Bergamalı Aleviler Aşure Günü Etkinliğinde Buluştu

Bergamalı Aleviler Aşure Günü Etkinliğinde Buluştu

Bergamalı Aleviler Aşure Günü Etkinliğinde BuluştuPir Sultan Abdal Kültür Derneği Bergama Şubesi, Bergama’ya bağlı bir Alevi köyü...

A+A-

Bergamalı Aleviler Aşure Günü Etkinliğinde BuluştuBergamalı Aleviler Aşure Günü Etkinliğinde Buluştu

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Bergama Şubesi, Bergama’ya bağlı bir Alevi köyü olan Pınarköy’de oniki imamların yasının bitmesi sebebiyle bir aşure günü etkinliği düzenledi. Etkinliğe çevre köylerden ve Bergama merkezden yoğun ilgi vardı.

Pınarköy İlköğretim Okulu bahçesinde gerçekleştirilen program, saat 13.00’de Maraş’ta, Çorum’da, Sivas’ta ve son olarak Filistin’de yitirilen tüm insanlar ve devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından etkinliği selamlayan partilerin ve sosyalist kitle örgütlerinin mesajları okundu. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkezi, Eğitim-Sen Bergama Şubesi, EMEP, TÜM-İGD ve Yurtsever Emekçiler’in yolladıkları mesajlarda Aleviliğin yozlaştırılmasına ve tüm asimilasyon politikalarına karşı, birliği ve dayanışmayı yükseltmek gerektiği üzerine vurgu yapıldı.

Daha sonra Kerbela olayının nasıl gerçekleştiği anlatıldı, Kerbela ile ilgili şiirler okundu. Şiirlerin ardından bağlamasıyla Pınarköy’ün zakiri Ersun Beyazkuş katılımcılara deyişler okudu. Ve sıra semaha geldiğinde, Bergama PSAKD Gençlik Kolları Semah ekibi, ateşte semaha duranları selamlayarak yalınayak semah döndü.

Bergamalı Aleviler Aşure Günü Etkinliğinde Buluştu

Bergamalı Aleviler Aşure Günü Etkinliğinde Buluştu

Semahın ardından Bergama PSAKD Başkanı Özge Candan bir konuşma yaptı. Konuşmasında AKP’nin Aleviler üzerinde oynadığı oyunlara değinen Candan “Bizler, 72 millete bir nazarla bakan bir geleneğe sahibiz. Bu gelenek bizlere Pir Sultan’dan, Şeyh Bedrettin’lerden, Nesimi’lerden mirastır. Bu mirası onurluca yaşayan ve yaşatan herkesi, yeni açılan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’mize sahip çıkmaya çağırıyoruz. Gelin canlar bir olalım” diyerek bütün Alevileri örgütlenmeye çağırdı.

Bergamalı Aleviler Aşure Günü Etkinliğinde Buluştu

Bergamalı Aleviler Aşure Günü Etkinliğinde Buluştu

Aralarda çeşitli deyişler okunmasıyla ve köy gençlerinin okudukları şiirlerle etkinlik oldukça canlı geçti. Misafirlere lokma, pilav ve aşure ikram edildikten sonra, Erkan Aydar ve Grup Serzeniş farklı dillerden müzik dinletisi gerçekleştirdi. Etkinlik köy kadınlarının hep beraber semah dönmesiyle son buldu.

Alevihaber.com - 20 Ocak 2009

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.