Berlin'de Aleviler Sokağa Döküldü

Berlin'de Aleviler Sokağa Döküldü

Berlin'de Aleviler Sokağa Döküldü Alman Birinci Radyo Televizyonu'nda (Ard) Yayınlanan Bir Dizide, Babasının Tecavüzüne...

A+A-

Berlin'de Aleviler Sokağa DöküldüBerlin'de Aleviler Sokağa Döküldü
 
Alman Birinci Radyo Televizyonu'nda (Ard) Yayınlanan Bir Dizide, Babasının Tecavüzüne Uğrayan Alevi Bir Kızın Canlandırılmasına Tepki Gösteren Almanya'daki Aleviler, Başkent Berlin'deki Ard Binası Önünde Bir Gösterisi Düzenledi.

Aleviler, Tatort adlı dizideki Aleviler'le ilgili önyargılı yaklaşımı Almanya'nın başkenti Berlin'de protesto etti. ARD binası önündeki gösteriye yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Babasının tecavüzüne uğrayan bir Alevi kızın anlatıldığı Tatort adlı diziyi kınayan Aleviler, "ARD, Alevi halkından özür dilemelidir" dedi. Göstericiler, Almanya Anayasası'nın eşitlik ilkesinin belirtildiği pankartlar taşıdı. ARD binasının önüne siyah çelenk bırakan Aleviler'in, ARD yetkileri ile görüşme talepleri reddedildi.

Aleviler, haklarını yasal yollardan arayacaklarını dile getirdi.

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yüksel Özdemir, ARD'nin bu tutumunu sert bir dille kınadı. Özdemir, "Bu olayla ilgili federal düzeyde birçok girişimimiz var. Çağdaş, demokratik, laik bir toplumda yaşayan biz Aleviler, buraya entegre olan, fakat kesinlikle burada asimilasyonu kabul etmeyen bir toplum olarak yaşıyoruz. Yüzyıllardır Aleviler'e yakıştırılan çirkin bir ifadenin, Almanya'nın resmi kanallarında tekrar gündeme getirilmesi ve bunun uydurma bir senaryodan

hareketle dile getirilmiş olması, Alman vatandaşı olan yurttaşlarımızı derinden üzmüştür. Demokratik, çağdaş bir ülkede böylesine korkunç bir iftiraya maruz kalmamız bizi üzmüştür. Alevi toplumu, bu çizgide yargı yolunu sürdürecektir. Bu konuda da ARD ve NDR yetkilerinin mutlaka Alevi toplumundan özür dilemesi gerekmektedir. Bu kurum ve kuruluşlardan bunu talep ediyoruz. Diğer taraftan Aleviler'in kendilerini ifade edebilecekleri ve hatta Tartort dizisinin yayınlandığı saate Alevi kurum ve kuruluşlarının

konuşabileceği bir programın yapılmasını da kendilerinden talep ediyoruz. Yargı konusunda, bir hukukçular komisyonu oluşturuldu. Komisyondaki arkadaşlarımız konuyu incelemekte" dedi. Özdemir, ARD televizyon yetkilileri ile görüşme isteklerinin, yetkili kişiler olmadığı gerekçesiyle reddedildiğini, bina önüne siyah çelenkler bırakarak, buradan ayrılacaklarını sözlerine ekledi.

AABF olarak daha geniş kitlelerle gösteriler düzenleyeceklerini ifade eden Özdemir, "Diğer taraftan da bir çok kültür merkezlerimizde protestolar düzenlendi. 30 Aralık'ta Köln'de tüm Almanya'daki Alevi vatandaşlarımızın, demokratik insan ve kuruluşların katılacağı daha geniş çapta bir gösteri olacaktır. Bu olayın sadece bir senaristin sorumluluğunda tutulmasını da doğru bulmuyoruz. Tamamen kasıtlı, maksatlı ve çok planlı bir çalışma olduğunu maalesef sezinliyoruz" diye konuştu.

