Boşverdiks

Boşverdiks

BoşverdiksMetin Münir / Milliyet(...)Biz ise hâlâ milyonlarca inananı olan ve Anadolu Türklerinin ilk inancı olan Aleviliği din veya mezhep...

A+A-

BoşverdiksBoşverdiks

Metin Münir / Milliyet

(...)Biz ise hâlâ milyonlarca inananı olan ve Anadolu Türklerinin ilk inancı olan Aleviliği din veya mezhep olarak tanımıyoruz. Onlara Sünnilerle eşit haklar tanımıyoruz. Tanımamak için bin bir dereden su getiriyoruz....

Türkiye’de özgürlük sınırlarının genişletilmesini isteyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e ve onun gibi düşünen politikacılara bir haberim var.

Birkaç gün önce İngiltere’de Druidry’e din statüsü verildi.

Druidry (dini adı) veya Druid’in (müritlere verilen isim) Türkçe karşılığı yok, onun için bu yabancı kelimeleri kullanmak zorundayım.

Druidry İngiltere’nin bilinen ilk ruhani dinlerinden biridir. Binlerce yıl önce Britanya adalarında ve Batı Avrupa’nın birçok bölgesinde takipçileri vardı. Bu günlerde müritlerinin sayısı on bin civarında.

Druidry doğa ile insanlar arasında kutsal bir bağ kurmayı amaçlar. Druidler tek tanrı veya yaratıcıya inanmak yerine yeryüzünde ve yıldırım ve gök gürültüsü gibi doğal fenomenlerin içinde var olduğuna inandıkları ruhlara tapar.

Druidler dağ ve nehir gibi yerlerin ruhlarına da tapmakta, mevsimlerin değişimine rasgelen zamanlarda dans ve şarkı içeren törenler yapmaktadırlar.

Deve gücü, tazı hızı şerbeti

Fransız bir çizgi roman dizisi Galyalı Asteriks’in Maceraları’nı okuyanlar belki de Romalılara kafa tutan Fransız köyünün dininin Druidry olduğunu hatırlayacaklar.

Asteriks sevimli, zeki, kısa boylu bir savaşçıdır ve devamlı Fransa’yı işgal altında tutan Romalılarla boğuşmaktadır.

Asteriks’in can dostu Obeliks’tir. Dikilitaş dağıtımcısı, yaban domuzu tutkunu Obeliks küçükken Deve Gücü Tazı Hızı şerbeti dolu bir kazana düştüğünden çok güçlüdür. Bu iksiri hazırlayan kasabanın saygın büyücüsü Büyüfiks Druid büyüğüdür.

Obeliks’ten hiç ayrılmayan İdefiks, dünyada bilinen tek çevreci köpektir ve ne zaman kesilmiş bir ağaç görse (benim gibi) fenalık geçirir.

Geleneksel dinlerin etkisinin azaldığı ve doğa ile ilgili endişelerin arttığı çağımızda Britanya adalarında Druidry daha çok insanı cezbediyor.

Herkese, her dine özgürlük

Dört yıllık bir incelemeden sonra bu konuda İngiltere’nin yetkili kurumu olan Charity Commission (Hayırseverlik Kurumu) Druidry’nin üstün bir varlığa inanmak için tutarlı tapınma biçimleri ihtiva ettiğine ve yararlı bir ahlaki çerçeve sağladığına karar verdi.

Bu şekilde İngiltere’nin belki de en eski dini, Britanya dağlarında doğan ve Hıristiyanlık veya Musevilik gibi dışarıdan ithal olmayan bir inanç sistemi, en yeni dini olarak tanınmış oldu.

Kimse de, beklendiği gibi, buna karşı çıkmadı.

Biz ise hâlâ milyonlarca inananı olan ve Anadolu Türklerinin ilk inancı olan Aleviliği din veya mezhep olarak tanımıyoruz. Onlara Sünnilerle eşit haklar tanımıyoruz. Tanımamak için bin bir dereden su getiriyoruz.

Türkiye’de özgürlük sınırlarının genişletilmesini isteyen herkes özgürlüğün her dine ve ırka eşit derece ait bir şey olduğunu kabul etmeli, kendi özgürlük cebini doldurup diğerlerini “boşverdiks” yapmamalı.

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy34337 = 'mmunir' + '@';

addy34337 = addy34337 + 'milliyet' + '.' + 'com' + '.' + 'tr';

var addy_text34337 = 'mmunir' + '@' + 'milliyet' + '.' + 'com' + '.' + 'tr';

( '' );

34337 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


Milliyet - 7 Ekim 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.