalışıyor.

Seçimlere bağımsız adaylarla girme kararı alan BDP, en geniş katılımlı seçim bloğunu oluşturmak için çalışmalarını sürdürüyor.

"Kürt Ulusal Bloğu“nu oluşturmak için HAK-PAR, KADEP gibi partiler ve STK'lerle görüşen BDP, batıda ise EMEP, ÖDP, SDP, ESP ve Alevi örgütlerinin de bulunduğu çeşitli çevrelerle görüşmeler yürütüyor. BDP’nin Demokratik Alevi örgütleri ile temaslarının sürdüğü belirtilirken, Alevi örgüt temsilcilerini aday göstermeye hazırlanan BDP’nin özellikle Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Kemal Bülbül'ü Diyarbakır veya Malatya’dan milletvekili adayı göstereceği ifade ediliyor.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Diyarbakır'dan aday olacağına kesin gözle bakılıyor. BDP, seçimlerde Hrant Dink'in kardeşi Orhan Dink başta olmak üzere aileden bazı isimleri aday gösterebilmek için kolları sıvadı. KCK davası kapsamında tutuklu olan eski DEP'li Hatip Dicle, Fırat Anlı, Selma Irmak, yönetmen Sırrı Süreyya Önder, Prof. Dr. Gencay Gürsoy, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkan Yardımcısı Kemal Bülbül'ün adaylıkları gündemde. Silivri Cezaevi'nde bulunan SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan'ın da "demokratik blok" kapsamında aday gösterileceği belirtiliyor. BDP bağımsız adaylarla girme kararına karşın seçim bloğu oluşturma konusundaki çalışmalarını da sürdürüyor. "Kürt Ulusal Bloğu" oluşturmak için HAK-PAR, KADEP gibi partilerin yanı sıra sivil toplum örgütleri ile de görüşmeler sürüyor. Demirtaş, görüşmelerin Nisan başında netleşeceğini söyledi.

İttifak çalışmalarını iki koldan yürüttüklerini doğrulayarak, bunların "Kürt ulusal demokratik bloğu“ ve "Demokratik Türkiye Bloğu“ olduğunu ifade eden Demirtaş, "İkisi de henüz sonuçlanmadı“ dedi. İlk blok için, HAK-PAR, KADEP gibi partilerin yanı sıra bu alanda faaliyet yürüten STK'lerle görüştüklerini, ikinci blok için de EMEP, ÖDP, SDP, ESP, Demokrasi İçin Birlik Hareketi (DBH) birleşenleriyle ve bağımsız sosyalist kişiler, aydınlarla görüştüklerini ifade eden Demirtaş, ayrıca Emek Hareketleri ve Alevi örgütleriyle de bu konuda görüş alışverişinde bulunduklarını aktardı.

BDP’nin KCK davasından tutuklu sanıklardan Selma Irmak, KCK Sözcüsü Herdem Kızılkaya, Diyarbakır Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı, Kemal Aktaş, İbrahim Ayhan, Faysal Sarıyıldız’ın da aralarında bulunduğu isimleri aday göstermesi bekleniyor. Eski DEP Milletvekili Hatip Dicle’nin adı aday gösterilecek isimler arasında olmasına rağmen Dicle’nin kararını kesinleştirmediği belirtiliyor.

İttifak ayağının batı bölümünü “Türkiye Demokratik Bloku” adı altında gerçekleştirmek isteyen BDP, SDP, EMEP, ÖDP, eski bakanlardan Ziya Halis’in genel başkanı olduğu EDP ve bazı sivil toplum örgütlerinin de bulunduğu kesimlerle ittifak görüşmelerini yürütüyor. Bu kapsamda SDP kontenjanından, halen Devrimci Karargâh davası kapsamında tutuklu bulunan Genel Başkan Rıdvan Turan’ın milletvekili adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Daha önce SDP Genel Başkanı iken DTP’nin desteğiyle Meclis’e giren Akın Birdal’ın bu seçimlerde yerini Turan’a bırakacağı ve yeniden aday gösterilmeyeceği belirtiliyor. Sol bloktan ayrıca EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, gazeteci-yazar Ertuğrul Kürkçü, eski İstanbul Tabip Odası Başkanı Gençay Gürsoy, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Kemal Bülbül, yazar-yönetmen Sırrı Süreyya Önder’in adı da adaylık için tartışılan isimlerden.

Alevi Haber - 12 Mart 2011

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.