"Bilimsel, Laik, Anadilinde Eğitim Mitingi"

"Bilimsel, Laik, Anadilinde Eğitim Mitingi"

Kadıköy’de binlerce kişi “Eğitimde Gericileşmeye Karşı Laik, Bilimsel, Anadilinde Eğitim ve Demokratik Yaşam İçin Dayanışma ve Birlik Mitingi”...

A+A-

Bilimsel, Laik, Anadilinde Eğitim Mitingi

Kadıköy’de binlerce kişi “Eğitimde Gericileşmeye Karşı Laik, Bilimsel, Anadilinde Eğitim ve Demokratik Yaşam İçin Dayanışma ve Birlik Mitingi” için bir araya geldi.

Saat 16:00 Mitingde Alevi dernekleri başkanları tek tek söz aldı. Çağrıcılar adına yapılan ortan basın açıklamasını ise Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Baki Düzgün okudu.

Düzgün, zorunlu din dersinin insan hakkı ihlali olduğunu belirterek  zorunlu din dersine karşı AİHM kararının uygulanmasını istedi. AKP hükümetine tepki gösteren Düzgün, Alevilere karşı olan ayrımclığın son bulmasını talep ederek çok inançlı, çok kültürlü Türkiye halkları olarak iktidara karşı mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.

Miting sahneye çıkan sanatçıların müzikleri eşliğinde sona erdi.

Saat 14:00 Katılımcılar, Madımak Katliamı'nda hayatını kaybedenlerin fotolarını taşıyor. Birçok kişinin kafasında "Ya Ali" yazan bandajlar var. "Cemevleri ibadethanedir" pankartları taşınıyor.

Saat 13:30 Binlerce kişinin katıldığı miting PSAKD semah ekibinin gösterisiyle başladı. Saygı duruşunun ardından Gezi direnişinde hayatını kaybedenlerin isimleri okundu.

Saat 13:14 Mitinge Alevi derneklerinin genel başkanları ve yöneticileri, CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ile Hüseyin Aygün, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü ile Sebahat Tuncel, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve siyasi partilerin temsilcileri katıldı.

Beşiktaş tribün grubu çArşı da geniş katılımla mitingde yerini aldı. Solaçık taraftar grubu da geldi.

Saat 12:00 Haydarpaşa Numune Hastanesi ve Altıyol Boğa noktalarında toplanmaya başlayan gruplar yolları trafiğe kapatarak Kadıköy İskele Meydanına doğru yürüyüşe geçti.

Alevi örgütleri ve Eğitim-Sen’in çağrısıyla düzenlenecek mitinge Birleşik Haziran Hareketi (BHH), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) de aralarında bulunduğu çok sayıda siyasi parti, sivil toplum örgütü destek veriyor.

Miting öncesinde yazılı açıklama yapan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Fevzi Gümüş, “12 yıllık AKP iktidarı boyunca hükümet eliyle ülkemizde hayatın her alanında adım adım bir gericileşme yaşanmıştır. Siyasi iktidarın, eğitimi ve toplumsal yaşamı dini kurallara göre biçimlendirme, farklı inanç ve kimlikleri yok sayma politikaları hızla artmaktadır” dedi.

Çağrıcılar, 13 Şubat'ta aileleri çocuklarını okula göndermeyerek okulları boykot etmeye çağırıyor.  (EKN/NV)

Çağrıcılar:

Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Eğitim Sen.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.