BDP'liler Alevi temsilcileriyle bir araya geldi

BDP'liler Alevi temsilcileriyle bir araya geldi

BDP'liler Alevi temsilcileriyle bir araya geldiBarış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Gülten Kışanak, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel,...

A+A-

BDP'liler Alevi temsilcileriyle bir araya geldiBDP'liler Alevi temsilcileriyle bir araya geldi

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Gülten Kışanak, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Alevi-Bektaşi örgütleri temsilcileriyle kahvaltıda bir araya geldi.

Görüşme öncesi basın açıklaması yapan Kışanak, Şahintepe'de cemevine yapılan saldırının Maraş ve Sivas katliamlarında hazırlanan tezgahtan farksız olduğunu belirterek, saldırılar sonrasında sağ duyulu yaklaşımla bu oyunun bozulduğunu söyledi. Kışanak, Türkiye'de herkesin yan yana ama kendi kimliği, inancı, kültürüyle barışık ve özgür bir ortamda yaşaması gerektiğini ifade etti.

Şahintepesi Veli Baba Cemevi'ne yapılan saldırı ile ilgili olarak BDP'liler, Alevi Bektaşi örgütleriyle İstiklal Caddesi'ndeki MekMed Restaurant'ta bir araya geldi. Kahvaltı öncesinde konuşan Gülten Kışanak, partisinin bu buluşması biraz geçikmiş bir buluşma olduğunu söyledi. Son yaşanan tatsız olayın herkesi üzdüğünü ifade eden Kışanak, "Saldırıdan sonra böyle bir buluşma kaçınılmaz ve elzem olmuştu. Sizlerin de uygun olduğu bir zamanı ancak böyle bir zamana denk geldi. Öncelikle ben cem evine yönelik saldırıdan sonra sağ duyulu yaklaşımınız ve provokasyonu boşa çıkaran tutumunuzdan dolayı sizleri taktir ediyor ve teşekkürlerimizi sunuyorum. Buna çok ihtiyacımız var. Hepimizin bildiği gibi Anadolu, bu coğrafya kimlikler ve inançlar konusunda özgürlükçü bir yaklaşımdan çok yasaklayan çatıştıran birbirine karşı karşıtlaştıran bir tarihsel geçmişe sahip. Cumhuriyet döneminde yaşadıklarımız bile inanç özgürlüğü konusunda ne kadar derin sıkıntılarımızın olduğu görülüyor." dedi.

Son yaşanan olayın Maraş ve Sivas katliamından farklı bir tertip olmadığını savunan Kışanak, "Bu tür provokasyon da olanlar bundan medet umanlar her dönemin özgün koşullarına uygun zemin bulmaya çalışıyorlar. Bu son yaşadığımız üzücü olayda gerçekten sonuçları itibariyle sizlerin ve bizlerin çabalarıyla daha büyük acılar yaşanmadan önlenmiş olması önemli. Fakat aslında o kadar da basit bir olay olmadığının farkındayız. Beklide daha büyük şeyler planladılar, daha büyük acılar yaşamımıza neden olacak tertipler düzenlediler. Ama sizler ve bizler hep beraber bu provokasyonu boşa çıkaracak bir tutup içerisinde olduk. Sağ duyulu yaklaşımla provokasyonu büyük zarar yaşamadan önlemiş olduk. Bu önemli bir şey bundan sonra da bu tutumumuzun hep beraber devam etmeliyiz. Kardeşçe, barış içerisinde yan yana ama herkesin kendi kimliği ve inancıyla bu ortamda yaşamamız gerekiyor." diye konuştu.

YAŞANANLARI HİÇ BİR SİYASİ HAREKETE MAL ETMİYORUZ

Tokat Zile Dernekler Federasyonu Başkanı Ali Bektaş ise hümanist insanlar olan Alevi'lerden, şiddete dayalı, provokasyona gelecek hareketlerin beklenmemesi gerektiğini ifade etti. Alevilerin, provokasyonlara alışkın olduğunu aktaran Bektaş, ''Biz bu olayı hiçbir siyasi görüşe, siyasi harekete mal etmiyoruz. Nereden geldiğini, kimin yaptığını da biliyoruz. Bunlar provokatif hareketlerdir. Bu oyunlara gelmeyeceğiz. Bizim hiçbir halkla sorunumuz olamaz. Aleviler, yıllardan beri ezilmiş, horlanmış, kıyıma uğramış, ama 'incinsen de incitme' felsefesiyle hareket etmiştir.'' ifadesini kullandı.

Zaman - CİHAN - 08.01.2011
 
GÜLTEN KIŞANAK ALEVİ BEKTAŞİ ÖRGÜTLERİYLE BİR ARAYA GELDİ

İSTANBUL  - Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Gülten Kışanak, "Asimilasyon politikasını sadece Aleviliğe değil tüm Anadolu halklarına yapılmış bir kötülük olarak görüyoruz. Son yaşadığımız bu üzücü olaydan daha büyük olaylar çabalarımızla yaşanmadı" dedi.

Kışanak, Beyoğlu'nda Alevi Bektaşi örgütleriyle kahvaltıda bir araya geldi. BDP Milletvekili Sabahat Tuncel'in de hazır bulunduğu kahvaltının ardından konuşan Kışanak, geçtiğimiz günlerde cemevine yönelik düzenlenen saldırıyı hatırlatarak, "Cem evine yapılan provokasyon saldırısından sonra herkesin sağduyulu yaklaşımına teşekkür ediyorum. Son yaşanan olay Maraş katliamından, Sivas katliamından çok da farklı bir tertip değildir. Son yaşadığımız bu üzücü olaydan daha büyük olaylar çabalarımızla yaşanmadı.

