Bir Tartışma Konusu : Alevi Partisi

Bir Tartışma Konusu : Alevi Partisi

Bir Tartışma Konusu : Alevi PartisiAlevi partisi tartışmaları yeniden gündemde. Parti kurulmasını destekleyen de, karşı çıkan da var. Parti...

A+A-

Bir Tartışma Konusu : Alevi PartisiBir Tartışma Konusu : Alevi Partisi

Alevi partisi tartışmaları yeniden gündemde. Parti kurulmasını destekleyen de, karşı çıkan da var. Parti kurulmasına ilişkin hazırlanan taslak da birçok toplantıyla tartışmaya açıldı...

8 Kasım 2008 Aleviler için bir milad anlamı taşıyordu. Aleviler ilk kez kitlesel olarak sokağa çıkmış, Ankara’da yüzbinin üzerinde insan eşit yurttaşlık temelinde taleplerini dile getirmişti. Ardından gelen seçimler de Aleviler için bir kırılma noktasıydı.

29 Mart yerel seçimlerinin ardından, ortaya çıkan tabloyu değerlendiren Aleviler toplumsal bir muhalefet hareketi oluşturmak için harekete geçti.

Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından nisan ayında "Nasıl bir Türkiye istiyoruz" adlı taslak bir metin hazırlandı ve tartışmaya açıldı. Bu doğrultuda birçok ilde toplantılar gerçekleştirildi.

Tartışmaya açılan taslakta, Türkiye’nin temel meseleleri hakkında değerlendirmelerde bulunuluyor ve çözüm önerileri getiriliyor.

Taslakta  "Halkımız için, umut ışığı olabilecek sol-sosyal demokrat bir toplumsal muhalefeti birlikte oluşturmak, önümüzde bir görev olarak durmaktadır" deniliyor.

‘TÜM RENKLERE AÇIK  BİR TÜRKİYE’

"Nasıl bir Türkiye istiyoruz" sorusu da aslında yine taslakta şu cümlelerle cevaplandırılıyor:

"İnsanlar arasında dil, din, etnik köken gibi ayrıcalıkların ortadan kalktığı, herkesin çok kültürlü bir yapı içinde kendisini özgürce ifade ettiği, düşünce ve inanç özgürlüklerinin önünde hiç bir engelin olmadığı, cinsiyet ayrımcılığının yapılmadığı, şiddetin cezalandırıldığı, toplumun üzerinde asker, polis ve bürokrat baskısının kalktığı, memurların geçim sıkıntısından dolayı ikinci bir iş aramadığı, emeğin saygın ve adaletli ücretlendirildiği, rüşvet almadığı, sağlığın ve eğitimin adil ve ücretsiz olduğu, ekonomik karar alma ve planlama süreçlerinin sendikalarla birlikte planlandığı, halkın her alanda söz sahibi olduğu, insanın merkeze alındığı laik, demokratik özgür Türkiye istiyoruz."

‘BİRŞEY SÖYLEMEK İÇİN  ERKEN’

Türkiye’nin sorunlarının ancak bütün renkleri kucaklayan güçlü bir iktidar alternatifinin yaratılmasıyla çözülebileceğinin belirtildiği taslak Alevi partisi tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

Taslağın tartışıldığı illerde de parti tartışması ön plandaydı. Parti kurulmasına karşı çıkan da, destekleyen de oldu. Genel anlamda Alevilerin siyasete ısınma turları olarak değerlendirildi.

Bu konuda Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, temkinli konuşuyor. Parti kurulup kurulmayacağı konusunda karara varmak için henüz erken olduğunu söyleyen Balkız, tartışmalar sonucunda nasıl bir yola girileceğinin netleşeceğini söylüyor.

‘YILSONUNA DOĞRU ŞEKİLLENİR’

Alevi partisi deneyimlerine dikkat çeken Balkız, "Birlik ve Barış Partisi deneyimleri yaşandı. Sonlarının ne olduğu malum. Biz bir çevreye etnisiteye ve inança dayalı bir partiyi ne düşünürüz ne de onaylarız. Bu konuda birşey söylemek için henüz erken. Belki çalışmanın sonucu bir parti sürecine girecek bilemiyoruz. Ne olacağına dair bir öngörümüz yok. Açık bir tartışma sürüyor. Yıl sonuna doğru şekillenir" diyor.

‘PARTİ SORUNLARI BÜYÜTÜR’

Taslağı Alevi Partisi’nin kurulmasının temeli olarak değerlendiren kalemler de var. Alevi yazar Yüksel Işık da bu isimlerden. Işık, kurulması muhtemel bir Alevi Partisi’nin sorunları çözmekten çok daha da çetrefilleştireceği görüşünde.

Işık bir yazısında şu yorumlarda bulunuyor: "Alevi yönetici ve kanaat önderlerinin “Nasıl bir Türkiye istiyoruz” taslağı üzerinden partileşmeye kapı aralamaları, süreci yanlış tahlil ettiklerine işaret ediyor.

Aleviler, çeşitli ortak talepleri olan bir topluluktur ve yüzlerce yıldır hak ve özgürlüklerinden mahrum yaşamayı sürdürüyor. Ancak, her alt toplumsal grubun partileşmesi fikri, sorunları çözmekten çok daha da çetrefilleştireceğine inanıyorum. Bu nedenle talepleri gerçekleşmeyen her toplumsal alt grup gibi Alevilerin de, diğerleriyle kendi sorunları arasında sahici bağ kuracak bir bakış açısıyla ülkenin demokratikleşmesi sürecinde rol oynamaları gerekiyor."

‘YOLLARI AÇIK OLSUN’

Parti tartışmalarına karşı çıkan bir diğer isimde Abbas Tan. ABF eski Genel Başkan Yardımcısı olan Abbas Tan, tüm kesmleri içine alan bir Türkiye partisi kurulması gerektiğini belirtiyor ve "Alevi partisi kurmak için yola çıkanlar yanlış yaparlar ama yine de yola çıkanların yolu açık olsun" yorumunda bulunuyor.

Parti tartışmalarının nasıl sonuçlanacağı bu yıl sonunda netleşeceğe benziyor. Fakat gelinen noktada artık CHP’nin politikalarından rahatsız olan Aleviler yeni bir alternatif yaratmakta kararlı görünüyor.

BİRGÜN - OZAN BİLİR - 23 Eylül 2009

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.