'Bir Tane Cemevi Yetmiyor'

'Bir Tane Cemevi Yetmiyor'

'Bir Tane Cemevi Yetmiyor'Adıyaman Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Şube Başkanı Yusuf Öksüz, Aleviler için Adıyaman'da...

A+A-

'Bir Tane Cemevi Yetmiyor''Bir Tane Cemevi Yetmiyor'

Adıyaman Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Şube Başkanı Yusuf Öksüz, Aleviler için Adıyaman'da bir cem evi bulunmasının kendilerini olumsuz etkilediğini, buna yenilerinin eklenmesi gerektiğini söyledi.

Adıyaman Demokrasi Parkı'nda basın açıklaması yapan Şube Başkanı Öksüz, "ülkemizde olduğu gibi Adıyaman'da da seçim sürecine girilmiştir. Her seçim sürecinde siyasi partilerin açılımları bulunmaktadır. Aleviler de artık bu açılımların içerisinde yer almaktadır. Bugüne değin yok sayılan Aleviler lehine pozitif ayrımcılığın olması ve bunun yerelde de belediyeler aracılığı ile sürdürülmesini istiyoruz" dedi.

İlde sadece bir cem evinin olmasının kendilerini olumsuz etkilediğini söyleyen Öksüz şöyle konuştu:  "Cemevleri, bize büyük katkı sunmaktadır. Asimilasyona karşı kalkan olan cem evlerinin çoğalmasından yanayız.Bizler bu ülkede vergi veriyoruz. Bizim vergilerimizle oluşturulan genel bütçeden pay istemiyoruz. Ancak imar kanununda bir değişiklik yapılmasını istiyoruz. Nasıl ki cami, kilise, havra gibi ibadet alanları için yer ayrılıyorsa bizim ibadet yerimiz olan cem evi için de özel alan tahsisi yapılmasını istiyoruz."

BİRGÜN - 1 Mart 2009

PİR SULTAN ABDAL DERNEĞİ ŞUBE BAŞKANI YUSUF ÖKSÜZ: CEM EVLERİNİN ÇOĞALMASINI İSTİYORUZ

Adıyaman Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Şube Başkanı Yusuf Öksüz, Aleviler için Adıyaman'da bir cem evi bulunmasının kendilerini olumsuz etkilediğini, buna yenilerinin eklenmesi gerektiğini söyledi.

Adıyaman Demokrasi Parkı'nda basın açıklaması yapan Şube Başkanı Öksüz, ülkemizde olduğu gibi Adıyaman'da da seçim sürecine girilmiştir. Her seçim sürecinde siyasi partilerin açılımları bulunmaktadır. Aleviler de artık bu açılımların içerisinde yer almaktadır. Bugüne değin yok sayılan Aleviler lehine pozitif ayrımcılığın olması ve bunun yerelde de belediyeler aracılığı ile sürdürülmesini istiyoruz." dedi.

Şube Başkanı Öksüz, "Cem evleri, bize büyük katkı sunmaktadır. Asimilasyona karşı kalkan olan cem evlerinin çoğalmasından yanayız. Ancak ilimizde cem evinin tek olması bizi olumsuz etkilemektedir." diye konuştu.

Pir Sultan Abdal Derneği Şube Başkanı Öksüz, "Bizler bu ülkede vergi veriyoruz. Bizim vergilerimizle oluşturulan genel bütçeden pay istemiyoruz. Ancak imar kanununda bir değişiklik yapılmasını istiyoruz. Nasıl ki cami, kilise, havra gibi ibadet alanları için yer ayrılıyorsa bizim ibadet yerimiz olan cem evi için de özel alan tahsisi yapılmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

Haberler.com - 28 Şubat 2009 Cumartesi

PSAKD Adıyaman Şube Basın Açıklaması

Ülkemizde olduğu gibi Adıyaman’da da seçim sürecine girmiş bulunmaktayız. Yerel seçim süreci birçok yeni açılımı beraberinde getirmektedir. Her seçim sürecinde siyasal partiler tarafından yeniden hatırlanan bu ülkenin yoksulları ve emekçilerinin yanına  son dönemde Aleviler de eklenmiştir. Aleviler de seçim sürecinin vazgeçilmez öğelerinin başında yer almaktadır. Artık Aleviler için ülkemizde faaliyet gösteren bütün partilerin bir açılımı var. Herkesin bir Alevisi ve bir Alevilik anlayışı var. Ancak biz Alevilerin bin yıllardır değişmeyen değer yargıları vardır. Ayrıca kişilere göre farklılık göstermeyecek olan doğrularımız vardır. Bu doğrularımızı yıllardır örgütlerimiz ve kanaat önderlerimiz aracılığı ile Alevi canlar ve kamuoyu ile paylaşmaktayız. Bunları yeniden tekrarlamayacağız.

