Bodrum'dan bir Osman Eğri geçti

Bodrum'dan bir Osman Eğri geçti

Bodrum'dan Bir Osman Eğri GeçtiAhmet SEVİNDİ / Bodrum  Bodrum yarımadasında faaliyet gösteren BAKDER (Bodrum Anadolu Kültür...

A+A-

Bodrum'dan bir Osman Eğri geçtiBodrum'dan Bir Osman Eğri Geçti

Ahmet SEVİNDİ / Bodrum
 
Bodrum yarımadasında faaliyet gösteren BAKDER (Bodrum Anadolu Kültür Derneği) yaklaşık 25 gün önce "Anadolu Bektaşiliği ve Alevilik" konulu bir panel yapmayı planlıyor ve bu panele Çorum Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Hacı Bektaşi Veli Araştırma Bölüm Başkanı Doç. Dr Osman Eğri’yi getirme kararı alıyor. Dernek bu kararı alırken Osman Eğri hakkında hiçbir araştırma yapma gereği duymayıp onu direkt olarak panele davet ediyor. Bu olay son üç güne kadar kimseye haber verilmiyor.

Yapılacak panelin duyurusunu içeren mesajlar, BAKDER’in üyelerine kısa mesaj gönderme servisi olmasına rağmen, ADD, CHP ve Bodrum Belediyesi mesaj adreslerinden Bodrum'da yaşayan insanlara iletiliyor.

Panele konuşmacı olarak gelecek Osman Eğri ile ilgili araştırma yapan bir grup alevi ve demokrat insan panelden bir gün önce bir toplantı düzenleyerek tepkilerini dile getirmişlerdir. Bu toplantıya dernek yöneticileri de çağrılmış, fakat dernek yöneticileri bu toplantıya katılmamışlardır. Toplantıya katılan duyarlı arkadaşlar, toplantıya katılmayan dernek yöneticilerine gelecek kişinin alevi toplumunu asimile etmede önemli bir rol oynayan kişi olduğunu, alevi köylerine cami yapılması yönünde Diyanete ve müftülüklere yol göstericiliği yaptığını, Alevi Çalıştayı'nda hükümet adına çalışma yürüttüğü ve de en önemlisi Fettullah Gülen’in iyi adamlarından biri olduğu dile getirilmiş. Bununla birlikte bu kişinin konferansının iptal edilmesi gerektiğini iletmiş, eğer iptal edilmez ise toplantıda protesto edileceği dernek yöneticilerine bildirilmiştir. Fakat her türlü uyarıya rağmen dernek yöneticileri bu zata konferansı yaptırmışlardır.

Yaklaşık 150 kişinin katıldığı panel, 12 Aralık 2009 Cumartesi günü saat 15.00'te, dernek başkanı Hüseyin YALÇIN’ın yaptığı açılış konuşması ile başlamıştır. Dernek tarafından ısrarla İmam Hatip ve İlahiyatçı yönü gizlenen Osman Eğri kürsüye davet edilmiştir. Osman Eğri  konferansa başlarken kısaca kendinden bahsederek (gördüğü eğitimlere değinmeden) kendisinin de alevi olduğunu söylemiştir. Tam bu esnada izleyiciler arasında bulunan ve bir gün önceki toplantıya da katılan Bodrum’da Harita Mühendisliği yapan Hıdır Çam konuşmacıya hangi liseden mezun olduğunu sormuştur. Bu soru karşısında bir an şaşıran konuşmacı, İmam Hatipli olduğunu fakat bunun ne önemi olduğunu belirtmiştir. Bunun üzerine Hıdır Çam’da "İlahiyatçı ve de imam hatipli birinin biz Alevilere anlatacağı bir şeyin olamaz, hiçbir Alevinin İmam Hatip Lisesi’nde okumaz, çünkü Aleviler İmam Hatip'e karşıdırlar. Biz ne Ali'ler gördük Osman çıktı. Sen bir İmam Hatip Liselisin, hiç bir İmam Hatip Liseli Aleviler'e konferans veremez. Fettullah'ın adamısın. Seni de dernek yöneticilerini de kınıyoruz. Hükümetin parası ile gelip, burada hükümetin diliyle konuşuyorsunuz" diyerek tepkisini dile getirdi. 

"Alevileri nasıl Sünnileştiririz?" politikasını ABD ve İran'la anlaşarak uygulamaya koyduğunu ileri sürdüğü AK Partinin fikirlerini aşılamaya gelmekle suçladığı Doç. Dr. EĞRİ´yi salonda istemediğini de belirten Çam, "Bizim, kendi dedelerimiz, aydınlarımız, yazarlarımız var. O, Aleviler'e konferans verecek en son kişi dahi olamaz. Burayı derhal terk etsin, kendisi AKP hükümeti tarafından görevlendirilmiş bir asimilasyoncu misyonerdir, bu yüzden toplantıyı protesto ediyoruz” diye bağırdı. Hıdır ÇAM'ın bu konuşmasının ardından ortam iyice gerildi.

Bodrum Yurttaş İnisiyatifi Sözcüsü Ayhan KARAHAN’da, Doç. Dr. Eğri'ye, "Tez konusu olarak, 5-12 yaş arası Alevi çocuklara din eğitimi nasıl verilir, bunu işledin. 5 yaşındaki çocukları kuran kursuna gönderilmesini isteyen, Alevi köylerine cami kurulması için mücadele eden de sensin. AKP´nin parasını kullanarak bu zehirli, şeriatçı düşüncelerini AKP ve ABD politikası çerçevesinde Türkiye'ye yaymaya çalışıyorsun. Burada Aleviler'in asimilasyonu için çalışıyorsun ve Alevi kardeşlerimizi, demokrat çağdaş insanlara karşı kışkırtmaktan başka emelin yok" diye bağırarak çıkıştı. Daha sonra "salonu boşaltıyoruz" demesi üzerine yaklaşık 100 kişilik alevi, aydın ve demokrat yurttaş protestolar ve alkışlarla salonu terk etti.

Bu arada konferansa izleyici olarak davet edilen Bodrum Belediye Başkanı KOCADON , Yeşiller Partisi Eş Başkanı CONTEPE, Muğla İl Genel Meclisi Başkanı KÖYLÜ yaşananlar ardından salonu terk etmişlerdir. Salonun çıkışında bir açıklama yapan İl Genel Meclisi Başkanı Köylü, tepkileri haklı bulduğunu vurgulayarak şunları söyledi.

"Feftullah çizgisinde, İmam Hatip Liseli ve AKP´li birinin, asimilasyon politikasını uygulamak için buraya gelip konferans vermek isteyince, protesto kaçınılmaz oldu. Türkiye´ye şeriatın gelmesindeki en büyük engelin Alevi toplumu olduğunu biliyorlar. Ben de protestoculara katılarak konferansı terk ettim. Alevi değilim ama Alevi dostlarımızın verdiği haklı protestoya katılıyorum." dedi.

Toplantıyı terk eden grup daha sonra bir değerlendirme sohbeti yaparak, Bodrum’da yaşayan Alevileri BAKDER’ in temsil edemeyeceğini ve en kısa zamanda Bodrum’da yeni bir oluşumun şart olduğunu dile getirdiler.
 
BODRUM'DAN
AHMET SEVİNDİ

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy56273 = 'alibaran06' + '@';

addy56273 = addy56273 + 'hotmail' + '.' + 'com';

var addy_text56273 = 'alibaran06' + '@' + 'hotmail' + '.' + 'com';

( '' );

56273 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


Alevihaber.com - 14 Aralık 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.