Beyoğlu'nda 'Dersim' protestosu

Beyoğlu'nda 'Dersim' protestosu

Beyoğlu'nda 'Dersim' protestosu Dersim Dernekler Federasyonu'nun öncülüğünde bir araya gelen yaklaşık 100 kişi Dersim...

A+A-

Beyoğlu'nda 'Dersim' protestosu Beyoğlu'nda 'Dersim' protestosu

Dersim Dernekler Federasyonu'nun öncülüğünde bir araya gelen yaklaşık 100 kişi Dersim olaylarının yıldönümünde İstanbul Beyoğlu'nda eylemdeydi.

Eylemciler, "Dersim 1937-38 katliamdır, hesabını soracağız", "Katil devlet" pankartları ile İstiklal Caddesi'nde yürüdü.

Topluluk zaman zaman, "Dersim'de düşene, dövüşene bin selam", "Mezar yerleri açıklansın" diye slogan attı.

Beyoğlu Tünel meydanında toplanan kalabalık grup, buradan Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüşe Galatasaray'dan katılan ve kendisini Seyit Rıza'nın oğlu Seyit İbrahim'in torunu olarak tanıtan Mehmet Tezel; “Dedem, katliamlardan kaçarak, sürgüne gitmiştir. O zaman Tokat'a yerleştiler. Şu anda, biz istiyoruz ki, ülkemizde aydınlık, güzellik olsun. Alevi, Çerkez, Sünni, Laz, Kürt, Türk de birdir. Ayrım olmasın. İnsan gibi yaşamak istiyoruz" dedi.

Taksim'de Dersim Dernekler Federasyonu Genel Sekreteri Özer Tekinoğlu tarafından yapılan açıklamada da şu ifadelere yer verildi:

Sayın Başbakan Erdoğan'a bir çağrıda bulunuyoruz. Dersim katliamı dediniz, elimde belgeler var dediniz. Eğer samimi iseniz, Dersim'in acılarını basit politik bir argüman olarak suistimal etmiyorsanız, elinizde var olduğunu söylediğiniz belgeleri bizlerle ve kamuoyu ile paylaşın. Adaletin yerini bulmasına yardımcı olmanızı bekliyoruz. Katliamın belgesini rakiplerinizi tehdit için saklamaya devam ettikçe suç işlemektesiniz."

CNNTÜRK - (DHA) - 04.05.2011

'Katil devlet' pankartları İstiklal Caddesi'nde

Dersimde 1937-38 arasında devlet eliyle öldürülen binlerce kişi için Tünel'den Taksim'e kadar yürüyen grup "Mezar yerleri açıklansın" sloganları attı. Tunceli'de de Pülümür Çayı'nın kenarında anma vardı.

İSTANBUL-TUNCELİ - Dersim'de 1937-1938'de devlet tarafından öldürülen binlerce kişi bugün İstanbul ve Tunceli'de anıldı.

Dersim derneklerinin öncülüğünde bir araya gelen göstericiler, "Dersim 1937-38 katliamdır, hesabını soracağız", "Katil devlet" pankartları ile İstiklal Caddesi'nde yürüdü.

Tünel'de saat 12.00'de bir araya gelen yaklaşık 100 kişi, zaman zaman "Dersim'de düşene, döğüşene bin selam", "Mezar yerleri açıklansın" sloganları da attı.

Dersim Dernekler Federasyonu Genel Sekreteri Özer Tekinoğlu, "Sayın Başbakan Erdoğan'a bir çağrıda bulunuyoruz. 'Dersim katliam' dediniz, 'Elimde belgeler' var dediniz. Eğer samimi iseniz, Dersim'in acılarını basit politik bir argüman olarak suistimal etmiyorsanız, elinizde var olduğunu söylediğiniz belgeleri bizlerle ve kamuoyu ile paylaşın" çağrısını yaptı.

Başbakan Erdoğan'a seslenen Tekinoğlu, "Adaletin yerini bulmasına yardımcı olmanızı bekliyoruz. Katliamın belgesini rakiplerinizi tehdit için saklamaya devam ettikçe suç işlemektesiniz. Biz, 4 Mayıs'ın hükümet tarafından Dersim 38 Tertelesi'ni (felaketini) anma günü olarak ilan edilmesini istiyoruz. Dersim ismi iade edilsin. Sürgünler, kayıplar ve evlatlık alınan çocukların listesi açıklansın. Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklansın. Dillerimize ve Kızılbaş-Alevi inancımıza özgürlük istiyoruz" diye konuştu.

Tunceli'de ise isyanın başlangıç yeri olan Pülümür Çayı'nın kenarındaki Harçik Köprüsü'nde toplananlar yakınlarını anarak, devletin kendilerinden özür dilemesini istedi.

Anma törenine katılan ve 1937-1938 Dersim olayları konusunda yaptığı çalışmalar ile tanınan tarihçi-yazar Cemal Taş, binlerce Dersimlinin o dönem hiç yere, suçsuz oldukları halde geride hiçbir tanık ve kanıt bırakılmaması için kurşuna dizildiğini söyledi.

Cemal Taş, konuşmasına şöyle devam etti: "1938 yılında soykırımdan geçirilen Dersimlilerden devlet özür dilemeli ve hatasını kabul etmelidir."

Törende konuşma yapanlar arasında isyanın lideri olan ve idam edilen Seyit Rıza'ın torunu Rüstem Polat da vardı.

Yakınlarını kaybeden birçok kişi kısa konuşmalar yaptıktan sonra Harçik bölgesinde mum yakıldı, Pülümür Çayı'na karanfil bırakıldı, lokma dağıtıldı.

ntvmsnbc ve Ajanslar - 04 Mayıs. 2011 Çarşamba

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.