Bir Alevi - Abdal Köyü: Yozgat Merkez Kırıksoku Köyü

Bir Alevi - Abdal Köyü: Yozgat Merkez Kırıksoku Köyü

Kırıksoku’nun berbat bir yolu var. Asfalt pek kalmamış ortalıkta. Birde köyde demirden bir direk var. Minare niyetine kullanılıyor. Merkeze yaklaşık...

A+A-

Kırıksoku’nun berbat bir yolu var. Asfalt pek kalmamış ortalıkta. Birde köyde demirden bir direk var. Minare niyetine kullanılıyor.

Merkeze yaklaşık 25 kilometre falan uzaklıkta bir köy. Geçmişte Kırşehir’in Bağbaşı Mahallesi kadar meşhur bir köy.

Kırıkkale’nin Keskin ve Kırşehir’in Çiçekdağı ilçeleri ne ise Yozgat’ın Kırıksoku Köyü de oymuş bir zamanlar. Günümüzde son demlerini yaşayan sanatlarını icra ediyor köylü sakinler. Hatta yaklaşık 20 yıldan bu tarafa Yozgat’ı sahura yine bu köyün davulcuları kaldırıyor.

Bugün köyde nüfus erimiş durumda. Yeni nesil, dedeleri gibi ne davul-zurna çalıyor, ne sünnet yapıyor, ne de diş çekiyor. Artık onlarda tabletlerle oynuyor, sosyal medya kullanıyor ve popüler müzikler dinliyor. Aileleri de zaten sonu gelmiş olan sanatlarına evlatlarını yönlendirmek istemiyor. Aileler, evlatlarının aldığı eğitimden ve devletin sunduğu imkânlardan memnun olduklarını ifade ediyor. Babalar, “Bizim gibi bu sanata heves etmesinler, okusunlar. Devlet okumaları için güzel imkan sunuyor. Taşımalı eğitimle gidip-geliyorlar okula” diyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.