'Bizim imamlarla işimiz olmaz'

'Bizim imamlarla işimiz olmaz'

'Bizim imamlarla işimiz olmaz' AKP’nin Alevi açılımından, bırakın Alevilerin taleplerinin yerine getirilmesi, “aile imamlığı”...

A+A-

'Bizim imamlarla işimiz olmaz' 'Bizim imamlarla işimiz olmaz'

AKP’nin Alevi açılımından, bırakın Alevilerin taleplerinin yerine getirilmesi, “aile imamlığı” ya da “mahalle imamlığı” adı verilen uygulama çıktı.

AKP’nin Alevi açılımından, bırakın Alevilerin taleplerinin yerine getirilmesi, “aile imamlığı” ya da “mahalle imamlığı” adı verilen uygulama çıktı. Beş ilde pilot uygulaması başlatılan mahalle imamlığına karşı çıkan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız,Bu imamlar yarın camiye kim geliyor, gelmiyor diye kayıt tutarsa ne olacak?” diyor.

Aile imamlığı ya da mahalle imamlığı da denilen uygulama, Alevilerin kaldırılmasını istedikleri Diyanet İşleri Başkanlığının Sosyal Açılımlı Din Hizmetleri kapsamında başlatıldı.

Ankara, Tekirdağ, Karabük, Elazığ ve Amasya’nın pilot il olarak belirlendiği uygulamada, mahalle imamları esnaf ve mahalledeki evlere ziyaretlerde de bulunabilecek, öğrencilerin okullara devamını da takip edebilecekler.

İMAM MİSAFİRİNİZ OLABİLİR

Projeyi, “İmamlar artık sadece camilerinde olmayacak. Bu projeyle halkın arasına katılacak. Allah’ın evine gelen vatandaşın ayağına imam da gidecek” diye anlatan DİB yetkilileri, özellikle köylerde imamların gerektiğinde sağlık taraması için Sağlık Bakanlığı ile irtibata geçerek destek isteyeceğini, köy odaları ve kahvelerinde toplantılar yapacağını, ağaçlandırma faaliyetlerinde de bulunacağını söylüyorlar.

Aleviler ise uygulamaya tepkili, “Bizim imamlarla işimiz olmaz” diyorlar. Kendileri Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılmasını isterken, kurumun bir de mahalle imamlığı ile etkilerini daha da artırma girişimlerini eleştiren Aleviler, AKP’nin Alevi açılımından ne anladığının, amaçladığının da ortaya çıktığı görüşündeler.

‘YAŞANTIMIZA DİNİ MOTİFLER NÜFUZ ETTİRİLİYOR’

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız, mahalle imamlığı uygulamasının Avrupa kiliselerinden, papazlarından örnek alındığı görüşünde. Bu uygulamayı, “Giderek hayatlarına dini motiflerin, dini alışkanlıkların nüfuz etmeye başlaması” olarak nitelendiren Balkız, hem bu uygulama hem de yeniden yapılandırılarak kadro, bütçe açısından daha da güçlendirilen Diyanet İşleri Başkanlığı ile AKP’nin dini motifleri empoze etmeye çalıştığını belirtiyor.

‘İMAMLAR FİŞLEME YAPABİLİR’

Alevilerin imamlarla görecekleri bir işlerinin olmadığının altını çizen Balkız, “Bizim imamlarla, imamların bizlerle bir işi olamaz. Ama böyle bir uygulama başlatılması bile bundan böyle bu işin nereye kadar varabileceğinin de işareti. Yarın bu imamlar, ‘Bu cemaat kim, mahallede kimler namaza geliyor, kimler gelmiyor’ diye test edecek, kayıt tutacak, defter tutacak noktaya gelirse şaşırmayalım” diyor.

BİR SİYASİ PARTİNİN ELEMANI GİBİLER

Benzer tepkiyi Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Emel Sungur da göstererek, buna karşı çıkmak gerektiğini belirtiyor. Kendileri DİB’in kaldırılmasını isterken, mahalle imamlığının getirilmek istenmesinin altını çizen Sungur, “DİB’in devasa kadrosuyla siyasi bir partinin üyesiymiş gibi hareket ettiği” görüşünde. Sungur, referandum sürecinde camilerden “evet” yönünde fetva veren imamları örnek göstererek, bundan sonra daha da artacağını belirtiyor.

Sultan Özer - Ankara / EVRENSEL - 29.09.2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.