Bu tutumumuzun hep beraber devam ettirmemiz gerekiyor. Herkesin kendi kimliği kendi inancı ile kardeşçe barış içerisinde yaşamasını temin etmeliyiz" dedi. Kışanak, birlik ve beraberliğin önemli olduğunu belirterek, "Anadolu bir kültür bahçesi, inanç zenginliği içerinde iken biz bu zenginlikle fakirlik yaşıyoruz. Önemli olan farklılıklarımızla yan yana yaşamak. Alevi inancı felsefik olarak dünyanın en barışçıl, insana en fazla değer veren, demokrasiyi kültür olarak yaşayan bir inançtır. Bunun bu topraklara kattığı çok şey var. İnsan odaklı yaşam Aleviliğin bir gereğidir. Özgürlükler barış Aleviliğin en temel felsefi değeridir. Asimilasyon politikasını sadece Aleviliğe değil tüm Anadolu halklarına yapılmış bir kötülük olarak görüyoruz. Önümüzdeki süreç çözüm süreci ise Aleviler buna çok katkıda bulunacaktır. Alevi inancı inanç olarak kabul edilmeyip bir folklorik kültür olarak geçiştirilmeye çalışılmaktaydı. Önümüzdeki süreç bu düşünceyi ortadan kaldırmamız için çok önemli bir süreç" diye konuştu.

HaberX - (İHA) - 08.01.2011

BDP'liler Cemevi'ni ziyaret etti

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gülten Kışanak, Türkiye'de herkesin yan yana ama kendi kimliği, inancı, kültürüyle barışık ve özgür bir ortamda yaşaması gerektiğini söyledi.

İstanbul - BDP Genel Başkan Yardımcısı Gülten Kışanakve BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Alevi-Bektaşi örgütleri temsilcileriyle kahvaltıda bir araya geldi. Gülten Kışanak, yaptığı konuşmada, Veli Baba Cemevi'ne yapılan saldırının herkesi çok üzdüğünü belirterek, cemevine yönelik provokatif saldırıdan sonra gösterilen sağduyu yaklaşım dolayısıyla teşekkür etti.

Anadolu'nun, kimlikler konusunda özgürlükçü bir yaklaşımdan çok, yasaklayan, çatıştıran kötü bir geçmişe sahip olduğunu, Cumhuriyet döneminde bile yaşananların, inanç özgürlüğü konusundaki derin sıkıntıları gösterdiğini savunan Kışanak, şunları söyledi:

''Biz cemevine yapılan saldırının aslında Kahramanmaraş katliamından, Sivas katliamından çok farklı bir tertip olmadığını düşünüyoruz. Bu tür provokasyon yaklaşımı içinde olanlar, bundan medet umanlar her dönemin özgün koşullarına uygun kendilerine zemin bulmaya çalışıyorlar. Bu son yaşadığımız üzücü olayın da gerçekten sonuçları itibarıyla sizlerin ve bizlerin çabalarıyla çok daha büyük acılar yaşanmadan önlenmiş olması önemli. Ama o kadar da basit bir olay olmadığının farkındayız. Belki de daha büyük şeyler, daha büyük acılar yaşanmasını amaçladılar.''

Türkiye'de hep beraber kardeşçe ve barış içinde yaşanabileceğini vurgulayan Gültan Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Herkesin, yan yana, ama kendi kimliğiyle, kendi inancıyla, kendi kültürüyle barışık ve özgür bir ortamda yaşaması gerekiyor. Bunu sağlamamız gerekiyor. Çünkü Anadolu gerçekten bir halklar bahçesi, bir kültür bahçesi, bir inançlar renkliliğine sahip. Bu kadar büyük bir zenginlik içerisinde biz ne yazık ki fakirliği yaşıyoruz. Oysa bunların her biri bu topraklara, bizlere çok önemli şeyler kattı. Bunların her birini, birbirini kucaklayacak, birbirinin özgürlüklerine saygı gösterecek şekilde yan yana yaşamasını temin edersek ben inanıyorum ki Türkiye, Anadolu bu coğrafya dünyanın en güzel coğrafyası olacak.''

Tokat Zile Dernekler Federasyonu Başkanı Ali Bektaş ise hümanist insanlar olan Alevilerden, şiddete dayalı, provokasyona gelecek hareketlerin beklenmemesi gerektiğini kaydetti.

Alevilerin, provokasyonlara alışkın olduğunu aktaran Bektaş, Veli Baba Cemevi'ne yapılan saldırıya ilişkin, ''Biz bu olayı hiçbir siyasi görüşe, siyasi harekete mal etmiyoruz. Nereden geldiğini, kimin yaptığını da biliyoruz. Bunlar provokatif hareketlerdir. Bu oyunlara gelmeyeceğiz. Bizim hiçbir halkla sorunumuz olamaz. Aleviler, yıllardan beri ezilmiş, horlanmış, kıyıma uğramış, ama 'incinsen de incitme' felsefesiyle hareket etmiştir'' diye konuştu.
 
Cumhuriyet - AA - 8  Ocak 2011

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.