Bir numaralı sanık dava dosyasında yok

Bir numaralı sanık dava dosyasında yok

Bir numaralı sanık dava dosyasında yokMadımak Oteli’nin 2 Temmuz 1993 tarihinde yakılması sonucu 35 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın bir numaralı...

A+A-

Bir numaralı sanık dava dosyasında yokBir numaralı sanık dava dosyasında yok

Madımak Oteli’nin 2 Temmuz 1993 tarihinde yakılması sonucu 35 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın bir numaralı sanığı olarak aranan ve yazar Aziz Nesin’in yangın sırasında itfaiye merdiveninden inmesine engel olmaya çalışmakla suçlanan Refah Partili Belediye Meclisi üyesi Cafer Erçakmak hakkında yıllardır hiçbir hukuki işlem yapılmadı.

15 yıldır bulunamayan Erçakmak’ın adı sadece ilk iddianamede yer aldı. Müdahil avukatlar, davanın bir numaralı sanıklarından olmasına karşın davanın hiçbir safhasında Erçakmak hakkında etkin bir soruşturma yürütülmediğini, “araştırdık, sorduk, adreste bulamadık” diye bile herhangi bir işlem yapılmadığını söyledi.

Davanın müdahil avukatlarından Ali Sarıgül, “Cafer Erçakmak hakkında iddianamede yer almasının dışında bugüne kadar yapılmış hiçbir hukuki işlem yok. Akıbeti hakkında en küçük bir bilgiye sahip değiliz. Dava dosyalarımızda onun adına herhangi bir belge ya da bilgi mevcut değil. Yakalanmayan diğer sekiz sanıkla ilgili yapılmış bir işlem de bulunmamaktadır” dedi.

Müdahil avukatlardan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Kazım Genç de, “Cafer Erçakmak dönemin Refah Partili Belediye Meclis üyesi. İkinci gün fotoğrafı tüm yazılı ve görsel basında yer aldı. Yangından hemen sonra Sivas’ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bu şartlarda Erçakmak’ın bulunmamış olması şüphelerimizin temel nedenidir. Dolayısıyla Erçakmak’ın kırmızı bültenle arandığı yönündeki açıklamalardan da kuşkuluyuz” diye konuştu.

‘AİHM’ye gideceğiz’

Bundan sonraki süreçte, Sivas katliamı davasıyla ilgili yakalanmayanlarla ilgili etkin soruşturma yürütülmediği gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuracaklarını da belirten avukat Sarıgül şöyle devam etti:

“İdarenin bugüne kadar bu yükümlülüğü yerine getirmesi gerekiyordu, ama getirmedi. Bu konuyla ilgili girişimlerimiz hep sonuçsuz kaldı. Yargıtay’ın bozma kararlarıyla üç kez yargılama yapıldı. İlk yargılamada dosyası ayrılan Erçakmak başta olmak üzere üzere yakalanmayan sanıklarla ilgili etkin soruşturma yapılmamış olması düşündürücüdür.

Olayı yönlendiren, sakallısı, cüppelisi bu dava dosyasında hâkim önüne hiç çıkmadı bile. Görüntülerde olup da kimliğini açıklayamadığımız çok sayıda zanlı var. Bunları tespit edip  yakalayıp yargı önüne çıkartmak idarenin görevliydi. Dolayısıyla bu çerçeve AİHM’deki başvurumuzun da bir parçası olacak.”

‘Pişman’ olan yok

Sivas davasından hüküm giyen 64 kişi, 2003 yılında Topluma Kazandırma Yasası’ndan yararlanmak için başvuruda bulundu. Ancak sanıklar, mahkemeye yardımcı olacak, olayı aydınlatacak bilgiler vermediği için “Pişmanlık Yasası”ndan yararlandırılmadılar. Kararda, “hükümlülerin örgüt içindeki konum ve faaliyetleriyle uyumlu şekilde bilgi vermek suretiyle örgütün dağılmasına, meydana çıkarılmasına yardım etmedikleri, bilgi, belge vermedikleri gibi, çaba da göstermediklerini ve örgütün suç işlemesine engel olmaya çalıştıklarına dair bilgi ve delil bulunmadığı” belirtilerek, Topluma Kazandırma Yasası’ndan faydalanma şartlarının oluşmadığı belirtildi.

Cafer Erçakmak, yazar Aziz Nesin’in itfaiye merdiveninden inmesine engel olmaya çalışmıştı.

Cafer Erçakmak, yazar Aziz Nesin’in itfaiye merdiveninden inmesine engel olmaya çalışmıştı.

BELMA AKÇURA İstanbul
MİLİYET - 1 Temmuz 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.