Öte yandan Almanya Türk Toplumu (TGD) Genel Başkanı Kenan Kolat da, ARD'de yayınlanan diziyi kınadı. Kolat, "Türkiye'de de Alevi toplumuna karşı var olan 'mum söndü' gibi önyargıların, bu kez Almanya'da gündeme gelmesi çok şaşırtıcı. İnsanın aklına, bunun arkasında bir şey olup olmadığı geliyor. Niye böyle bir şey yapılıyor? Çünkü daha önceden Müslümanlar terörizmle eşdeğer tutuluyordu. Bu kez de Alevi toplumuna saldırı var gibi gözüküyor. Aleviler'le Sünniler'i karşı karşıya getirecek her türlü

yaklaşıma karşı gelmek gerekir. Biz ARD denetim kurullarında göçmen kökenlilerin olması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

27 Aralık 2007 - İHA - AHA

Ard Televizyonu Alevilerle İlgili Yayını Nedeniyle Berlin'de Protesto Edildi
 
Anadolu Alevileri Kültür Merkezi (AAKM) ve Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Alman devlet televizyonu ARD'nin Berlin'deki ana stüdyosu önünde bir gösteri düzenledi. Protesto gösterisinde yapılan konuşmalarda önyargılarla hareket edildiğine vurgu yapılarak ARD ve NDR'in kendilerinden özür dilemeleri talep edildi. Protesto ARD ana stüdyosu önüne siyah çelenk bırakılmasıyla son buldu.
 
Gösteride konuşan AABF Yönetim Kurulu üyesi Dr. Yüksel Özdemir böyle bir yayının ARD'de yayınlanması nedeniyle Alman hükümetini de ilgilendirdiğini ifade ederek, "Tatort adlı dizide Alevi olarak gösterilen bir babanın kızına tecavüz etmesi ve bu aşağılık tavrın Alevilere yönelik yüzyıllardır devam eden 'Mum söndü' iftirasını çağrıştırması bizleri derinden yaralamıştır. Bu herhangi bir gerçek olaydan yola çıkılarak hazırlanmamıştır. Dizinin durdurulması için yaptığımız başvurular NDR ve ARD yetkilileri tarafından reddedilmiştir. AABF olarak bu konu içeriğinin tesadüfen ortaya çıktığına inanmıyoruz. Milyonlarca insanı rencide eden, aşağılayan böyle bir senaryo yalnızca senaristin sorumluluğu ile sınırlandırılamaz. Almanya'nın devlet kanalı olan ARD bünyesinde bu dizinin yayınlanmış olması, ARD televizyonunu ve Alman Hükümetini doğrudan ilgilendirir." dedi.

Olaya tepki olarak tüm demokratik ve hukuki yolları deneyeceklerini ifade eden Özdemir bu konuda 30 Aralık'ta Köln'de bir miting düzenleyerek tepkilerini dile getireceklerini söyledi. Özdemir, "İnanç özgürlüğüne inanan, farklı kültürlere saygı göstermekten yana olan herkesi bu mitinge davet ediyoruz." dedi. Avukat Hakkı Çelik'te yaklaşık 20 avukatın konu üzerinde çalıştıklarını ve gerekli hukuki girişimleri sürdürdüklerini söyledi.

"İnsan onuru dokunulmazdır" ve "ARD Alevi Halkından özür dilemelidir" şeklinde pankartlar taşıyan protestocular ayrıca Alman Ananası'nın 1.inci maddesini de sayfalara basılmış olarak "İnsan onuru dokunulmazdır. Onu saymak ve korumak, tüm devlet erkinin yükümlülüğüdür." sloganını taşıdılar. Protesto gösterisi ARD'nin ana girişine üzerinde "TATORT ARD-NDR 23.12.2007" yazılı siyah bir çelenk bırakılmasıyla son buldu.

ARD'de 23 Aralıkta saat 20:15'te Kuzey Almanya Televizyon ve Radyo Kurumu (NDR) yapımı olan polisiye dizi Tatort'ta Alevilere yönelik önyargıların körüklendiği bir bölüm yayınlanmış ve bu yayın birçok Müslüman kuruluş tarafından sözlü ve yazılı açıklamalarla protesto edilmişti. Yayında "Wem Ehre gebührt" isimli bölümünde Alevi babası tarafından tecavüze uğrayan bir kız çocuğu ile ilgili bir konu işleniyordu.

27 Aralık 2007 - CHA - AHA

Alevilerin olay diziye tepkisi artıyor

Almanya'da ''Tatort'' adlı polisiye dizinin, Alevi bir babanın kızına tecavüz etmesinin konu edildiği bölümün yayınlanması, Aleviler tarafından ARD merkez stüdyosu önünde protesto edildi.

Almanya'nın başkenti Berlin'de, 1. televizyon kanalı ARD'de yayınlanan ''Tatort'' adlı polisiye dizinin, Alevi bir babanın kızına tecavüz etmesinin konu edildiği bölümün yayınlanması, Aleviler tarafından ARD merkez stüdyosu önünde protesto edilerek, bina önüne siyah çelenk konuldu. Berlin Anadolu Alevileri Kültür Merkezi (AAKM) tarafından düzenlenen protesto eylemi sırasında okunan açıklamada, "23 Aralık 2007 tarihinde yayınlanan dizinin bir bölümünde ensest Alevi bir ailenin konu edildiği" belirtilerek, "yüz yıllardan bu yana Alevilerin bu nedenle takibata uğrayarak, öldürüldükleri" iddia edildi.

"Alevilerin aydınlanmış ve modern bir toplum oldukları ve demokratik ilkeler doğrultusunda yaşadıkları" belirtilen açıklamada, "Avrupa'nın değerler sistemini Alevilerin yüz yıllardır öğretilerinde yaşattıkları" kaydedildi.

"Bir sanatçının kendisini geliştirmek için bir azınlığı kullanmaya çalışmasının anlaşılır olmadığı ve bunun toplum içinde Alevilere karşı var olan ön yargıları daha da pekiştireceği" ifade edilen açıklamada, "gelecekte okullarda Alevi çocukların dövülmelerine ve hakarete uğramalarına, Müslüman komşularının alaycı tavırlarına ve Alevilere yönelik saldırıların artmasına şaşırılmaması gerektiği" belirtildi.

"Aleviliğin rencide edecek şekilde filmlere konu edilmesinin kötü niyetten başka bir şey olamayacağı" ifade edilen açıklamada, "dizinin senaryo yazarı Angelicina Maccarone'nin 'tabuları yıkmak istediği' şeklindeki açıklamasının insanlık, sanat ve özgürlükle ilgisi olmadığı" kaydedildi.

AAKM, "ARD'nin Alevilerden özür dilemesi ve uygun bir düzeltme yapması çağrısında" da bulundu. Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Yönetim Kurulu üyesi Yüksel Özdemir de protesto gösterisinde yaptığı konuşmada, "Maccarone'nin, tabuları yıkmak istediği ve Alevi toplumunun anlayışına güvendiği şeklinde açıklamalar yaptığına, ancak Aleviler konusunda bir araştırma yapmadığına" işaret ederek, ''Biz bunun Alevilere yönelik bir komplo olduğu, tesadüf olmadığı düşüncesindeyiz'' dedi. "Dizinin söz konusu bölümünün yayınlanmaması için ARD ve diziyi hazırlayan NDR yayın kuruluşu nezdinde çok sayıda girişimde bulunduklarını, ancak ARD'nin dizinin bu bölümünün yayınlanması konusunda ısrar ettiğini" ifade eden Özdemir, "dizinin söz konusu bölümünün diğer bazı kanallarda da gösterilmemesi için çabalarını sürdüreceklerini" kaydetti.

Özdemir, "daha önce 29 Aralık cumartesi günü Köln kentindeki ARD'ye bağlı WDR binası önünde yapılması planlanan gösterinin de 30 Aralık pazar gününe ertelendiğini" söyleyerek, herkesi bu gösteriye katılmaya çağırdı. "Kendilerini destekleyen çatı kuruluşlarıyla Alman ve Türk medyasına da konuya gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür eden" Özdemir ayrıca, "demokratik bir ülkede yaşamalarına rağmen, gösterinin yapıldığı küçük bir sokağı bile trafiğe kapatmadığı gerekçesiyle" Alman polisini eleştirdi.

