Bodrum, AKP'nin 'Alevi açılımı'na kapalı

Bodrum, AKP'nin 'Alevi açılımı'na kapalı

Bodrum, AKP'nin 'Alevi açılımı'na kapalıBodrumlu yurtseverler, AKP’ye yakınlığıyla bilinen Hitit Üniversitesi Hacı Bektaş...

A+A-

Bodrum, AKP'nin 'Alevi açılımı'na kapalıBodrum, AKP'nin 'Alevi açılımı'na kapalı

Bodrumlu yurtseverler, AKP’ye yakınlığıyla bilinen Hitit Üniversitesi Hacı Bektaş Veli Araştırma Bölüm Başkanı Osman Eğri’yi protesto ettiler.

Muğla’nın Bodrum İlçesi'nde “Anadolu Bektaşiliği ve Alevilik” konulu bir konferansa konuşmacı olarak davet edilen Hitit Üniversitesi Hacı Bektaş Veli Araştırma Bölüm Başkanı Doç. Dr. Osman Eğri, Bodrumlular tarafından salonda protesto edildi.

Bodrum Anadolu Kültür Derneği (BAKDER), Nurol Kültür Merkezi'nde “Anadolu Bektaşiliği ve Alevilik” başlıklı bir konferans düzenleyerek, konuşmacı olarak Doç. Dr. Osman Eğri’yi davet etti. Konferansa, BAKDER Başkanı Hüseyin Yalçın, Bodrum Belediye Başkanı DP'li Mehmet Kocadon, Yeşiller Partisi Eş Başkanı Bilge Contepe ve Muğla İl Genel Meclisi Başkanı Salih Zeki Köylü'nün de aralarında bulunduğu yaklaşık 200 kişi katıldı.

“Aleviler´e konferans verecek en son kişi dahi olamaz”

Konferansta konuşma yapmak üzere kürsüye gelen Doç. Dr. Eğri, Muharrem ayının önemi, Hazreti Ali, Alevilik, Bektaşilik, Hazreti Hüseyin´in Şehadeti ve Pir Sultan Abdal üzerine konuşacağını söyledi. Bu sırada salonda bulunan Hıdır Çam isimli vatandaş, Alevi olduğunu söyleyerek ayağa kalkarak, “Hiçbir Alevi imam hatip lisesinde okumaz. Aleviler imam hatip´e karşıdırlar. Biz ne Ali´ler gördük Osman çıktı. Sen bir imam hatip liselisin. Hiç bir imam hatip liseli, Aleviler´e konferans veremez. Fethullah´ın adamısın. Seni de dernek yöneticilerini de kınıyoruz. Hükümetin parası ile gelip, burada ‘hükümetin diliyle’ konuşuyorsunuz.” dedi. Çam, AKP’nin “Alevileri nasıl Sünnileştiririz?" politikasını Bodrumlulara aşılamak için geldiğini belirttiği Eğri’yi salonda istemediğini söyledi. "Bizim, kendi dedelerimiz, aydınlarımız, yazarlarımız var. O, Aleviler’e konferans verecek en son kişi dahi olamaz. Burayı derhal terk etsin" diye bağırdı.

“Asimilasyon için çabalıyorsun”

Çam’ın ardından Bodrum Yurtsever Cephe sözcüsü Ayhan Karahan söz alarak, Eğri´ye, “Tez konusu olarak, 5-12 yaş arası Alevi çocuklara din eğitimi nasıl verilir bunu işledin. 5 yaşındaki çocukları Kuran kursuna götürülmesini isteyen, Alevi köylerine cami kurulması için mücadele eden de sensin. AKP’nin parasını kullanarak bu zehirli, şeriatçı düşüncelerini AKP ve ABD politikası çerçevesinde Türkiye'ye yaymaya çalışıyorsun” dedi. Karahan, Eğri’nin Alevilerin asimilasyonu için çalıştığını söyledi ve “Alevi kardeşlerimizi, demokrat çağdaş insanlara karşı kışkırtmaktan başka emeliniz yok" dedi.

Polis, Çam ve Karahan’ı salondan çıkarmak isterken yaklaşık 50 kişilik bir grup Eğri´yi yuhalayıp, alkışlarla protesto etti. Yaşanan protestonun ardından Belediye Başkanı Kocadon, Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Contepe, Muğla İl Genel Meclisi Başkanı Köylü ile birlikte birçok kişi de salondan ayrılarak protestocu gruba destek verdi.

“Protesto haklıydı”

İl Genel Meclisi Başkanı Köylü, yaptığı açıklamada, tepkileri haklı bulduğunu ifade etti: “Fethullah çizgisinde bir İmam Hatip Liseli, AKP´linin asimilasyonu uğruna buraya gelip konferans vermek isteyince protesto kaçınılmaz oldu. Türkiye´ye şeriatın gelmesindeki en büyük engelin Alevi toplumu olduğunu biliyorlar. Ben de protestoculara katılarak konferansı terk ettim. Alevi değilim ama Alevi dostlarımızın verdiği haklı tepkiye katılıyorum."

“Babamın zoruyla imam hatip lisesine gittim”

Protestolar yaklaşık 15 dakika boyunca sürerken, Eğri izleyicilerin büyük bölümünün salonu terk etmesinin ardından konuşmasına devam etti. Bu sırada konferansı dinlemeye devam eden bir izleyici, Eğri’ye "Nereden mezun oldunuz?" diye sorunca, Eğri şaşkınlıkla "Bunu sonra cevaplayayım" dedi. İzleyicinin ısrarcı karşısında, “Babasının isteği üzerine” İmam Hatip Lisesi’ne gittiğini açıkladı.

(soL-Bodrum) - 14 Aralık 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.