Belediye başkanından tehdit

Belediye başkanından tehdit

Belediye başkanından ‘tehdit’ Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, şiddete maruz kalan B.K.’nın babasını makamına çağırtarak...

A+A-

Belediye başkanından ‘tehdit’ Belediye başkanından ‘tehdit’

Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, şiddete maruz kalan B.K.’nın babasını makamına çağırtarak tehdit edercesine uyardı. Esenyurt Belediye’si çalışanı olan baba Ziram K’nın iddiasına göre; edebiyat öğretmeni Z.Y. olayın duyulmasının ardından soluğu Belediye Başkanı Kadıoğlu’nun yanında alarak yardım istedi. Kadıoğlu Ziram K’yı çağırarak, haberi duyuran Gelecek Gazetesi yazı işleri müdürü Cihan Güner’i ve darp raporunun alındığı Esenyurt Tıp Merkezi sahibi Dr. Yavuz İren’i kastederek, “Bunlardan uzak dur, bunlar provokatör, bu olayı da bir an önce kapat, daha fazla büyümesin” dedi.

Komisyon: Alevi öğrenciye ‘oruç’ şiddeti uygulandı

Esenyurt Ali Kul Çok Programlı Lisesi’nde Alevi öğrencinin edebiyat öğretmeni tarafından dövüldüğü iddiasını araştıran TBMM İnsan Haklarını İnceleme Alt Komisyonu, raporunu hazırladı.

Esenyurt Ali Kul Çok Programlı Lisesi’nde Alevi öğrencinin edebiyat öğretmeni tarafından dövüldüğü iddiasını araştıran TBMM İnsan Haklarını İnceleme Alt Komisyonu, raporunu hazırladı. Raporda, “Öğretmenin Ramazan ayında, sebebi ne olursa olsun oruç tutmayan bir öğrenciye, ‘Neden oruç tutmadığını’ sorması, din ve vicdan özgürlüğüyle bağdaşmaz” değerlendirmesinde bulunuldu. Yaşananları insan hakları ihlali olarak değerlendirilen raporda, öğrenciye şiddet uygulandığının anlaşıldığı belirtildi.

Komisyon Başkanı Zafer Üskül, Komisyon Başkan Vekili MHP Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici ve CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir’le birlikte TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, şiddet uygulanan öğrenci B.K’nın babasının komisyonlarına başvurması üzerine alt komisyon kurduklarını ve İstanbul’a giderek görüşmeler yaptıklarını dile getirdi.

Okul yönetimi, bazı öğrenciler ve öğretmenler, şiddet uygulanan öğrenci ve babası ile görüştüklerini dile getiren Üskül, komisyon raporunun sonuç bölümünde, B.K’nın sınıf arkadaşı öğrencilerin beyanlarında da yer alan iddiaların inandırıcı bulunduğunu dile getirdi. “Öğretmen Z.Y ise aleyhindeki iddiaları çürütmede yetersiz kalmıştır” denilen raporda, Öğretmen Z.Y’nin, sınıfta Alevilik ile ilgili oluşan gerilimin, müfredattan kaynaklandığını bile söylediği vurgulandı.

Raporda, “Öğretmen Z.Y’nin sebebi ne olursa olsun oruç tutmayan bir öğrenciye, ‘Neden oruç tutmadığını’ sorması, din ve vicdan özgürlüğüyle bağdaşmaz bir yaklaşım olarak kabul edilmiştir” denildi.

Anayasa hükümlerine aykırı

“Ramazan ayında sınıfta gerçekleşen Alevilik ile ilgili konuşmalardan sonra B.K’nın, öğretmen Z.Y’den en az bir kez dayak yediği anlaşılmıştır” denilen raporda, öğretmenin sorusunun kimsenin dini inanç ve kanaatlerini açıklamak zorunda olmadığı şeklindeki açık Anayasa hükümlerine aykırılık olduğunun saptandığı vurgulandı. Tartışmaların öğrencileri olumsuz etkilediğine dikkat çekilen raporda, söz konusu sorunun, daha sonradan ayrımcı nitelik taşıyan eylemlerle desteklenmese bile ayrımcılık olarak kabul edildiği kaydedildi. Raporda, öğretmenin, olayın ardından önce başka bir okulda görevlendirildiği, daha sonra da açığa alındığı ifade edilerek, Öğretmen Z.Y hakkında başlatılan işlemlerin en kısa zamanda sonuçlandırılması gerektiği dile getirildi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Üskül, “Öğretmenin sicilinde daha önce buna benzer bir olay olup olmadığının” sorulması üzerine, öğretmenin daha önce de öğrencileri dövdüğü ve hakkında iki kez aylıktan kesme cezası verildiğini belirtti. Üskül, “Bu olay, açık bir insan hakları ihlalidir. Komisyon olarak olayların üzerine gideceğiz” dedi.

CHP’li Özdemir de komisyona ulaşan olayların dışında, başka baskı olaylarının da olduğunu ifade ederek, “Okul yöneticilerinin kimden cesaret aldığı sorusunun yanıtlanması gerekiyor” diye konuştu.

Belediye başkanından ‘tehdit’

Öte yandan Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, şiddete maruz kalan B.K.’nın babasını makamına çağırtarak tehdit edercesine uyardı. Esenyurt Belediye’si çalışanı olan baba Ziram K’nın iddiasına göre; edebiyat öğretmeni Z.Y. olayın duyulmasının ardından soluğu Belediye Başkanı Kadıoğlu’nun yanında alarak yardım istedi. Kadıoğlu Ziram K’yı çağırarak, haberi duyuran Gelecek Gazetesi yazı işleri müdürü Cihan Güner’i ve darp raporunun alındığı Esenyurt Tıp Merkezi sahibi Dr. Yavuz İren’i kastederek, “Bunlardan uzak dur, bunlar provokatör, bu olayı da bir an önce kapat, daha fazla büyümesin” dedi. (Ankara-İstanbul/EVRENSEL)

Olay nasıl gelişti

Ramazan ayı içerisinde sınıfa giren Edebiyat Öğretmeni Z.Y. sınıf içinde bir kız öğrencinin yemek yediğini görünce, ‘Sen oruç tutmuyor musun’ sorusunu sordu, öğrenci “Öğretmenim hasta olduğum için bugün tutmuyorum” dedi. Bunun üzerine sınıfa doğru dönen Z.Y, “İçinizde Alevi olan var mı?” diye sordu. 16 yaşındaki B.K. ayağa kalkarak, ‘Ben Aleviyim öğretmenim’ dedi. B.K’nın yanına giden Z.Y, ‘Siz Aleviler neden oruç tutmuyorsunuz? Senin benden çekeceğin var’ diye çıkıştı. Tartışmanın ardından öğretmen Z.Y, B.K’ya şiddet uyguladı. 
 
EVRENSEL - 08 Aralık 2007

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.