Belediye işçilerine polis saldırdı

Belediye işçilerine polis saldırdı

Belediye işçilerine polis saldırdı Belediye işçileri polis saldırısına rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yürüyerek...

A+A-

Belediye işçilerine polis saldırdıBelediye işçilerine polis saldırdı

Belediye işçileri polis saldırısına rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yürüyerek grev kararını astı

Toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığı için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne grev kararı asmak isteyen işçilere polis saldırdı. Saldırıya rağmen belediye önüne yürüyen işçiler, sözleşmedeki dayatmalara ve saldırılara karşı mücadele çağrısı yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Belediye-İş Sendikası arasında 6 aydır süren toplusözleşme görüşmeleri, işverenin yüzde 8 zam dayatması nedeniyle tıkanmıştı.

Yasal olarak grev kararını işyerine asması gereken Belediye-İş, üyelerini Edirnekapı Parkı’nda topladı. Buradan İstanbul Büyükşehir Belediyesi binasına yürümek isteyen 5 bin işçi, polis barikatıyla engellendi. Polis ile sendikacılar arasında yapılan yaklaşık bir saat süren görüşmeden sonuç çıkmadı. Bunun üzerine belediye işçileri, barikatın yanından geçerek yola çıktılar. Saraçhane’ye doğru yürümek isteyen işçiler, çevik kuvvetin müdahalesiyle karşılaştı.

Tazyikli su ve biber gazı kullanan polis, işçileri dağıttı. Dağılan işçilerin bir kısmı yoldan geçen otobüslere binerek, bir kısmı da ara sokaklardan barikatın arkasına geçerek Saraçhane’ye doğru yöneldi. “Direne direne kazanacağız”, “İşçiye değil emekçiye barikat”, “Hükümet istifa” ve “Topbaş istifa” sloganları atarak ana caddeyi trafiğe kapatıp yürüyen işçilere çevredekiler de alkışlarla destek verdi. Yürüyüş sonunda Saraçhane Parkı’nda toplanan işçilere polis yine barikat kurdu. Yapılan görüşmelerin ardından işçilerin belediyenin önüne gitmesine izin verildi.

‘Vazgeçmeyeceğiz!’

“En demokratik hakkımız olan grev kararını asmak istiyorduk. Kamuoyuna duyurmak için de yürümek istedik ama yürümemize izin vermediler. Peki ne oldu? İşte yine de buradayız. Biz haklı taleplerimizden, davamızdan vazgeçmeyeceğiz” diyen Belediye-İş 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm, 6 aydır süren toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığını, Belediye-İş, Genel-İş, Hizmet-İş, Tes-İş sendikalarına üye 27 bin işçinin mağdur edildiğini ifade etti. Görüşmelerin ücret maddelerinde tıkandığını, belediye yönetiminin yüzde 8 zam teklifinde bulunduğunu belirten Gülüm, “Burada bulunanlar bu teklifi kabul etmedikleri için buradalar. Eğer yüzde 8’lik zam kabul edeceğimiz bir rakam olsaydı, binlerle bugün burada olmazdık” diye konuştu. Her gün emekçiler aleyhine yasaların çıktığını, zamların yapıldığı bir dönemden geçildiğini belirten Gülüm, bunların üzerine kapatmak için ayrı kutupların yaratıldığını ve emekçilerin kutuplaşmasının istendiğini belirterek, emekçilerin bu kutupların içinde yer almayacaklarını kaydetti.

“Biz işçiler diyoruz ki, bugün İstanbul gibi dünyanın en büyük metropollerinin birinde yaşıyoruz. Bu şehirde yaşamanın ne kadar zor olduğunu herkes biliyor. Bu nedenle insanca yaşanacak bir ücret talep ediyoruz. Her şeye yüzde 35’lere varan oranda zamlar yapılırken, bizlere yüzde 8 verilmesi kabul edilir değildir” diye konuştu.

İşçi saldırıyı hak etmedi

Belediye-İş Genel Sekreteri Nihat Ayçiçek’in “Bu insanlar İstanbul’a 24 saat hizmet veren insanlar. Buradan valiye sesleniyorum; bu insanlar ülkesini, vatanını, yaşadığı yeri en çok sevenlerdir. Bu saldırıyı hak etmediler. Valiyi kınıyorum” sözlerinin ardından işçiler, “Vali istifa” sloganı attılar. Ayçiçek, İstanbul’u mega kent yapan işçilerin yüzde 8’lik ücret artışını kabul etmeyeceğini söyledi. Konuşmaların ardından grev kararı belediye binasına asıldı. Belediye-İş bundan sonra 60 gün içinde greve çıkabilecek.

Belediye işçilerine, Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Genel-İş, Tes-İş, Tüm Bel-Sen, Tek Gıda-İş, Yol-İş, Haber-İş, Tez Koop-İş, Gıda-İş, Harb-İş, TÜMTİS, Basın-İş, Emekli-Sen, Eğitim Sen, SES, EMEK ve ESP de destek verdi. (İstanbul/EVRENSEL)

GOP’a grev kararı asıldı

Belediye-İş İstanbul 1 No’lu Şube ile Gaziosmanpaşa Belediyesi arasında sürdürülen toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı asıldı. Burada konuşan Şube Başkanı Mehmet Aşkın, yüzde 8’lik zam teklifini kabul etmeyeceklerini kaydetti.
 
EVRENSEL - 17 Temmuz 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.