"Bıraksak yine Maraş olacak!"

"Bıraksak yine Maraş olacak!"

"Bıraksak yine Maraş olacak!"Türkiye üzerinde oyunlar oynandığını söyleyen Kültür Bakanı, geçmişten örnekler...

A+A-

"Bıraksak yine Maraş olacak!""Bıraksak yine Maraş olacak!"

Türkiye üzerinde oyunlar oynandığını söyleyen Kültür Bakanı, geçmişten örnekler verdi ve benzer tuzaklara düşülmemesi için demokrasi vurgusu yaptı.

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin üzerinde büyük oyunların oynandığını söyledi. Günay, "Maraş, Çorum olayları yaşandı. İzin verilse bugün de aynı oyunlar oynanacak" dedi.

Muharrem ayı dolayısıyla Meclis Genel Kurulu'nda kürsüye çıkan Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, inanç grupları arasında bir ayrım gözetmediklerini belirterek hassas konular üzerinden oyunlar oynandığını söyledi.

Bakan Günay, "Aynı karanlık kurşun, aynı silah ama bu kez farklı mahallede. Bir inanç, bir düşünce hanesinde olanlar birbirlerine karşı kışkırtılmak isteniyor. Bu tuzaklar Türkiye önünde ayak bağı olmasın diye demokrasi içselleştirilsin istiyoruz" diye konuştu.

MARAŞ'TA NE OLMUŞTU?

19 Aralık 1978 günü Maraş'ta milletçi bir film oynatan sinemanın bombalanmasıyla başlayan ve kısa süre içinde bir iç savaşa dönüşen şiddet olaylarında toplam 105 kişi öldü, 176 kişi yaralandı.

Alevi-sünni ayrımının körüklenmesiyle çıkan ve 26 aralık'a kadar süren çatışmalar sonrasında 13 ilde sıkıyönetim ilan edildi.

Ülkücü militanlar ve onların kışkırtması ile komşularını öldüren Maraşlıların yargılanması ve davaların sonuçlanması 1988'e kadar sürdü.

Olayların başaktörü olan Ökkeş Kender daha sonra kimliğini Ökkeş Şendiller olarak değiştirdi ve ANAP-BBP ittifakı sonrasında milletvekili olup TBMM'ye girdi. Şendiller'in ismi en son Alevi Çalıştayı'na davet edilmesi ile gündeme gelmişti.

Hurhaber.com - 07 Ocak 2010

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.