Bir kampanya açalım mı Ertuğrul Bey?

Bir kampanya açalım mı Ertuğrul Bey?

Bir kampanya açalım mı Ertuğrul Bey?Sayın Bakan,Bakanlığa atandığınız dönemde, bakanlığınıza ilişkin beklentileri konu edinen bir yazıda,...

A+A-

Bir kampanya açalım mı Ertuğrul Bey?Bir kampanya açalım mı Ertuğrul Bey?

Sayın Bakan,

Bakanlığa atandığınız dönemde, bakanlığınıza ilişkin beklentileri konu edinen bir yazıda, “Günay’ın başarılı olup olmaması, ortak akla vereceği öneme bağlı olacaktır” demiştim.

An o an, sayın Bakan!

Tarihin sayfalarına kapkara bir utanç günü olarak geçen Madımak’a ilişkin talep, ortak aklın yükselen sesi olarak, PSAKD Genel Başkanı Av. Fevzi Gümüş’ün ağzından dile gelmiş bulunuyor. Biz yazarlar, gazeteciler, onbeş yıldır, aydın ve sanatçılarımıza kapkara bir mezar olan Madımak’ın müze olmasını dillendiren yazılar yazıyoruz. Bu istek, PSAKD tarafından da dile getirilmiş bulunuyor.

Yapılmamış olması, yapmamanın gerekçesi olamaz!

Gümüş’ün “bütçemiz yetersiz” sözünüz nedeniyle en az Madımak Katliamı kadar yaralandıklarını açıklamaları karşısında, klasik politikacı refleksleri vererek, sizden önce bakanlık yapan CHP ve DSP kökenli bakanlara atıfta bulunarak, “onlar niye yapmadı” tepkisi vermişsiniz ve Gümüş’ün açıklamalarının da sizi incindiğinizi belirtmişsiniz.

Sizden önceki bakanların Madımak’ın müze yapılması talebine duyarsız kalmaları onların ayıbı; ancak, şu anda bakan sizsiniz ve muhatap olarak sizin alınmanızda şaşılacak bir yan bulunmuyor. Siz, bu talebi, “yarayı kaşımayalım” gibi sudan ucuz bir gerekçeyle esastan reddetme hakkına sahipsiniz. Böyle bir reddi esas durumunda, bu talebi dile getirenler, bu mesele için “divan’a kalsın” diyeceklerdir.

Bu ülkenin iç kanaması olarak tanımlanması gereken katliamın yapıldığı Madımak’ı “Utanç Müzesi”ne dönüştürme çağrılarını, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kültür Bakanı’nın “bütçemiz yetersiz” diyerek reddetmesi, “kırk dereden su getirme” çabasına benziyor ve çok incitici geliyor. Politik pozisyonunuza rağmen, hiçbir komplekse kapılmadan, sizin “ortak akıl” ile iyi işler yapacağınıza inandığını baştan açıklamış biri olarak hatırlatmak isterim ki, meseleyi, bütçe ile sınırlamanızın incitici olduğunu farketmiyor olamazsınız!

Sorun para yokluğuysa!..

Öte yandan, “bu konuyu kaşımayalım” gibi yok sayıcı bir tutumunuz olmadığına ve sorunu yalnızca para yokluğuyla sınırladığınıza göre, orada bir müze açılmasını istiyormuşsunuz gibi bir izlenim de yaratıyorsunuz.

Eğer öyleyse ve sorun yalnızca paraysa, siz de destek verin, bir kampanya açalım sayın Bakan! İster inansın, isterse de inanmasınlar; yahut hangi inançtan olurlarsa olsunlar her insanın bu iç kanamayı durdurmak ve bir daha asla böyle bir kederi yaşamamak için katkı yapacağından kuşkunuz olmasın.

Yok eğer sorun Müzeler Yönetmeliği’ndeyse, siz daha iyi bilirsiniz ki, Yönetmelikler insan yapısıdır; kolaylıkla değiştirilebilir. Değil mi ki, Anayasa maddeleri bile, uzlaşma ihtiyacı duymadan, değiştirilebiliyor.

Hafıza-i beşerin nisyanlığı

Ha bu arada, evet kabul ediyorum; Türkiye, toplumsal belleği zayıf bir toplum. “Hafıza-i beşer nisyan ile maluldür” biliyorum. Ancak, Madımak’ın müze olmasına ilişkin talep ve tartışmaları unutacak kadar değil. Başka bir çok örnek bulmak mümkün; ancak, elinizin altında bulunduğunu tahmin ettiğim, bir dönem yan yana sayfalarda fikriyatımızı açıkladığımız Radikal 2 sayfalarını karıştırırsanız, benim birkaç yıl üst üste Madımak’ın müze olması talebini dillendiren yazılarımı görme olanağınız olur.

Saygılarımla.

Yüksel Işık

ALEVİ HABER AJANSI - 23 Haziran 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.