Bergama'da Geleneksel Aşure Günü

Bergama'da Geleneksel Aşure Günü

Bergama'da Geleneksel Aşure GünüPir Sultan Abdal Kültür Derneği Bergama Şubesi 3. Geleneksel Aşure Günü yapıldıBergama Pir...

A+A-

Bergama'da Geleneksel Aşure GünüBergama'da Geleneksel Aşure Günü

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Bergama Şubesi 3. Geleneksel Aşure Günü yapıldı

Bergama Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Muharrem ayı içerisinde tutulan Yas-ı Matem Orucunun bitiminde 3. kez düzenlediği Geleneksel Aşure Günü Etkinliğini her sene olduğu gibi bu yılda gerçekleştirdi. Havanın güzel olması nedeniyle ve komşu köylere yakın olmasından dolayı Bergama'nın Pınarköy’ün de gerçekleştirilen etkinliğe katılım oldukça yoğundu. Köyün okul bahçesinde saat 13.00 ‘de başlayan aşure gününe ilk önce aralarında Bergama İlçe Kaymakamı, Bergama Belediye Başkanı ile Meclis Üyeleri ve Narlıca, Tepeköy, Yalnızev köylerinden gelen canların selamlanmasıyla başlandı.

Ardından Kerbela’da, Maraş’ta, Çorum’da, Sivas’da, Gazi’de ve Dersim’de yirilen tüm canlarımız ve bu ülkenin aydınlık yüzleri için bir dakikalık saygı duruşuna geçildi. Saygı duruşunun ardından gelen mesajlar ile Kerbela olayının Aleviler için önemini ve Kerbela olayının nasıl geliştiğini anlatan yazı ve şiirler okundu.

PSAKD Şube Başkanı Özge CANDAN ‘nın yaptığı konuşmasında ‘’Bu günün bizler için sadece bir yas günü olmadığını, Hz. Hüseyin’in Kerbela’da haksızlığa karşı bu cesur direnişi ve ölümüne mücadelesinin Anadolu Aleviliğinde özellikle çocuk eğitiminde ‘’haksızlığa karşı gelmek, haksızlık yapmamak ve haksızlığa uğrayanların yanında olmak’’ şeklinde yorumlanıp,örnek gösterildiğine vurgu yaptı. Yas-ı Matem orucu boyunca özellikle hiçbir canlıyı incitmemeye, kesmemeye ve bunların ürünlerini yememeye dikkat edildiğini, bunun da en önemli nedeninin öğretinin sevgi ve insana saygı üzerine kurulu olmasından kaynaklandığının altını çizdi. Buna rağmen tarihler boyunca Kerbela’dan, günümüze kadar kıyımlara, insanlık dışı katliamlara uğrandığını hatırlattı. Fakat bu katliam ve kıyımların bizleri yıldırmadığını, yıldıramayacağını geçen sene 9 Kasım Ankara Mitinginde, bu sene 8 Kasım İstanbul Mitinginde bizlerinde içinde bulunduğu Türkiye’nin dört bir yerinden gelen yüz binlerce insanla eşit yurttaşlık hakkı için taleplerimizi,sokağa çıkıp haykırdığımızı, biz Pir Sultanlar olarak yangınlardan turna gibi çıkmasını da bildiğimizin en güzel kanıtı olduğunu belirtti. Alevi Çalıştayı’na da değinen Başkan, sahtekar Akp Hükümetinin Sivas’ın eli kanlı bir numaralı sanığını davet etme gafletinde bulunmalarının ne kadar bilgisiz ve samimiyetten uzak olduklarını ve bir kez daha bu oyunlara gelmeyeceğimizden bahsetti.’’

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Bergama Şubesi 3. Geleneksel Aşure Günü yapıldı

Bergama İlçe Kaymakamı Ahmet Ertan YÜCEL de konuşmasında birlik, beraberlikten söz ederek üzerimize düşenleri hep birlikte yapılabileceğini ve böylesi etkinlerde bir arada olmaktan mutlu olduğunu söyledi.

Bergama Belediye Başkanı Mehmet GÖNENÇ ‘de ortak acılarımızla, ayrışmadan, ayrıştırmadan bir arada tarihler boyu yaşadığımızı, sağduyulu yaşamaya da devam etmemiz gerektiğini, bir daha ki etkinlikte yeniden bir arada olmak dileğiyle sözlerine son verdi. Lokma ve Pilav dağıtımının yanında Köy Dedesinin okuduğu Aşure duasıyla dağıtılmaya başlayan aşurelerin ardından İzmir den gelen Ali Sal arkadaş bağlamasıyla söylediği türküler ve deyişlerle etkinliğimiz sona erdi.

KAYNAK : Alevihaber.com - 7 Ocak 2010

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.