BDP'den 'Gazi mahallesi katliamı' araştırılsın önergesi

BDP'den 'Gazi mahallesi katliamı' araştırılsın önergesi

BDP'den 'Gazi mahallesi katliamı' araştırılsın önergesiBDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, 12 Mart 1995’de yaşanan ‘Gazi...

A+A-

BDP'den 'Gazi mahallesi katliamı' araştırılsın önergesiBDP'den 'Gazi mahallesi katliamı' araştırılsın önergesi

BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, 12 Mart 1995’de yaşanan ‘Gazi Mahallesi katliamı’nın araştırılması için Meclis Araştırma önergesi verdi.

Meclis Başkanlığı’na sunulan Araştırma önergesinin gerekçesinde 12 Mart 1995 tarihinde, Alevi yurttaşların çoğunlukta yaşadığı İstanbul Gazi Mahallesi’ndeki üç kahvehane ve bir işyerinin otomatik silahlarla tarandığı ve saldırıda bir kişinin yaşamını yitirdiği 25 kişinin de yaralandığı hatırlatıldı. Önergenin gerekçesinde şöyle denildi:

"Olayların ardından çok sayıda Alevi yurttaş, Gazi Mahallesinde toplandı, emniyet kuvvetlerinin olaya geç müdahale ettiklerini öne sürerek polis karakoluna yürüdü. Polisler grubun üzerine ateş açması sonucu bir yurttaş yaşamını yitirdi, bir çok kişi de yaralandı. 13 Mart’ta yaklaşık 15 bin kişi olayı protesto etmek için gösteri yaptı. 14 Mart’ta Gazi Mahallesinde sokağa çıkma yasağına rağmen olayların yatıştırılamaması üzerine bölgeye askeri birlikler sevk edildi. 15 Mart’ta olaylar Ümraniye’ye sıçradı. Mustafa Kemal Mahallesi’nde çıkan olaylarda beş kişinin ölmesi ve yirmiden fazla kişinin yaralanması üzerine bu bölgede de sokağa çıkma yasağı ilan edildi."

Olaylardan sonra yapılan otopsi sonucunda ölenlerden yedisinin polis kurşunuyla öldüğünün tespit edildiği belirtilen gerekçede, yargılanan yirmi polis memurundan 18’inin beraat ettiği 2 polisin de 4 yıl ceza aldığı ifade edildi. Gerekçede ayrıca şöyle denildi:

"12 Mart 1995 Gazi Mahallesi Katliamı, Türkiye’nin yakın tarihinde insan yaşamını ve insan haklarını ayaklar altına alan önemli karanlık olaylardan biridir. Akıllara polislerin kalabalığa nişan alarak ateş açtığı televizyon görüntüleri ile kazınmış bu olaylarda, silahsız sivil insanlar polis kurşunlarıyla öldürülmüştü. Cemevinde cenazesini almak için bekleyen insanların üzerine dahi panzerlerden ateş açılmıştır. Üzerinden bunca yıl geçmesine rağmen iki polis memuruna verilen sembolik cezanın dışında, olayın perde arkasındakiler açığa çıkarılmamış ve hala olayın asıl sorumluları cezalandırılmamıştır. Bu da toplumsal vicdanın kanamaya devam etmesine yol açmaktadır.Gazi katliamı olarak bilinen 22 kişinin öldüğü 155 kişinin yaralandığı bu karanlık olayların ardındaki gerçeklerin açığa çıkarılması, sorumlularının vicdanlarda ve hukuk önünde yargılanıp mahkum edilmesi sağlıklı bir toplumsal yapının kurulması için gereklidir."

Önergede Gazi Mahallesi olaylarının araştırılması için Meclis Araştırması açılması istendi.

KAYNAK : Milliyet - ANKA - 11 Mart 2010

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.