Bir tek imam eksik

Bir tek imam eksik

Bir tek imam eksik   Zemin katta mescide dönüştürülen odadaki öğrenci sayısı teneffüs zili çaldığında artıyor....

A+A-

Bir tek imam eksikBir tek imam eksik
 
Zemin katta mescide dönüştürülen odadaki öğrenci sayısı teneffüs zili çaldığında artıyor. Öğretmenler, erkek öğrenciler ve okul görevlileri halıfleks kaplı mescitte namaz kılıyor. Mescidin önünde abdest için bir musluk var. FOTOĞRAF: SERKAN OCAK
 
Öğrencilerin kıyafet içtimasına alınıp saçlarının kesildiği lisenin bir mescidi var. Öğretmen ile öğrenciler burada ders öncesi beraber namaz kılıyorlar

İSTANBUL - Öğrencilerin her sabah kıyafet içtimasına çekildiği, müdür tarafından bahçede saçlarının kesildiği Erkan Avcı Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde, bu kez başka görüntüler objektiflere yansıyor. Okulun zemin katındaki bir oda, mescit olarak kullanılıyor. Öğretmenlerin ve öğrencilerin namaz kıldığı bu oda öğrencilerin anlatımına göre yıllardır var.

Saat 12.00'yi gösteriyor. İki ay önce okul bahçesinde 'toplama' kampı gibi öğrecilerin bir araya getirildiği, kıyafetlerinin sıkı bir denetimden geçtiği ve müdür tarafından makasla saçlarının ve favorilerinin kesildiği Bahçelievler Erkan Avcı Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin önündeyiz. Okulun içinde mescit olduğu bilgisi üzerine gittiğimiz okulda, önce öğrencilerle sohbet ediyoruz. Ardından da Radikal muhabirimiz Serkan Ocak, erkek öğrencilerin arasına karışarak 12.20'de okunacak öğle ezanına az bir süre kala okula giriyor.

Zemin katta

İşte Serkan Ocak'ın gördükleri "Okul binalarının birinde, zemin kattaki odanın önünde bir hareketlilik yaşanıyor. Yerleri halıfleks olan bu odaya öğle namazını kılmak isteyen okul görevlileri, öğretmenler ve öğrenciler giriyor. Teneffüs zili çaldığında mescit olarak kullanılan odaya giren erkek öğrenci sayısı artıyor. Odanın hemen önündeki musluk ve lavaboda önce dört-beş öğrenci abdest alıyor. Öğrenciler bir yandan abdest alırken bir yandan da sınıftaki esprilerini sürdürüyorlar. Abdestler alınıyor, ayakkabılar mescit önünde çıkarılıp içeriye giriliyor. Diğer erkek öğrencilerle birlikte ben de namaza duruyorum.

Gençlerin neşesi mescidin içinde de devam ederken, namaz kılan öğretmenlerinden biri şakalaşan gruba 'sessiz olun' bakışı fırlatıyor. Kendi aralarında birbirlerini uyaran öğrenciler, sükûnet içerisinde namazını kılıyor. Mescit olarak kullanılan bu odada imamlık görevini üstlenen kimse olmadığı için öğrenciler cemaat olarak değil ayrı köşelerde kendi başılarına namaz kılıyor. Dini vecibesini yerine getiren gençler, kapının önündeki ayakkabılarını giyerek üst katlardaki dersliklerinin yolunu tutuyor.

Öğrencilerin anlattığına göre depo olarak kullanılan odanın yanındaki bu minik ve dışarıdan gelen kimsenin dikkatini çekmeyecek oda yıllardır mescit olarak kullanılıyor. Elimde erkek öğrencilerin ve okul çalışanlarını bu odada namaz kılarken çektiğim görüntülerle yarım saat sonra okuldan çıkıyorum. Okulun etrafında dolaşıyor, öğrencilerle konuşuyoruz. Öğrenciler okulda bir mescit olduğundan ve burada namaz kılındığından haberdar. Biri dört yıldır okulda bulunduğunu ve mescidin hep var olduğunu anlatıyor. Bir diğer öğrenci ise namaz kılmak isteyen öğrencilerin ve öğretmenlerin bu odayı kullandığını, ancak kendilerine namaz kılmaları için baskı yapılmadığını söylüyor."

Erkan Avcı Anadolu Meslek Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi, 9 Aralık 2007 tarihinde 'Burası okul mu toplama kampı mı' başlığıyla Radikal'e manşetten haber olmuştu.

Okulun öğrencileri her sabah bahçede sıraya geçiriliyor, kıyafet ve saç kontrolü yapılıyordu. Öğretmenler tek tek okula giren öğrencilerin giysilerine bakıyor, okulun hizmetlisi öğrencilerin değişik renkteki kazaklarını topluyor. Geç kalan öğrenciler, okul bahçesinde birinci ders bitene kadar ayakta bekletiliyordu.

Eli makaslı müdür

Okul bahçesindeki kalabalık arttıktan sonra ise okul müdürü Muhittin Kaya, öğrencilerin yakasını açtırıyor ve okulda zorla satılan lastikli kravatları takıp takmadıklarını kontrol ediyordu. Müdür Kaya, daha sonra elinde makas saçı uzun olan öğrencilerin saçlarını kesiyordu.

Öğrencilerin kıyafet ve saçlarının pedagojik olmayan bu yöntemlerle denetlenmesinin Radikal Gazetesi'nde yer almasından sonra İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü soruşturma başlattı ve okula iki müfettiş gönderildi. Soruşturma sonrasında ise müdür sadece uyarıldı. Çünkü soruşturmayı yürüten müfettişler, müdürün 'öğrencilerin saçlarını kesmediğini tespit etmiş makası sadece korkutma maksatlı kullandığına' kanaat getirmişti.

UMAY AKTAŞ SALMAN - SERKAN OCAK
RADİAKL - 21 Ocak 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.