AAKM'nin avukatı Hakkı Çelik de yaptığı konuşmada, "diziyi hazırlayan NDR hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ve polisin halkı kışkırtmak suçundan soruşturma başlattığını" söyledi. Konuşmalardan sonra ARD binasının ana giriş kapısının önüne siyah çelenk bırakıldı. Gösteriye katılanlar, ''ARD, Alevilerden özür dilemelidir'' şeklinde pankart ve insan onurunun dokunulmazlığına işaret eden Alman anayasasının 1. maddesinin yazılı olduğu kağıtlar taşıdılar. Berlin AAKM Cemevi Başkanı Metin Mat, burada A.A'ya yaptığı açıklamada, "Tatort dizisinin söz konusu bölümünde kızına tecavüz eden bir Alevi babanın canlandırıldığını" hatırlatarak, "Alevilere yüz yıllar boyunca bu tür iftiraların atıldığını, Alevilerin bu nedenle hor görüldüklerini, katledildiklerini ve aşağılandıklarını" söyledi. Mat, ''Böylesine ön yargının olduğu yerde, bu ön yargıları perçinleyen, topluma kanıksatan bir filmin sanatla ahlakla alakası olmadığına inanıyoruz. Bu doğru bir davranış değil. Bu anlamda insanlarımızın da tepkisi var. Bunu medeni ve demokratik bir şekilde protesto ettik'' dedi.

"Sünni vatandaşların da kendilerini arayarak, böyle bir şeyin yapılmaması gerektiğini, bunun yanlış olduğunu dile getirdiklerini" ifade eden Mat, "bundan sonra insanların hassasiyetlerine daha fazla dikkat edilmesine sevineceklerini" kaydetti. Mat, "sanatla ve kültürle toplumun aydınlatılması gerektiğine inandıklarını, ancak bunun belirli grupların aşağılanması ve rencide edilmesiyle yapılamayacağını ve aklı başında hiç kimsenin böyle bir şeyi kabul edemeyeceğini" belirtti.

Mat, "dizi çekimleri öncesinde Aleviler hakkında araştırma yapıldığının söylendiğini" ifade ederek, "ancak dizi izlendiği zaman sanki Aleviler hiçbir şeye saygı duymuyorlarmış gibi bir hava yaratıldığını, senaryonun Alevileri çok rahatsız ettiğini" söyledi. Yüzlerce Alevinin katıldığı protesto gösterisine bazı Türk çatı kuruluşları da destek verdi. Gösteriye katılan Almanya Türk Toplumu (TGD) Genel Başkanı Kenan Kolat, gazetecilere yaptığı açıklamada, "dizinin söz konusu bölümünde gerçekten de Alevilere hakarete varacak açıklamaların bulunduğunu" ifade ederek, "bunun sadece Alevileri değil, tüm demokratik insanları rencide ettiğini, tepkilerini ARD'ye ilettiklerini ve bu gösteriye katılarak da gösterdiklerini" belirtti.

"Filmin Alevilerin yaşadığı acı olayları pekiştirici bir film olduğunu" kaydeden Kolat, "içinde yaşanılan toplumda yapımcıların bu tür bir film çevirmelerinin önlenmesi gerektiğini" bildirdi. "Bu konuda Alevilerin yanında olduklarını ve Köln kentindeki gösteriye de katılacaklarını" söyleyen Kolat, "filmde Sünniler ile Aleviler arasında bir sorun varmış gibi hava yaratılmasını" da eleştirdi.

Berlin polisinden yapılan bir açıklamada da suç duyurusu kapsamında olayla ilgili olarak halkı kışkırtmak suçundan soruşturma başlatıldığı bildirildi. Polis sözcüsü, suç duyurusunun kime yönelik olduğu konusunda soruşturma kapsamında karar verileceğini kaydetti. Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) 29 Aralık cumartesi günü Köln kentindeki ARD'ye bağlı yayın kuruluşu WDR binası önünde yapmak istediği protesto gösterisinin de Noel pazarlarının cumartesi günleri akşam saatlerine kadar açık olması sebebiyle 30 Aralık pazar gününe ertelendiğini bildirdi.

27 Aralık 2007 - AA - HABER 7

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.