Bingöl Sünni köyler asfaltlı, Alevi köyleri değil

Bingöl Sünni köyler asfaltlı, Alevi köyleri değil

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Bingöl'de bulunan Alevi köylerinin hizmetten mahrum bırakıldığını belirtti.

A+A-

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, kent merkezi ve bağlı ilçelerde gerçekleştirdiği temaslara ilişkin PİRHA’ya konuştu.

Aydemir, “Alevi yurttaşlarımızın yaşamış olduğu özellikle Bingöl ilinde kuzey ilçeleri olarak tabir edilen Yayladere, Kığı, Yedisu ve Adaklı ilçeleri ve yoğun nüfusun yaşadığı Karer bölgesi bilinçli bir şekile hizmetten mahrum bırakılmış durumda” dedi.

SÜNNİ KÖY YOLLARINA KİLİT TAŞ, ASFALT, ALEVİ KÖYLERİNE HİÇ BİR ŞEY

Sünni köylerle Alevi köylerin yollarının farklı olduğunu ve yapılan ayrımcılığı Milletvekili Aydemir şu sözlerle sürdürdü:

“Sünni nüfusun yaşamış olduğu mezralara kadar kilit taş döşenirken, asfalt dökülürken, bizim bu köylerimiz stabilize ve normal araçların da gidebileceği durumda değil. Bunu iki yıl önce meclis gündemine de taşımıştık, o zaman biraz gündemleşti, yapılacağı yönde yetkililerin beyanları oldu. Maalesef iki yıl geçmesine rağmen henüz aynı sıkıntılar sürmekte. Özellikle Karer bölgemizde 9 köyü kapsayan bir ana yol var. Bırakalım o ana yoldan köylere gidecek yolları, sadece anayolun asfaltlanması zaruri bir şekilde ortada duruyor. Ama buna rağmen herhangi bir çalışma başlatılmadı.”

DEPREMDEN CİDDİ HASAR GÖREN 3 KÖY HALA MAĞDUR

Bingöl depreminde 3 köyün depremden çok ciddi hasar gördüğünü hatırlatan Aydemir, “Kaynarpınar Köyü, Yenililik ve Elmalı Köyü. Önümüz kış, buralarda Eylül ayı itibariyle kış koşulları, soğuklar başlıyor. Buradaki bütün köylünün geçim kaynağı hayvancılık üzerine. Eğer hayvan barınakları yapılıp köylüye bu ihtiyaçları giderilmediği taktirde çok ciddi bir şekilde maddi anlamda zarar görecekler. Bize beyan ettiler. Şu an için birincil derece talepleri hayvan barınaklarının yapılmasıydı” diye konuştu.

“25 METRE ÇADIRLAR HALİNDE HAYVAN BARINAĞI GÖZ BOYAMADIR”

Köylülerin bu taleplerini yetkililere ilettiklerini ifade eden Aydemir, şöyle devam etti:

“Biz bunu iki ay öncesinden ilettik ama şu ana kadar yapılmadı. Sanırım 25 metre çadırlar halinde hayvan barınağı düşünülüyor. Bu da ihtiyacı karşılamaz. Göz boyama gibi bir şey. Yine mağduriyetler devam eder.”

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Bingöl’ün kuzey ilçelerinin çoğunlukla Alevi yurttaşların yaşadığı 13 grup köy yolunun, Kığı Bilice yolunun yıllardır asfaltlanacağı hususuyla ilgili bir program ve planlama olduğunu ama hala yapılmadığını hatırlattı.

Aydemir, “Kığı Bilice köyü 13 köyü ilgilendiren yol. Bir de Yedisu ilçemizin Kaynarpınar Köyü’nden başlayıp Yedisu merkeze kadar devam edecek olan bir grup yolu. Oda stabilize. Yani bütün bu yörelerin ortak noktası burada yoğun Alevi toplumunun yaşaması” dedi.

HÜKÜMETE ÇAĞRI: ALEVİ KÖYLERİMİZ HİZMETTEN MAHRUM BIRAKILMASIN

Bingöl’de Alevi yerleşim yerlerinin Cumhuriyet tarihi boyunca adeta üvey evlat muamelesi gördüğünü söyleyen Aydemir, AKP hükümetine şu çağrıyı yaptı:

“Özellikle depremde zarar görmüş olan bu üç köyümüzün (Kaynarpınar, Yenililik, Elmalı) hayvan barınaklarının geçici de olsa köylünün ihtiyacını karşılayacak şekilde yapılması lazım. Devletin zorunlu, zaruri olan kamu hizmeti, altı yapı hizmetleri bunların başında yol, içme suları, sulama suları, kanalizasyon sistemi olmak üzere bunların hepsi Alevi Sünni ayrımı yapılmadan yerine getirilmeli. Alevi köylerimiz de bu hizmetlerden mahrum bırakılmasın.”

PİRHA/ BİNGÖL

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler