Binlerce Alevi Hacıbektaş'ta buluştu

Binlerce Alevi Hacıbektaş'ta buluştu

Binlerce Alevi Hacıbektaş'ta buluştu   NEVŞEHİR (18.08.2009)- Aleviler, her yıl geleneksel olarak düzenlenen Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri'nde...

A+A-

Binlerce Alevi Hacıbektaş'ta buluştuBinlerce Alevi Hacıbektaş'ta buluştu 
 
NEVŞEHİR (18.08.2009)- Aleviler, her yıl geleneksel olarak düzenlenen Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri'nde bir araya geldi. Alevi Bektaşi Federasyonu'nun belediyenin türlü engellerine rağmen düzenlediği alternatif buluşmaya binlerce kişi katıldı.

Alevi Bektaşi Federasyonu, bu yıl 46. Ulusal 20. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri'nde alternatif bir etkinlik programı düzenledi. 15-16 Ağustos günlerinde düzenlenen buluşma, Hacıbektaş Veli'nin 800. doğum yılı dolayısıyla çok sayıda etkinlik ile dolu dolu geçti. Alevi örgütleri, taleplerini bir kez daha dile getirdi, “Gelin Canlar Bir Olalım” çağrısında bulundu.

Anma ve kültür sanat etkinliklerini, 2004 yılından bu yana devlet törenine çevirmek isteyen Belediye Başkanı Ali Rıza Salmanpakoğlu'na tepki gösteren Alevi örgütleri, alternatif bir anma gerçekleştirdi. Emekli asker olan Salmanpakoğlu, Alevi örgütlerinin düzenlediği “Alternatif Hacıbektaş Buluşması”nı engellemek için yine türlü girişimlerde bulundu.

Aleviler engelleri aştı

45 yıldır 16 Ağustos'ta başlayan anma etkinliği bu yıl belediyeni tahammülsüzlüğü nedeniyle 15 Ağustos'ta başlatıldı. ABF'nin Kapalı Spor Salonu'nda yapacağı “Gençler Buluşuyor ve Geleceği Konuşuyor” isimli panel ve “Gelin Canlar Bir Olalım” başlıklı konser etkinlikleri keyfi şekilde iptal edildi. Alevi örgütleri, etkinlikleri Kılıçaslan Halı Saha Tesisleri'nde gerçekleştirdi.

Buluşmanın ilk günü dört bir yandan Hacı Bektaş'a gelen Alevi derneklerinin yöneticileri halkın katılımıyla Kırşehir Caddesi'nde toplandı. Hacı Bektaş Dergahı'na yürüdü. Aralarında ABF Başkanı Ali Balkız, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş ve ABF Sekreteri Kazım Genç'in de olduğu çok sayıda temsilci, Dergah'ın ücretsiz olmasını istedi. Belediye görevlileri ise Alevi örgütü temsilcilerini engellemek istendi. Aleviler, Balkız burada yaptığı konuşmada, Alevilere yönelik saldırgan tutumu kınadı.

Buluşmaya binlerce kişi katıldı

Buluşma programı Kılıçaslan Halı Saha Tesisleri'nde düzenlenen panel ve konserle devam etti. Alevi örgütleri, yöre dernekleri, sendika ve demokratik kurum temsilcilerinin konuşmacı olarak yer aldığı "Aleviler ve Siyaset" isimli panel düzenledi. Alevi toplumunun talepleri üzerinde duran katılımcılar, çözüm yollarını tartıştılar. Akşam saatlerinde ise “Gelin Canlar Bir Olalım” konseri düzenlendi. Binlerce kişinin katıldığı konserde, Ali Asker, Emrah Mahsuni, Emre Saltık, Ferhat Tunç, Musa Eroğlu ve Nilüfer Akbal'n da aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçı sahne aldı. Geceye katılan Aleviler “Ne kadar Hızır Paşa olursa, bizlerde Pir Sultan olup alanları dolduracağız” dedi.

Hacıbektaş Buluşması'nı ikinci gününde ise Alevi gençler bir araya geldi, forum düzendi. Alevi örgütlerinin gençlik kolları çalışmalarını sürdüren gençler, yaşadıkları sorunlara işaret etti. Mücadelenin önemine vurgu yaptı. Gençler, forum sonunda Alevi Geçlik Birliği'nin oluşturulması kararı aldı. Geçici bir yürütme kurulu oluşturuldu. Günün diğer bir etkinliği ise Pir Sultan Abdal Kültür Merkezi'nin açılış etkinliği oldu. Alevi örgütü temsilcilerinin katılımıyla Çilehane yolu üzerine yapılan açılışta, semah gösterisi gerçekleştirildi, müzik dinletisi yapıldı.

ATILIM HABER - 18 Ağustos 2009

Hacı Bektaşi Veli'yi anma etkinliklerine büyük ilği 

Hacı Bektaş Veli'yi Anma, Kültür ve Sanat Etkinliklerine katılmak için yurdun 4 yanından ve yurt dışından Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesine gelen Alevi ve Bektaşiler, zaman zaman Hacı Bektaş Veli Müzesi önündeki alanda toplanıp semah yapıyor.

Hacı Bektaş Veli'yi Anma, Kültür ve Sanat Etkinlikleri, Hacıbektaş ilçesinde devam ediyor. Etkinliklere katılmak üzere ilçeye gelen Alevi ve Bektaşiler, gün içinde belirli aralıklarla Hacı Bektaş Veli Müzesi önündeki alanda toplanıp semah yapıyor, semahın ardından topluca dua ediyor.

Etkinliğe katılanlar, Hacıbektaş Veli Müzesi ve Külliyesi ile ilçenin 3 kilometre doğusundaki Hacı Bektaş Veli'nin heykeli ile yamaçlarında aynı öğretinin ve düşüncenin temsilcisi olan ozanların heykelleri bulunduğu Çilehane'yi de ziyaret ediyor.

STAR - 18 Ağustos 2009 Salı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.