Beyoğlu'nda adım adım içki yasağı

Beyoğlu'nda adım adım içki yasağı

Beyoğlu'nda adım adım içki yasağı  Sigara yasağının ardından yeni vergileri diken üzerinde bekleyen Beyoğlu esnafı ne yapacağını...

A+A-

Beyoğlu'nda adım adım içki yasağıBeyoğlu'nda adım adım içki yasağı
 
Sigara yasağının ardından yeni vergileri diken üzerinde bekleyen Beyoğlu esnafı ne yapacağını bilemiyor

Eğlence sektörünün göz bebeği olan Beyoğlu’nda esnaf çıkartılan yasalarla zor durumda bırakılıyor. Günlük en az 80 YTL’ye çıkarılması planlanan eğlence vergisi; çevre temizlik vergisi, işgaliye vergisi derken esnafın elinde borçtan başka bir şey kalmıyor. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (TAPDK) çifte ruhsatlandırma ile kadehte içki satışının yasaklanacağını dile getiren Beyoğlu esnafı, adım adım içki yasağına gidildiğini söylüyor. Kapalı yerlerde sigara içme yasağının getirilmesiyle aslında içkinin yasaklandığını anlatan bölge esnafı, alınan haksız vergilerden, iki günde bir yapılan denetlemelerden yaka silkerek amacın eğlence yerlerinin tamamen kapatılması ve bölge esnafının kepenk indirerek uzaklaştırılması olduğunu belirtiyor. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği Başkanı (BEYDER) Tahir Berrak Karasu ve bölge esnafı, yaşadıkları sıkıntıları ve AKP Hükümeti’nin uygulamalarını anlattılar.

Amaç mekanları daraltmak

Belediyenin esnafa verdiği içki ruhsatı süresiz olmasına rağmen Tekel AŞ’den ikinci bir ruhsat almaları isteniyor. Eski ruhsatın getirilmesi durumunda ikinci ruhsatın ücretsiz verileceği söylense de esnaftan temiz belgesi istiyor TEKEL AŞ. Vergiler altında ezilen esnaf ise temiz kağıdını götüremiyor ve 5 yıl süresi olan ruhsatlarını da geri alamıyorlar. Yasanın 15 Nisan 2008’den beri uygulandığını anlatan bölge esnaflarından Fuat Akyol yaşadıkları sıkıntıları şu şekilde özetliyor: “AKP Hükümeti’nin amacı mekanları daraltmak. Bunu doğrudan yapamıyor. Vergileri artıyor. İdari cezalar sadece eğlence mekanlarına kesiliyor. Efes 440 YTL’ye TAPDK ruhsatı alırken biz 550 YTL alıyoruz. Düşünün biz Efes’ten içki alıyoruz. Adım adım içki yasağına doğru gidiliyor.”

Sesler azalırsa susturmak kolay

Eğlence vergisinin temmuzda Meclis’ten geçecek yasa ile 2 milyar 400 YTL olacağını söyleyen Akyol, bu parayı ödeyebilecek olan mekan sayısının oldukça az olduğunu belirtti. Vergilerin altından kalkamayan esnafın çaresiz mekanı boşaltacağını dile getiren Akyol, “Mekan sayısı azalırsa mücadele edecek insan sayısı da azalacak. Çıkan sesler cılız olursa susturmakta kolay” dedi. 2000’e yakın idari cezanın çoğunlukla eğlence mekanlarına kesildiğini ifade eden Akyol, hükümetin amacının Beyoğlu’ndaki eğlence mekanlarını bitirmek olduğunu söylüyor.

İktidar bindiği dalı kesiyor

Beyoğlu’nun turizm açısından ciddi bir istihdam sağladığını ve eğlencenin göz bebeği olduğunu söyleyen BEYDER Başkanı Tahir Berrak Karasu “Yılanın başı Beyoğlu diye bakılıyor. Hükümet yılanın başını ezersek bütün eğlence sektörünü ezeriz diye düşünüyor” diye konuştu. Hükümetin bindiği dalı kestiğini, kazanç sağladığı sektörü yerle bir etmek istediğini dile getiren Karasu, eğlence sektörü üzerinden 20 kalem verginin alındığını kaydetti. 3 senedir ara sokaklarda devam eden yol yapımlarının müşteri potansiyelini azalttığına değinen Karasu, artık uygulamalarda kasıt aradıklarını dile getirdi. Karasu, hakkını aradığı için ayda bir yapılan rutin aramaların 5’e çıktığını söylüyor.

Çelik çomak oyunu oynuyoruz

“Kaymakamdan onaylanmış süresiz ruhsatlarımız var. TAPDK ruhsatı almamızı istiyorlar. Borçları ödeyemiyoruz. Temiz kağıdı da alamıyoruz dolayısıyla. Borcunu ödemezsen işyerini kapatırım deniyor. Borcunu nasıl ödeyecek esnaf. Hesaplara blokeler konuluyor. Parayı daha çok almanın peşindeler” diyen Karasu, işlerin çelik çomak oyununa döndüğünü belirtti. Karasu, Beyoğlu’nda ruhsatsız yerlerde denetimlerin sağlanamadığını söylüyor. Bütün düzenlemelerin eğlence sektörüne ağır yükümlülükler getireceğini belirten Tülay Ece Güneysu ise gizli bir alkol yasağının getirildiğinden söz etti.

Yeşim Özdemir / İstanbul/EVRENSEL - 22 Mayıs 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.