Bir 301 komedisi

Bir 301 komedisi

Bir 301 komedisi   Avukat Eren Keskin: TCK 301 keyfi uygulanıyor. Keskin, 'orduya hakaret'ten şikâyet edildi. Aynı sözler için...

A+A-

Bir 301 komedisiBir 301 komedisi
 
Avukat Eren Keskin: TCK 301 keyfi uygulanıyor.
 
Keskin, 'orduya hakaret'ten şikâyet edildi. Aynı sözler için Kartal 3. ve 5. Asliye Ceza'da ayrı dava açıldı. Biri beraat, diğeri mahkûmiyet kararı verdi

İSTANBUL - Eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in 'Uygulamayı görelim' diyerek sahip çıktığı 301. maddenin avukat Eren Keskin'e uygulanışı skandala dönüştü. Keskin'e, altı yıl önce yaptığı bir konuşma nedeniyle 'Orduya hakaretten', hukuka aykırı biçimde iki dava açıldı. Üstelik iki davanın görüldüğü adresler de aynıydı: Kartal Adliyesi. Kartal 3. ve 5. Asliye Ceza mahkemelerinde görülen bu iki davadan çıkan kararlar da, uygulamadaki garabeti ortaya koydu: 5. Asliye Ceza Mahkemesi 'Beraat' derken, 3. Asliye Ceza Mahkemesi 10 ay hapis cezası verdi.

İHD Şube Başkanı olarak gittiği Köln'de, 16 Mart 2002 günü bir konferansa katılan Keskin, şunları söyledi: "Türkiye'de ordu ticaretin içine girmiş, banka satın alıyor, silahla sermaye aynı elde toplanıyor. Ülke sivil güçler tarafından yönetilmedikçe kadın sorunları çözülmez. Asker cinsel taciz uyguluyor. İşkence olsun diye evli kadınlara bile bekâret testi yapılıyor."

Keskin'in bu sözleri Türkiye'de basında yer alınca aynı yıl Prof. Dr. Necla Arat'ın şikâyeti üzerine Bağcılar 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Bir yıl sonra ise Emniyet'in ihbarı üzerine savcılık Kartal 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde bir dava daha açtı. İki ayrı davada eski TCK'nın 159, yeni TCK'nın da 301. maddesinde düzenlenen, 'Türk Silahlı Kuvvetlerini aşağılamak' suçlamasıyla yıllarca sürdü.

Bu arada, Bağcılar 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki dava 'Görevsizlik' kararıyla Kartal'a gönderildi. Bu aşamada hukuken iki dosyanın birleştirilmesi gerekirken, Bağcılar'dan gelen dosya Kartal 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.

İki davadan en erken sonuçlanan, daha sonradan CHP İstanbul Milletvekili olan Arat'ın şikâyetiyle Kartal 3. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki yargılamaydı. Mahkeme, 14 Mart 2006'da verdiği kararda Keskin'i 301'den 10 ay hapis ve para cezasına çarptırdı. Keskin, kararı temyize götürdü. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 22 Ekim 2007'de kararı bozdu. Son duruşma, 10 Nisan'da görüldü. Keskin, hakaret etmediğini, sadece düşündüklerini aktardığını savunurken, hâkim Servet Kartal, 301. maddedeki değişikliğin beklenmesine karar verip duruşmayı 22 Mayıs'a erteledi.

Oysa aynı savunma, Kartal 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nin komşusu Kartal 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yeterli ve haklı bulunmuştu. Kartal 5. Asliye Ceza Mahkemesi 25 Temmuz 2007'de verdiği kararda, düşünce ve ifade hürriyeti için örnek oluşturmuştu. Bilirkişi Prof. Dr. Ahmet Gökçe'nin, "Sözler sert eleştiridir. İfade hürriyeti kapsamındadır" görüşünü belirtmiş, Keskin de beraat etmişti.

Avukat Keskin, hukuken bir skandalın yaşandığını belirterek şöyle dedi: "Bu, hukukun katledilmesidir. bir konuşmadan iki dava açılması, birinden beraat, diğerinde ceza verilmesi, 301'in nasıl keyfi uygulandığını gösteriyor. Beraat kararını bir sonraki duruşma Kartal 3. Asliye Ceza Mahkemesi'ne ileteceğiz."

Hukukçular: İki dava olmaz

Hukukçular Eren Keskin hakkında aynı suçtan iki dava açılmasını şöyle değerlendirdi:

Prof. Adem Sözüer: Aynı kişi hakkında aynı konuda aynı suçtan iki dava açılamaz. Mahkeme bilemeyebilir. Sanığın bildirmesi ya da savcının harekete geçmesi gerekirdi. Farklı kararlar çıkması olağanüstü değil.

Prof. Süheyl Donay: Sanık, kararı temyiz edecek. 'Aynı fiilden iki ayrı kovuşturma yapılamaz' diyecek, Yargıtay yüzde yüz bozar. Yargıtay'da bile benzer olaylarda farklı karar çıkabiliyor.

Avukat Ergin Cinmen: Tuhaf... Böyle bir şey olmaması, dosyaların birleştirilmesi lazımdı. İlginç olan, 301. maddede kararlar bu kadar takdiri bir şekilde veriliyor ve düşünce özgürlüğüyle ilgili olduğu için taban tabana zıt kararlar çıkıyor.

Avukat Yücel Sayman: Hukuk tekniği bakımından iki ayrı dava yürümez. Birinden beraat, diğerinden mahkûmiyet çıkması teknik olarak yanlış değil. Yargıtay bunun için var.

İSMAİL SAYMAZ / RADİKAL - 15 Nisan 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.