Ancak toplumları ayakta tutan ve değerler bütününü sonraki kuşaklara aktaran yegane ve en önemli güç eğitimdir. Yıllardır bize asimilasyon dayatılmaktadır. Alevi değer yargıları; okullardaki zorunlu din dersleri aracılığı ile alevi çocuklar nezdinde erozyona ve çocuklarımızın kendi değer yargıları ile çatışmasına neden olmaktadır. Bir yol ayrımında olduğumuzu biliyoruz.

Asimilasyon hızlı bir biçimde bizleri kendi girdabına çekmekte ve bizi de kimliksizleştirme çabası içindedir. Asimilasyona karşı Cem evlerimiz bize büyük bir katkı sunmaktadır. Asimilasyona karşı kalkan olan cem evlerinin çoğalmasından yanayız. Ancak ilimizde sayısı yüzbinleri bulan Aleviler için bir Cem Evi’nin olması bizi olumsuz etkilemektedir. Eğer Alevileri bu ülkenin zencileri olarak görmüyorsanız bunu ispatlamanız çok zor da değildir.

Bugüne değin yok sayılan Aleviler lehine pozitif ayrımcılığın olması ve bunun yerelde de belediyeler aracılığı ile sürdürülmesini istiyoruz. Bizler bu ülkede vergi veriyoruz. Bizim vergilerimizle oluşturulan genel bütçeden pay istemiyoruz. Ancak imar kanununda bir değişiklik yapılarak nasıl cami-kilise-havra vb. dini ibadet alanları için yer ayrılıyorsa bizim ibadet yerimiz olan Cem evi için de özel alan tahsisi yapılmasını istiyoruz.

Bugün itibarı ile Adıyaman’da yerel yönetime aday olan belediye başkan adaylarının Alevilere ilişkin çeşitli yerlerde seçmenlere söylediği sözler bizlere kadar gelmektedir. Bütün adaylar Aleviler için Cem Evi yapacaklarını çeşitli vesilelerle dile getirmektedirler. Bizler ilimizde yönetime aday olan sayın belediye başkan adaylarının Alevilerin ihtiyacı olan ikinci bir Cem Evi’ni yapacaklarına veya en azından belediyenin elinde bulunan arsalardan bir veya birkaçını Alevi kurumlarına Cem Evi yapılması amacı ile ayıracaklarını, bunu sözlü olarak ifade etmelerini ve Adıyaman halkına söz vermelerini beklemekteyiz. Mevcut belediye başkanı olan sayın Necip BÜYÜKASLAN’dan ise; Aleviler için 2. bir Cem Evi yapma düşüncesi var ise seçimden önce Alevi kurumları ile ilişkiye geçerek Cem evi için alan ayırmasını ve bunu kamuoyu ile paylaşmasını beklemekteyiz.

Bunun dışındaki sözleri Alevi kurumları olarak bizler ve Alevi halkı fazla ciddiye almayacaktır.

Tüm olumsuzluklara rağmen çocuklarımızın kendi kültürlerini yaşayarak sağlıklı bireyler olarak toplumda yer almasını isteyen bizler;

Belediyeden ve belediye başkan adaylarından Cem Evi için arsa tahsisi isterken bu isteğimizin karşılığında herhangi bir yükümlülük ve de söz vermiyoruz. Bu toplumun vergi veren, askere giden bireyleri olarak, sağlık, eğitim, altyapı hizmetlerinden eşit oranda yararlanan bizlerin belediye hizmetlerinden de eşit oranda yararlanması talebi olarak  görülmesi gerekir. Belediyenin imar planlaması ile Cem Evi için yer ayırması veya arsa tahsisi yapması Alevilere verilmiş bir ayrıcalık olarak değil bir hakkın iadesi olarak görülmesi gerekir. Bizler belediyenin yapamayacağı şeyleri değil;bütün inanç gruplarına eşit uzaklıkta olmasını beklemekteyiz.

Adıyaman’da var olan bütün Alevi kurumları adına  bu olayın takipçisi olacağımızı ve 2.Cem Evi yapılıncaya kadar sesimize ses katacak olan Alevi canlar ve Alevi dostları ile alanlarda olacağımızı basına ve kamuoyuna saygı ile duyururuz.

PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEĞİ
ADIYAMAN ŞUBESİ

KAYNAK : Alevihaber.com - 28 Şubat 2009

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.