BOP üzerinden Alevilere operasyon

BOP üzerinden Alevilere operasyon

BOP üzerinden Alevilere operasyon Alevi operasyonu hız kazandıAKP’nin tartışmalı “Alevi açılımı” gün yüzüne...

A+A-

BOP üzerinden Alevilere operasyon BOP üzerinden Alevilere operasyon

Alevi operasyonu hız kazandı

AKP’nin tartışmalı “Alevi açılımı” gün yüzüne çıkıyor. Başbakanlık ya da Devlet Bakanlığına bağlı bir “Alevi Genel Müdürlüğü” kurulması gündemde

AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu ve Abdal Musa Vakfı’nın birlikte organize ettiği “Muharrem Orucu Yemeği” nin ardından, Alevi açılımı konusundaki çalışmalara hız verildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, İspanya’ya hareketinden önce “Cemevi talebine uzak kalmayız” yönündeki açıklamaları Alevileri de harekete geçirdi. Alevi derneklerinin Muharrem Orucu yemeğinde konuşan Başbakan Erdoğan’dan “vaaz değil, somut bir şeyler bekliyoruz” açıklamalarının üzerinden bu konudaki çalışmalara da hız verildi.

Çamuroğlu açıklayacak

AKP’nin Alevi milletvekilleri İbrahim Yiğit ve Reha Çamuroğlu, somut öneriler için çalışmalarına başladı. Türkiye’de iki sene içerisinde Alevilerin sorunlarının tamamının çözülmesini hedefleyen milletvekilleri, “Alevi sorun ve çözüm önerilerine ilişkin” bir rapor hazırlayacak. Raporun hazırlanması sırasında bütün Alevi Dernek ve Vakıflarına davet göndererek, bir toplantı yapmaya hazırlanan milletvekilleri, önerileri dinleyecek ve raporuna son şeklini verecek. Toplantının, önümüzdeki haftalarda organize edilmesi bekleniyor. Öte yandan, AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu’nun da önümüzdeki günlerde yine bu konuyla ilgili olarak bir basın toplantısı düzenlemesi de bekleniyor.

Neler öngörülüyor?

Hükümetin, Alevi sorunlarının çözümüne ilişkin ortaya koyacağı somut öneriler ise belli olmaya başladı. Edinilen bilgilere göre, Aleviliğin bir kurum aracılığıyla devlette temsili sağlanacak. “Alevi Genel Müdürlüğü” adıyla kurulması planlanan kurumun, Başbakanlığa ya da Devlet Bakanlığına bağlı olması tartışılıyor. Genel Müdürlük için öngörülen kadro sayısı da şimdilik 3 bin olarak düşünülüyor. Bu sayının 3 bini geçebileceği de ifade edilirken, kurum bütçesi için öngörülen rakamın da 2-3 Milyon YTL olduğu kaydedildi.

Alevi Enstitüleri geliyor

Alevilerin inanç önderlerinden olan “dede” ve “baba”ların eğitimi için de enstitülerin kurulması gündemde. Bu enstitülerin üniversiteler kanalıyla oluşturulacağı ifade edilirken, buralarda “din sosyolojisi”, “dinler tarihi”, “Alevilik uzmanları”, “Alevi dedeleri ve kanaat önderleri” başta olmak üzere akademisyenler eğitim verecek, Alevilik araştırmaları  yapılacak.

Görkemli cemevleri

Alevi açılımının en önemli somut örnekleri olarak da İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere büyük kentlere görkemli Cemevleri yapılacak. Bu Cemevlerinin kurulması planlanan “Alevi Genel Müdürlüğü” bütçesi kullanılarak yapılması da gündemde. Cemevleri için belediyelerden arsa konusunda yardım  istenecek. (ANKA)

BOP oyunu devrede

Federasyon için millet bilinci yok ediliyor. Bu çerçevede etnik ve mezhepsel ayrımcılık körükleniyor

AKP’nin “Alevi açılımı” olarak kamuoyuna yansıyan girişimlerinin ve planının ayrıntıları netleşirken, Alevi vatandaşlarımızın da tepkileri artarak devam ediyor. Bektaşi Babası Avukat Şakir Keçeli, AKP’yi adeta yaylım ateşine tutarak, oyunun siyasi boyutlarına dikkat çekti. Alevilerin, ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesi önünde büyük bir engel teşkil ettiğini dile getiren Keçeli şunları söyledi:

“AKP’nin girişimlerinin siyasal arka planını iyi görmek gerekiyor. AKP, Türkiye’yi federasyonu götürmek ve millet olma bilincini yok etmeye çalışıyor. Bu çerçevede etnik ve mezhepsel ayrımcılığı körüklüyor. Bu siyasal oyunun önündeki en büyük engel de Alevilerdir. Çünkü Aleviler, bu topraklarda her zaman ilerlemenin katkıcısı olmuştur. Örneğin Osmanlı’nın kuruluşunda katkıları vardır. 1919 yılında Milli Mücadelemizin en büyük destekçileri yine Alevilerdir. Bu nedenle AKP, Alevileri ehlileştirmeye, kontrol altına almaya çalışıyor. Böyle rüşvetlerle de Alevileri kendisine yandaş haline getirme girişimleri var. Başka türlü Büyük Ortadoğu Projesinin uygulanmasına da mümkünat yoktur.”

Olayın dini yönüne de dikkat çeken Keçeli Aleviliğin temelinde tasavvuf olduğunu kaydetti. “Tasavvuf, İslamiyet’e fıkıh açısından bakanlar için hoş görülmemiştir” diyen Keçeli, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Hz. Peygamber bazı hadislerinde ’emineti ehline veriniz’demiştir. Tasavvuf kendi eğitimini kendisi yapar. Şimdi siz genel müdürlük kurarak, ’sizi burada eğiteceğiz’demek ortada Alevilik diye bir şey bırakmamak demektir.”         

Cumhuriyeti koruyun yeter

AKP’nin girişimlerine Gazeteci-Yazar Rıza Zelyut’tan da tepki geldi. Olayın siyasi boyutuna bakmanın esas olduğunu kaydeden Zelyut, “AKP’nin Türkiye’yi dönüştürme projesinin önündeki en büyük engel Alevilerdir” diye konuştu. Zelyut şunları vurguladı: AKP milletvekillerinin çoğunun tarikatlara üye olduğu biliniyor. AKP’nin belli bir politikası var. Türkiye’ye istediği şekli vermek için Aleviler, engel teşkil edebilir. Aleviler, zaten Cumhuriyet’i kendilerine verilmiş en büyük hak olarak görürler. Hükümet bir şey vermek istiyorsa, Cumhuriyet’e yönelik saldırıları durdursun yeter. Ayrıca Emperyalizmin Osmanlı’dan buyana uyguladığı farklılıkları ayrılık haline getirme politikası da bu adımlarla atılıyor.

Caferilerin Muharrem yası başladı

Iğdır’da yaşayan Caferiler Muharrem ayı yas törenlerine başladı. Iğdır’daki Caferilerin önde gelenlerinden ve Hüseyin Çağlar Camisi imamı Hüseyin Yeşil,  2 ay sürecek Muharrem ayı ile birlikte yas törenlerine başladıklarını söyledi.Yas kapsamında düğün, evlenme gibi törenler düzenlemeyeceklerini ifade eden Yeşil, “Caferiler olarak Kerbela şehitlerini anıyoruz. Matem ayı olarak kabul ettiğimiz 2 ay boyunca sünnet ve düğün yapmayız. İmam Hüseyin için yas tutarız” dedi.Yeşil, anma törenleri kapsamında Caferi gençlerden oluşan deste gruplarının “zincirle dövünme” ve “sine vurma” gibi yas törenlerini düzenlediklerini de sözlerine ekledi.

Toplumu parçalıyorlar

SP Genel Başkanı Recai Kutan, Adana’da düzenlediği kahvaltılı basın toplantısında, AKP’nin Alevi açılımına göndermelerde bulundu. Türkiye’de azınlıkların Lozan Anlaşması’nda belirlendiği gibi Ermeniler, Rumlar ve Yahudilerden oluştuğunu belirten Kutan , Türkiye’nin milli ve şahsiyetli bir dış politikasının bulunmadığını, iç ve dış politikada ABD, AB ülkelerine ve İsrail’e, ekonomide ise IMF’ye bağımlı olduğunu ifade etti. Kutan şunları söyledi: “Türkiye bu 3 şer üçgeni ülkenin boyunduruğu altındadır. Onlar bizim yıllardır kardeş bildiğimiz Kürt ve Alevileri azınlık sayarak, toplumu parçalamak istiyorlar. Milli ve şahsiyetli bir dış politikamız yok.ABD ile stratejik ortaklık sürdüğü müddetçe terör belasından kurtulamayız”

Erdoğan’a ‘talep gelmedi’ tepkisi

Başbakan Erdoğan’ın, “Alevilerin taleplerine ilişkin bize herhangi bir talep yapılmadı” sözleri tepki topladı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kazım Genç,  Erdoğan’ın  ifadelerinin doğru olmadığını ifade ederek Cemevleri konusundaki yasal sürece ilişkin bazı örnekler verdi. 2004 yılında İstanbul Kartal Kaymakamlığına Cemevi yapılması için arsa tahsis edilmesi için başvuruda bulunduklarını hatırlatan Genç, bu talebin dönemin Kartal Kaymakamı Dursun Ali Şahin tarafından reddedildiğini söyledi. Genç, konunun yargı sürecinin devam ettiğini anlattı. Aynı şekilde, Ankara’da Çankaya ilçesinde yapılmak istenen bir Cemevi için Çankaya Kaymakamlığından arsa tahsisi istendiğini hatırlatan Genç, bu talebin de Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan alınan görüş üzerine Çankaya Kaymakamlığı’nın da bu talebi geri çevirdiğini kaydetti. “Ülkenin başbakanı ülkenin başıdır” diyen Genç, şunları söyledi: “Bizim kamu yöneticilerine verdiğimiz isteklerimize ilişkin dilekçeler, devlete verilmiş dilekçelerdir. Burada yürütmenin başının Başbakan olduğunu dikkate alırsak, taleplerimizi yasal prosedürler ışığında ilgili kurumlara bildirdiğimiz ortada. Taleplerimiz her seferinde reddedildi. Başbakanın bu konuda ’bize böyle bir başvuru yok’söylemi doğru değil. Başbakan’ın, ’Alevilerin sorunlarını yasalarımız elverdiği ölçüde çözeriz’ yaklaşımı da topu taca atmaktan başka bir şey değildir. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta, devletin Aleviler üzerinden dinselleştirilmesidir. Bu girişime biz karşıyız.”

Haber: Ceyhun BOZKURT
YENİÇAĞ - 15 Ocak 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.