Behice Boran mezarı başında anılıyor

Behice Boran mezarı başında anılıyor

Behice Boran mezarı başında anılıyorİSTANBUL- Sosyalizm mücadelesinin uzun erimli mücadelecilerinden Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel...

A+A-

Behice Boran mezarı başında anılıyorBehice Boran mezarı başında anılıyor

İSTANBUL- Sosyalizm mücadelesinin uzun erimli mücadelecilerinden Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı, Türkiye Birleşik Komünist Partisi (TBKP) Onursal Başkanı Behice Boran ölümünün ( 8 Ekim 1987) 20. yılında mezarı başında anılıyor.

ÖDP Genel Başkanı ve 23. Dönem İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ve eski TİP Genel Sekreteri, TBKP Genel Başkanı, Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı (TÜSTAV) Başkanı Nihat Sargın'ın da katılımıyla Behice Boran 14 Ekim Pazar günü saat 14:00’da İstanbul, Zincirlikuyu Mezarlığı’nda yapılacak olan törenle anılacak.

"Tavizsiz Komünist" Behice Boran'ı Anmak...

Üçüncü Sinemacılar tarafından çekilen Boran belgeseli bugün Bahçeşehir Üniversitesi'nde gösteriliyor.

Üçüncü Sinemacılar tarafından çekilen "Behice Boran: Son Nefesine Kadar", Boran'ın ölümünün 20. yılı dolayısıyla Bahçehir Üniversitesi Tarih ve Toplum Bilimleri Enstitüsünde bugün (10 Ekim) 19'da yeniden gösterilecek.

Türkiye’nin önemli sosyolog ve siyasetçilerinden Behice Boran’ın siyasi yaşamını, ideolojisini ve kişiliğini, röportajlarla anlatan belgesel, arşivlerden alınmış gerçek görüntülerle ve arka planda duyduğumuz Timur Selçuk ezgileriyle sürükleyici bir hava taşıyor.

"Son nefesine kadar" görev başında...

Boran Türkiye’nin değerli sosyologlarından. Birçok önemli çalışmaya imza atmış. Hatta kendi sesinden dinlediğimiz kayıtlara bakılırsa; Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) tek parti döneminde izlediği politika tüm fikir hayatını dondurmasaymış, bu çalışmalar şimdiki içeriklerinden çok daha kapsamlı olabilirmiş de...

Doktora yıllarında tanıştığı Marksizm’i inceleyip, hayatına uygulamayı seçen Boran; yayıncı Yusuf Ziya Bahadınlı’nın deyişiyle “tavizsiz bir komünist”. Mantığı, ciddi tavrı ve katı yüzü her zaman ön planda olan Boran’ın, Nevzat Hatko'yla evliliği bile sevgi birlikteliğinden çok yoldaşlıkla bağdaştırılmıştı.

Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP), Türkiye Komünist Partisi'le (TKP) birleştiği ve Türkiye Birleşik Komünist Partisi'nin (TBKP) kuruluşunu bildirdikleri basın toplantısından saatler sonra yaşamını yitiren Boran; Nihat Sargın’ın sözleriyle “son nefesine kadar” görev başında kalmıştı.

Boran'ın ölümü, Türk solunda bir çok spekülasyona yol açarak, "Ölmeseydi bu birleşme tüm komünistlerin birleşmesi yolunda etkili olur muydu" sorusunu akıllarda bıraktı.

Boran: Türkiye'nin ilk kadın parti başkanı

Boran’ın öne çıkan bir diğer kimliğiyse, belki de bunların ötesinde, kadın oluşu.

Boran’ın aile hayatından başlayıp, ölümüne kadar kronolojik olarak ilerleyen belgesel, dönemlendirme konusunda da izleyicilere büyük bir kolaylık sağlıyor. Belgeselde yer alan isimlerden birkaçı: Nihat Sargın, Sadun Aren, Dursun Hatko, Tarık Ziya Ekinci, Umur Coşkun.

Olaylı dönemlerde, olaylı bir hayat yaşayan; sürgünler, hapisler, gözetimlere rağmen doğru bildiğinden hiçbir zaman ayrılmayan Boran'ın, oğlu Dursun’dan anaç tavrını, Muzaffer Şerif’le “zorunlu ayrılığı”ndan da duygusal yönünü hissetmemek imkansız. (EÇ/GG)

Behice Boran: Son Nefesine Kadar, 2006
Yapım-yönetim: Mehmet Demir, Sinan Önelge, Özlem Öz, Emre Özkapı, Kaya Özkaracalar, Barış Özkaya, İlke Temeltaş
Süre: 115 dk

Adres: Tarih ve Toplum Bilimleri Enstitüsü
İstiklal Cd. Olivyo Geçidi Sk. Rejans Binası Kat:1 Beyoğlu/ İstanbul

BİA Haber Merkezi - İstanbul - 10 Ekim 2007, Çarşamba
Eylül ÇULFAZ - Gökçe GÜNDÜÇ

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.